Bogdan Licu, confirmat de Klaus Iohannis în funcţia de adjunct al procurorului general

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele privind numirea adjuncţilor procurorului general al României, avizând astfel numirea în funcţia de prim-adjunct a Laurei Oprean iar în cea de adjunct a lui Bogdan Licu, pe o perioadă de trei ani.

Urmărește
1466 afișări
Imaginea articolului Bogdan Licu, confirmat de Klaus Iohannis în funcţia de adjunct al procurorului general

Bogdan Licu, confirmat de Klaus Iohannis în funcţia de adjunct al procurorului general

Decretele au fost semnate de Klaus Iohannis după ce joi cei doi procurori au primit aviz favorabil de la Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Eu consider că nu am plagiat în acea teză de doctorat. Am fost întrebat de ce am cerut în luna martie renunţarea la titlul de doctor. În viaţa fiecăruia vine la un moment dat un moment de analiză asupra lucrurilor făcute sau nefăcute. Fiind pusă foarte intens această problemă în media despre lucrările de doctorat, mi-am revăzut şi eu lucrarea. Vă spun că nu am plagiat, asta este opinia mea, am specificat toţi autorii la subsol, nu există pagină fără notă de subsol. Din punct de vedere obiectiv, nu am niciun element din partea niciunei instituţii. Eu am spus, dacă s-a dovedit că am plagiat, îmi dau demisia din orice funcţie delegată, numită, am declarat asta", a declarat Bogdan Licu după avizul procurorilor din CSM.

Numirea lui Bogdan Licu în această funcţie pentru un mandat de trei ani vine după ce la sfârşitul lunii octombrie acestuia i-a fost prelungită cu şase luni delegarea pentru acest post. În urmă cu câteva luni, surse oficiale declarau pentru agenţia de presă MEDIAFAX că ministerul Justiţiei l-a propus pentru un mandat de procuror adjunct al procurorului general al României pe Bogdan Licu, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Surse din sistemul judiciar au precizat pentru MEDIAFAX că la momentul respectiv ar fi fost neînţelegeri între şefii din justiţie pe marginea numelor promovate pentru funcţia de adjunct al procurorului general, una dintre problemele pus în discuţie în ceea ce îl priveşte pe Bogdan Licu fiind apariţia în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora acesta ar fi plagiat în lucrarea de doctorat.

Bogdan Licu a cerut Academiei de Informaţii Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. În luna iulie, acesta a declarat pentru MEDIAFAX că neagă orice acuzaţie de plagiat.

Membrii secţiei pentru procurori din cadrul CSM au dat aviz favorabil joi, cu unanimitate de voturi, pentru numirea în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ a Laurei Oprean.

Laura Oprean a fost întrebată, în cadrul interviului susţinut în faţa membrilor CSM, dacă Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui menţinut şi în anul 2017. Ea a declarat că obiectivele MCV au fost atinse şi că decizia de a se menţine sau nu este una politică.

"În ceea ce priveşte obiectivele stabilite pentru sistemul judiciar prin acest Mecanism de Cooperare şi Verificare, consider că ele au fost atinse. Avem o consolidare instituţională legislativă, avem noi coduri, sistemul judiciar este suficient de matur, a dovedit că şi-a asumat cu responsabilitate aplicarea noilor coduri. În materia combaterii corupţiei sunt rezultate semnificative atât în ceea ce priveşte combaterea la nivel înalt cât şi a corupţiei mici. În ceea ce priveşte decizia de a se menţine sau nu acest MCV este o decizie politică până la urmă. Raportat strict la sistemul judiciar, consider că obiectivele stabilite au fost atinse", a declarat Laura Oprean.

Laura Oprean a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, Parchetul Tribunalului Cluj şi Parchetul Curţii de Apel Cluj. Din anul 2006 a lucrat în cadrul DNA Cluj, în 2008 devenind şef al structurii. În anul 2009 a fost delegată procuror şef adjunct al DNA iar în 2012, când Daniel Morar a preluat conducerea interimară a parchetului general, Laura Oprean a devenit procuror şef interimar al DNA. În 2013, a revenit adjunct al DNA, conducerea fiind preluată de procurorul Călin Nistor. Ulterior, şi-a încheiat activitatea la DNA, la cerere, revenind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în calitate de procuror general al acestei structuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici