- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Tratatul de la Lisabona ar putea fi ratificat şi aplicat până la finalul anului
Procedurile de ratificare a Tratatului de la Lisabona pot fi încheiate pentru a intra în vigoare în acest an, reuniunea Consiliului European reprezentând un pas decisiv pentru finalizarea acestui proces, a declarat, vineri, la Bruxelles, premierul Emil Boc.
Premierul Emil Boc (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
El a arătat că la reuniunea Consiliului, la care a participat, joi şi vineri, împreună cu preşedintele Traian Băsescu, a fost adoptat un pachet de garanţii pentru Irlanda, în vederea referendumului de ratificare a Tratatului, programat pentru luna octombrie.
Premierul a amintit totodată că Tratatul mai trebuie semnat de către preşedinţii Poloniei, Germaniei şi Cehiei.
La 13 decembrie 2007, liderii Uniunii Europene au semnat Tratatul de la Lisabona, care modifică Tratatul privind Uniunea Europeană şi asigură un cadru legal unitar pentru derularea relaţiilor în interiorul Uniunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Înainte de a putea intra în vigoare, Tratatul trebuie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre, conform propriilor reguli constituţionale.
Premierul a mai arătat că membrii Consiliului s-au mai pronunţat pentru o politică unitară în sectorul energetic, astfel încât să fie evitată o nouă întrerupere a furnizării de gaze în sezonul de iarnă, precum şi pentru aplicarea programului privind schimbările climatice.
Acest program, care va fi discutat într-o conferinţă programată pentru luna decembrie, la Copenhaga, prevede limitarea încălzirii globale la sub două grade şi reducerea cu 20%, până în 2014, a emisiilor de gaze cu efect de seră, care au înregistrat o creştere de aproximativ 70% în perioada 1970-2004.
Alte obiective deja stabilite ale programului sunt majorarea cu 20% a ponderii energiei regenerabile în totalul consumului energetic şi creşterea în aceeaşi proporţie a eficienţei energetice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.