Borbely:Cei din Adunarea Aleşilor Locali au probabil unele deficienţe privind legislaţia din România

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, duminică, că iniţiatorii proiectelor aprobate de Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc "au, probabil, unele deficienţe, referitor la legislaţia din România".

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Borbely:Cei din Adunarea Aleşilor Locali au probabil unele deficienţe privind legislaţia din România

Borbely:Cei din Adunarea Aleşilor Locali au probabil unele deficienţe privind legislaţia din România (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Dânşii, probabil, au unele deficienţe, referitor la legislaţia din România. Şi acum, o minoritate poate utiliza limba maternă în relaţia cu autorităţile unde este peste 20 la sută. Am fost recent la Miercurea Ciuc şi asta se întâmpla, se folosea limba maternă, primarii români ascultau la căşti traducerea, fără nicio problemă. Putem discuta să se întâmpla asta şi când minoritatea este de 15 sau de 10 la sută, dar asta e o altă problemă", a spus Borbely.

Acesta a adăugat că proiectele adoptate la Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc reprezintă "iniţiativa unora care nu prea au responsabilităţi foarte mari şi declară fără să se uite ce se poate realiza".

Vicepreşedintele executiv al UDMR a afirmat că, oricum, ziua de 15 martie este o sărbătoare devenită tradiţională în zonă şi că, şi în prezent, legea prevede angajarea unor persoane care cunosc limba minorităţii pe unele posturi, în administraţia publică.

"Mâine (luni - n.r.), spre exemplu, nu lucrează Parlamentul. Acesta e un gest. Sărbătoarea de 15 martie e o tradiţie, se ştie, premierul adresează scrisori, e intrată în cotidian. În legea funcţionarilor publici şi în alte legi există prevederi care dau posibilitatea de a angaja persoane care trebuie să ştie limba minorităţii respective, în locurile unde sunt minorităţi. Putem discuta mai multe drepturi lingvistice pentru minorităţi, dar nu aşa, să declarăm fără nicio justificare în spate, ce ar însemna din punct de vedere legislativ", a conchis Borbely.

Aproximativ 300 de consilieri locali, judeţeni, primari şi viceprimari din Covasna, Harghita şi Mureş au participat, vineri după-amiază, la Sfântu Gheorghe, la a doua Adunare a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc. Majoritatea aleşilor locali prezenţi la evenimentul care s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe au fost din partea PCM, dar erau şi reprezentanţi ai UDMR, independenţi şi de la Partidul Verde.

Participanţii au aprobat cele patru proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi, între care cel privind statutul limbii maghiare în zonă, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare al Adunării.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici