Boloş: România este printre cele 5 state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de 7 ani

România este printre cele cinci state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru, o oportunitate vitală, afirmă ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Urmărește
2772 afișări
Imaginea articolului Boloş: România este printre cele 5 state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de 7 ani

Boloş: România este printre cele 5 state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de 7 ani

„Astăzi (marţi - n.r.), România a fost în centrul discuţiilor la Bruxelles, unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene. Una dintre temele principale a fost situaţia planurilor fiscale pe termen mediu şi traiectoriile bugetare ale statelor membre. Aici vă anunţ că România este printre cele cinci state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru. În faţa unor încercări de a deforma realitatea, adevărul este acesta: ajustarea pe 7 ani este o oportunitate vitală pentru România”, scrie pe Facebook Marcel Boloş.

Potrivit ministrului de Finanţe, ajustarea de şapte ani permite reducerea deficitului bugetar într-un ritm care să nu producă dezechilibre macroeconomice, securizarea investiţiilor din fonduri europene şi protejarea dezvoltării.

„O altă temă a fost progresul discuţiilor pe tema reformei vamale, propusă prin pachetul legislativ al Comisiei Europene din mai 2023. Am susţinut că trebuie să găsim cât mai curând posibil un compromis cu privire la înfiinţarea Autorităţii Vamale a UE şi a Centrului de Date Vamale, soluţii care vor reduce costurile şi vor moderniza comerţul. Reforma vamală va veni cu beneficii directe pentru oameni: costuri vamale reduse, acces mai uşor la pieţele internaţionale pentru afaceri locale, eliminarea blocajelor birocratice şi controale mai eficiente. Impozitarea energiei: Se lucrează la o nouă directivă care să taxeze energia în acord cu obiectivele de mediu şi climă. UE doreşte ca taxarea produselor energetice şi a energiei electrice să fie în acord cu politicile privind energia şi clima, contribuind la reducerea emisiilor. Poziţia noastră a fost că în acest proces nu trebuie să neglijăm necesitatea unui echilibru între obiectivele climatice, specificul fiecărui stat membru şi competitivitatea UE. Cu toate acestea, considerăm că sunt necesare negocieri suplimentare pe anumite subiecte – de exemplu indexarea nivelurilor minime ale accizei - pentru că nu dorim introducerea unui mecanism adiţional, pe lângă cel deja existent la nivel naţional. România va sprijini continuarea discuţiilor sub preşedinţia Poloniei pentru a ajunge la un acord”, încheie Boloş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici