Bogdan Aurescu: Numărul beneficiarilor de pensii diplomatice este în jur de 845

Bogdan Aurescu a declarat că îi este greu să exprime cu privire la eliminarea pensiilor speciale, însă a precizat că pensiile diplomatice au fost introduse într-o perioada în care salariilor diplomaţilor erau foarte mici. El a spus că sunt circa 845 de beneficiari de pensii diplomatice.

Urmărește
627 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu: Numărul beneficiarilor de pensii diplomatice este în jur de 845

Bogdan Aurescu: Numărul beneficiarilor de pensii diplomatice este în jur de 845

„Mie mi-este foarte greu să mă pronunţ pe acest subiect pentru că sunt în acelaşi timp ministru şi în acelaşi timp sumt diplomat de carieră. Ca ministru susţin măsurile luate de către Guvernul din care fac parte. Ca diplomat de carieră pot să spun că meseria de diplomat este una foarte dificilă şi că există privaţiuni pe care diplomaţii le au pe parcursul carierei. Sunt incompatibilităţi şi interdicţii care se răsfrâng inclusiv asupra veniturilor pe care nu le pot avea diplomaţii, care nu pot să facă decât acea activitate diplomatică şi eventual activitate didactică”, a afirmat Bogdan Aurescu, marţi la Digi 24, întrebat dacă este bună sau rea măsură eliminării pensiilor speciale.

Ministrul de Externe a vorbit şi despre privaţiunile familiale pe care le are un diplomat de carieră.

„Sunt privaţiuni familiale, pentru că din punct de vedere familial diplomaţii au de suferit împreună cu familiile lor atunci când merg la post şi soţia sau soţul nu au un loc de muncă şi trebuie să-şi desfăşoare activitatea într-o profesie care este de alt tip decât cea pentru care sunt calificaţi. Numărul actual al beneficiarilor de pensii diplomatice este în jur de 845 şi sigur că există o medie de aproximativ 5.500 de lei pe pensie pe care un diplomat sau fost membru al MAE îl are”, a explicat Aurescu.

Acesta a adăugat că atunci când a intrat în MAE, în anul 1996, aveau un salariu mic.

„Din acest punct de vedere trebuie spus că pensiile acestea diplomatice au fost introduse având în vedere că a existat o perioadă în care salariile diplomaţilor au fost foarte scăzute. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în Ministerul de Externe în 1996 că salariul meu îmi ajungea să îmi cumpăr un abonament pe toate liniile şi eventual să mănânc la prânz, nu toată luna aceea în care m-aş fi descurcat cu salariul. Aceasta a fost justificarea pentru care au existat aceste pensii. În momentul de faţă salariile diplomaţilor sunt mult mai bune şi cred că, pentru viitor, aplicarea principiului contributivităţii nu va crea o problemă. Deci cam aici stăm cu analiza pe acest subiect”, a completat Bogdan Aurescu.

Ministrul a adăugat că, în mod normal, nu ar trebui să fie afectate pensiile în plată ale diplomaţilor.

„Nu am un răspuns pentru ei (diplomaţii care sunt îngrijoraţi care au pensii în plată – n.r.). În mod normal ele nu ar trebui să fie afectate, dar este sigur o decizie care nu ţine neapărat de Ministerul de Externe în sine. Ceea ce pot să spun este însă că imaginea pe care o au diplomaţii nu este una care neapărat corespunde cu realitatea. Nu este imaginea aceea a unei lumi idilice unde participi doar la evenimente mondene, ci este o lume care presupune foarte multă muncă, foarte multe sacrificii personale şi care, într-adevăr justifică o retribuţie pe măsură, atât în timpul profesiei, cât şi când eşti la pensie”, a conchis Aurescu.

Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Camera Deputaţilor este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a votat, marţi, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici