„Nu putem să facem performanţă în administraţia locală dacă nu există politici publice care să ne creeze condiţii pentru acest lucru. Şi ştim asta de 20-30 de ani. Şi ne-am bătut şi cred că trebuie să ne batem în continuare – dumneavoastră – pentru că întotdeauna politicile publice care sunt făcute de la nivel guvernamental, de la nivel parlamentar, legile, să creeze condiţii pentru a putea să ne facem datoria faţă de cetăţenii pe care îi reprezentăm la primăriile, unde sunt primari şi la consiliile judeţene, unde dumneavoastră vă desfăşuraţi activitatea. Cred că suntem cu toţii conştienţi că, fără o decentralizare, fără un transfer de responsabilităţi cât mai mare posibil către administraţia locală, către serviciile deconcentrate din teritoriu, nu vom putea să valorificăm apropierea pe care cei care au responsabilităţi în comunităţi o au faţă de cetăţeni, în aşa fel încât să dăm maxim posibil în condiţiile date”, spune Bolojan.
„Suntem într-o situaţie complicată atât în ţara noastră, venim după alegerile care nu s-au finalizat anul trecut, avem o neîncredere puternică atât în instituţii cât şi în lumea politică, nu trebuie să fugim de aceste lucruri. Şi este clar un clivaj important în societate. Asta e o realitate pe care nu o putem ocoli. Avem o situaţie complicată şi în plan internaţional, în care războiul care este totuşi aproape de graniţele noastre, nu e foarte clar cum se va finaliza. Vedem că şi în plan comercial sunt conjuncturi care nu arată foarte bine şi care ne pot influenţa economia. Şi în această situaţie, cred că din punct de vedere central, din nou suntem conştienţi de câteva lucruri. Pentru a putea schimba lucrurile, pentru a putea face faţă situaţiilor care vor apărea şi care sunt provocatoare şi problematice pentru noi, cred că suntem cu toţii conştienţi că avem nevoie de o stabilitate politică. Asta este o condiţie obligatorie. Nu este suficientă, dar este absolut necesară. Dacă nu vom avea această stabilitate în perioada următoare, lucrurile nu vor arăta bine pentru că nu ai cum să poţi să ţii lucrurile într-o direcţie bună, să reacţionezi, să faci reforme, dacă nu ai o stabilitate”, afrimă preşedintele interimar.
„Gândiţi-vă, te duci la un Consiliul European, se discută de competitivitate, de energie, şi când vii acasă, dacă nu există o colaborare cu Guvernul, dacă nu există o consultare ca să te aliniezi şi să pui în practică ceea ce se convine acolo (…) nu doar că nu eşti serios în raport cu cei cu care te întâlneşti, dar să pui ţara noastră într-o situaţie complicată. Şi din punctul acesta de vedere, cred că suntem conştienţi că fără o stabilitate, fără o colaborare între preşedintele României şi o majoritate parlamentară, în spirit de fair-play şi de corectitudine, nu poţi să ai stabilitate, şi asta e o condiţie necesară”, a mai spus Bolojan.
La Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România participă şi premierul şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, dar şi candidatul coaliţiei, Crin Antonescu.
Ciolacu şi Bolojan au ajuns la şedinţa care are loc la Casa Timiş, în satul Chiţorani, comuna Bucov, judeţul Prahova, cu aceeaşi maşină.