Boc: Un grup de lucru analizează la fiecare minister ce atribuţii pot fi descentralizate

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj, că la fiecare minister s-a constituit un grup de lucru care analizează ce atribuţii pot fi descentralizate de la serviciile deconcentrate şi unde mai pot fi păstrate oficii judeţene, în contextul viitoarei reorganizări administrativ-teritoriale.

Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului Boc: Un grup de lucru analizează la fiecare minister ce atribuţii pot fi descentralizate

Boc: Un grup de lucru analizează la fiecare minister ce atribuţii pot fi descentralizate (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Boc a afirmat, la o dezbatere despre revizuirea Constituţiei, că s-ar putea gândi, de exemplu, comasarea unor structuri din subordinea Ministerului Agriculturii - APIA şi APDRP - astfel încât să se ajungă la unificarea atribuţiilor acestora.

"Acum, la nivelul Guvernului, există un grup de lucru la fiecare minister care analizează două lucruri: ce atribuţii pot fi descentralizate de la serviciile deconcentrate sau de la consiliul judeţean spre primării, care să rămână la autoritatea cea mai apropiată de cetăţean, conform principiului subsidiarităţii, şi în care situaţii, în contextul viitoarei reorganizări administrativ-teritoriale a ţării, mai pot fi păstrate oficii la nivel judeţean pentru diverse servicii deconcentrate. Am dat câteva exemple, la sănătate, la şomaj, la pensii, dar şi de comasare, de exemplu, între APIA şi APDRP. Se poate gândi o comasare a acestor două structuri cu unificarea atribuţiilor şi ducerea lor, păstrând un oficiu judeţean, acolo, la cele 210 centre locale care se află astăzi în ţară", a arătat premierul Emil Boc.

Potrivit acestuia, la nivelul primăriilor mai pot fi duse alte atribuţii privind evidenţa persoanelor, de exemplu, "care sunt astăzi centralizate".

"La un astfel de mecanism se lucrează, astfel încât oamenii să nu facă kilometri în plus şi să nu cheltuiască mai mulţi bani pentru a face faţă acestor cerinţe pe care le-am impus. Procesul politic privind reorganizarea este în plină dezbatere şi vom vedea după finalizarea discuţiilor politice cum va arăta exact proiectul", a spus Emil Boc.

Şeful Guvernului a precizat că discuţiile politice au loc în continuare, iar la începutul săptămânii viitoare va fi şi o întâlnire cu preşedintele ţării, "astfel încât lucrurile să evolueze".

"Ne concentrăm pentru a explica tuturor, inclusiv partenerilor din coaliţie, avantajele structurale pentru stat a acestei reorganizări administrative. Propunerea PDL porneşte de la cele opt judeţe comasate. Se fundamentează pe ceva", a mai spus Boc.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei, că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", neexistând argumente suficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.

Marţi seară, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de televiziune, că PDL va continua discuţiile cu partenerii de coaliţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, menţinându-şi opinia că ideea constituirii a opt judeţe mari este cea mai bună, iar angajarea răspunderii pentru acest proiect rămâne o variantă luată în calcul.

Preşedintele Traian Băsescu a adresat formaţiunilor parlamentare invitaţia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritorială şi revizuirea Constituţiei, USL fiind invitată de la ora 14.00, iar reprezentanţii coaliţiei de la ora 16.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici