Bogdan Claudiu Filip, propus ambasador în Iordania, a primit avizul comisiilor de politică externă

Bogdan Claudiu Filip, propus ambasador în Iordania, a primit, miercuri, avizul membrilor comisiilor de politică externă pentru numirea în acest post, fiind înregistrate 27 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Urmărește
331 afișări

Filip a vorbit la audieri despre nevoia de a facilita evacuarea unor cetăţeni români aflaţi în dificultate. El a propus în acest sens "legiferarea unui buget pentru situaţii de urgenţă, astfel încât timpul de reacţie al instituţiilor să fie mult redus mai ales în cazuri de conflict armat".

"Intenţia mea este despre legiferarea unui astfel de fond, astfel încât sumele să fie la dispoziţia instituţiilor care se ocupă, într-un timp cât mai scurt. În momentul de faţă, este nevoie de o hotărâre de guvern. Eu am propus eliminarea acestei proceduri, care ocupă timp", a spus Filip, după ce fostul premier Călin Popescu Tăriceanu i-a atras atenţia că există deja un astfel de fond pentru situaţii de urgenţă.

Filip a mai spus că, după crearea unei baze de date cu cetăţenii români din străinătate, un proiect ar fi crearea unui "sistem de alertă de tip sms" printr-un contract cu o firmă de telefonie, pentru situaţiile de urgenţă.

El a mai spus la audieri că îşi propune să acorde o atenţie deosebită demersurilor de consolidare a relaţiilor româno-iordaniene, unul dintre principiile pe care se va axa fiind "creativitatea în abordare".

Printre obiectivele majore menţionate de Filip s-au numărat crearea unui parteneriat parlamentar, acordarea de către România de expertiză privind îndeplinirea planului de acţiuni Iordania-UE, "participarea companiilor româneşti la mega-proiectele" anunţate de Amman în domenii precum infrastructura, agricultura, rezervele de apă. Fillip a subliniat capacitatea României de a participa la dezvoltarea infrastructurii feroviare din Iordania.

De asemenea, Filip a spus că îşi propune consolidarea relaţiilor economice dintre cele două state printr-un "coridor economic româno-iordanian".

El a mai spus că îşi propune să contribuie la consolidarea "cooperării pe linia securităţii şi apării", precum şi la consolidarea "dimensiunii culturale" a cooperării celor două state.

Filip a spus că obiectivele pe care le are în vedere ar putea fi incluse într-un plan de acţiune care să fie semnat la Amman.

El a fost întrebat la audieri dacă are în vedere folosirea relaţiilor dintre Casa Regală a României şi cea din Iordania pentru consolidarea relaţiilor bilaterale. Filip a spus că va lua în calcul această propunere, precizând că "orice aport la consolidarea relaţiilor bilaterale este binevenit".

"Există un astfel de proiect în derulare la ambasada României de la Amman, la propunerea Casei Regale (iordaniene, n.red.) şi se referă la organizarea unui congres al medicinei şi farmaciei, care ar trebui să aibă loc în luna iulie", a spus el, adăugând că invitat din partea Iordaniei la eveniment va fi regina-mamă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici