- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.10.2013, 15:03)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bodu cere PE respingerea Acordului de liber-schimb cu Canada, ţară care menţine vizele pentru români
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu cere PE respingerea Acordului de liber-schimb cu Canada ca urmare a deciziei acestei ţări de a liberaliza regimul vizelor doar pentru Republica Cehă, menţinând restricţia pentru cetăţenii români şi bulgari, potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
Urmărește
425 afișări
Bodu cere PE respingerea Acordului de liber-schimb cu Canada, ţară care menţine vizele pentru români
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu crede că o mobilizare a tuturor colegilor români şi bulgari este necesară pentru respingerea în Parlamentul European a Acordului economic şi de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, considerând că forul legislativ comunitar nu ar trebui să accepte libera circulaţie a bunurilor şi a capitalurilor fără o liberă circulaţie a persoanelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Totodată, Bodu a adresat o scrisoare deschisă premierului canadian Stephen Harper, în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de atitudinea Guvernului Canadei de a ridica, vineri, vizele doar pentru cetăţenii cehi, pentru a nu periclita ratificarea în Parlamentul European a acordului în cauză.
Bodu consideră că premierul canadian a anunţat ridicarea vizelor pentru Republica Cehă "doar pe argumente aritmetice, cu ignorarea criteriului formal de liberalizare, în speţă reducerea numărului de cereri de viză respinse, precum şi de faptul că noua lege canadiană a imigraţiei adoptată în scopul eliminării falselor cereri de azil nu a înlocuit vizele, cum era normal, ci s-a adăugat acestora".
"Nu este corect să pedepsiţi zeci de milioane de cetăţeni oneşti pentru câteva mii care crează probleme imigraţioniste prin falsa discriminare etnică pretinsă. (...) Am constatat însă cu tristeţe că aţi decis ridicarea vizelor doar pentru Republica Cehă, argumentând că Acordul economic şi de liber-schimb are nevoie de o largă susţinere în Parlamentul European", se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Stephen Harper.
Europarlamentarul PDL îi reproşează premierului canadian că decizia de a ridica vizele pentru cehi nu a fost motivată de "reducerea numărului de cereri de viză respinse, aşa cum ne-aţi repetat cu obstinaţie că acesta ar fi criteriul eliminării vizelor, inclusiv ulterior adoptării noii legislaţii privind imigraţia, ci de considerente pur aritmetice legate de votul în Parlamentul European". "Nu vă ascund că o astfel de abordare este deranjantă atât faţă de cetăţenii români şi bulgari, faţă de guvernele lor, dar şi faţă de eurodeputaţii aleşi în aceste două state membre UE", mai scrie Sebastian Bodu.
Totodată, Bodu reaminteşte Guvernului canadian că Parlamentul European a adoptat, recent, rezoluţia de modificare a regulamentului 539/2001 care stipulează activarea clauzei de solidaritate între toate statele membre UE atunci când un stat terţ refuză ridicarea vizelor faţă de un stat membru.
Premierul canadian, Stephen Harper, a anunţat, vineri, anularea regimului obligativităţii vizelor de călătorie impuse cetăţenilor cehi, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb încheiat cu Uniunea Europeană, relatează AFP.
"Am decis să anulăm, în săptămânile următoare, obligativitatea vizelor de călătorie în Canada impuse cetăţenilor cehi", a declarat Harper, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnării Acordului de liber-schimb.
Acest acord trebuie să fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE şi de către Parlamentul European pentru a intra în vigoare. Praga a anunţat că nu îl va ratifica, în cazul în care problema vizelor nu va fi soluţionată.
Guvernul canadian a decis în 2009 să reintroducă regimul obligativităţii vizelor pentru cehi, care fusese abolit în 2007, din cauza numărului considerat "excesiv" de cereri de azil depuse de cetăţeni din această ţară, marea majoritate romi, care denunţau discriminări.
"Este necesar să ne întrebăm de ce cetăţeni ai unei ţări UE cer azil într-o ţară străină", sublinia la acea vreme Français Jacques Barrot, comisarul european pentru Justiţie.
Parlamentul European a votat, la 12 septembrie, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru cetăţenii europeni, inclusiv pentru români.
Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeană poate reintroduce vizele pentru cetăţenii americani şi canadieni, în cazul în care Washington şi Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Textul adoptat este rezultatul unor negocieri între Legislativul european şi Consiliu şi cuprinde două amendamente. "Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci când o ţară terţă ai cărei cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre. "Mecanismul de suspendare" va permite suspendarea temporară a vizelor pentru o ţară terţă, în cazul unei situaţii de urgenţă.
Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implică o procedură îndelungată, care poate fi declanşată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA şi Canada.
Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni europeni care au nevoie de viză pentru a călători în Canada.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe