Borbely: Avem aceeaşi atitudine faţă de Guvernul Ungariei şi partide: Să nu exporte dispute politice

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că secretarul de stat ungar Nemeth Zsolt "s-a manifestat ca om politic" şi că UDMR şi maghiarii din Transilvania ştiu cel mai bine de ce au nevoie, el cerându-le politicienilor din Ungaria "să nu exporte disputele politice".

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului Borbely: Avem aceeaşi atitudine faţă de Guvernul Ungariei şi partide: Să nu exporte dispute politice

Laszlo Borbely (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Borbely a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt "s-a manifestat ca om politic" în ceea ce priveşte declaraţiile privind steagul secuiesc şi că acesta este "un moment inoportun" pentru crearea de noi tensiuni - la câteva zile după ce a fost schimbat prefectul din Covasna, care a deschis zeci de procese pe această temă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul UDMR a mai spus că există o dispută privind dreptul autorităţilor locale de a arbora steagul secuiesc, arătând că va face o "investigaţie" legată de folosirea în alte regiuni din ţară, precum Bucovina, a unor steaguri tradiţionale ale zonei.

"Am avut o discuţie şi cu Nemeth Zsolt. O să avem (o întâlnire) săptămâna viitoare la Budapesta. Toţi deputaţii maghiari din afara graniţelor Ungarei se întâlnesc (acolo) de două ori pe an, la invitaţia lui Kover Laszlo, preşedintele Parlamentului Ungariei. Este un for unde discutăm multe probleme şi fiţi siguri că vom avea un punct de vedere acolo şi vom discuta în detaliu. Ne-am înţeles cu Nemeth că voi fi cu o zi înainte la Budapesta şi vom avea o întâlnire. Nu vreau să intru în speculaţii, dar trebuie să ne ferim, şi noi am încercat să explicăm de câte ori am avut ocazia, nici nu erau alegeri în Ungaria şi tot veneau colegii, (că) erau alegeri în România. Noi discutăm cu toate partidele politice din Ungaria, avem o relaţie apropiată cu toate partidele politice responsabile din Ungaria - nu vorbesc de Jobbik - care sunt în Parlament, dar faţă şi de Guvernul Ungariei şi faţă de partidele politice avem aceeaşi atitudine: să nu exporte din Ungaria aceste dispute politice", a spus Borbely.

El a afirmat că maghiarii din Transilvania şi UDMR ştiu cel mai bine de ce au nevoie şi că pot apela la politicienii din ţara vecină când consideră că au nevoie, însă "este o problemă dacă partidele politice din Ungaria folosesc diferite teme de aici, din România, pe care le consideră subiect de campanie".

"Şi spune: «dom’le, eu sunt cel mai mare autonomist, eu lupt pentru autonomia maghiarilor din România. Eu, partid politic din Ungaria». Acesta este un exemplu în care nu, nu acceptăm aşa ceva. Fiecare să pună umărul atunci când noi solicităm - şi au fost cazuri când am solicitat sprijinul Guvernului (ungar - n.r.) în discuţii, când era la Consiliul Europei sau la UE, când au fost probleme. Dar, în general, noi spunem că aici trebuie să le rezolvăm, trebuie să mergem mai departe numai dacă toate pârghiile s-au închis aici şi vedem că ar fi nevoie. Dar atunci noi spunem, şi nu că unii se trezesc", a afirmat Borbely.

El a accentuat că niciunul dintre partide nu poate spune că numai el este cel care poate să reprezinte interesele minorităţii maghiare din România, ci trebuie să existe, în cadrul comunităţii maghiare, "o împărţire de atribuţii".

"Noi ştim ce avem de făcut, ei să se ocupe de ceea ce au ei, destule, de făcut în Ungaria. Cred că el (Nemeth - n.r.) s-a manifestat ca om politic. Dar ştiţi cum e: când eşti şi secretar de stat la MAE nu trebuie să uiţi această poziţie", a conchis Borbely.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth Zsolt a declarat apoi, pentru postul public de radio Kossuth, citat de MTI, că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici