- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Borbely: Legea educaţiei trebuie adoptată până cel târziu la sfârşitul anului
Vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că Legea educaţiei va trebui adoptată până cel târziu la sfârşitul anului, spunând că este "inadmisibilă" tărăgănarea acesteia în Senat.
Borbely: Legea educaţiei trebuie adoptată până cel târziu la sfârşitul anului (Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Borbely a spus că în şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, convocată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind Legea educaţiei, discuţiile au decurs "într-o atmosferă de îngrijorare", pentru că au trecut zece luni de guvernare în coaliţie, iar perioada actuală este "foarte dificilă şi foarte importantă".
"Dacă nu reuşeşte să demonstreze, această coaliţie, că funcţionează, că poate legile să le treacă prin Parlament - şi poţi, într-un Parlament, după părerea mea, dacă ai o majoritate, să treci legi în câteva săptămâni, dacă sunt pregătite ca lumea - ei, în acest moment am intrat într-un impas. Noi considerăm că nu este numai problema UDMR şi mi se pare curios că lumea discută de parcă ar fi legea UDMR. Deci este o lege bazată pe nu ştiu câte discuţii, cu acea comisie prezidenţială, cu dezbateri publice", a spus Borbely, citat de corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Acesta a arătat că adoptarea Legii educaţiei ar trebui să aibă loc până la sfârşitul acestui an, pentru că tărăgănarea adoptării acesteia de către Senat, de până acum, este "inadmisibilă".
"Dacă noi nu o să avem acum o Lege a educaţiei până la sfârşitul anului, atunci nu vom putea porni anul viitor cu această lege şi pentru noi da, este o condiţie ca această lege să treacă, să vedem care sunt posibilităţile de a reuşi să finalizăm această lege. Ce s-a întâmplat în Senat este inadmisibil. Adică dacă în luna mai ajunge o lege la Senat şi se ştie că este o prioritate, atunci chiar dacă în comisie nu ai majoritatea, dacă ai un preşedinte de comisie care să pună piciorul în prag, rezolvi, merge în plen într-o anumită variantă şi în plen îţi impui voinţa. Deci, din acest punct de vedere, noi trebuie să discutăm în coaliţie priorităţile noastre de viitor, în cadrul programului de guvernare, în cadrul unor condiţionalităţi ale FMI. În ceea ce priveşte Legea educaţiei, nu avem loc de întors, trebuie să devină lege cel târziu până la sfârşitul anului", a spus Borbely.
Borbely a pecizat că dacă acest lucru nu se va întâmpla, înseamnă că actuala coaliţie nu funcţionează aşa cum trebuie să funcţioneze o coaliţie majoritară.
"Atunci va trebui să ne gândim la alte alternative, înseamnă că coaliţia nu mai funcţionează în modul în care trebuie să funcţioneze o coaliţie majoritară", a arătat el.
Întrebat dacă se aşteaptă la surprize similare celei avute la Legea educaţiei şi în legătură cu alte legi, Borbely a spus că exact aceasta este problema care trebuie clarificată.
"Aceasta este problema noastră, că avem şi noi şi alţii din coaliţie legi prioritare şi va trebui să vedem, pentru că noi am pornit în acest demers ca o coaliţie care va funcţiona până în 2012", a afirmat Borbely.
Întrebat dacă crede că actuala coaliţie ar putea să repete situaţia existentă anul trecut, când coaliţia PDL-PSD era mult mai mare şi nu funcţiona, Borbely a subliniat că este nevoie de o "disciplină de fier" în legătură cu actul guvernării.
"Eu nu am fost niciodată de acord cu această mentalitate, de a încerca să tărăgănezi lucrurile sau să nu fie o disciplină de fier. În alte state funcţionează coaliţii cu doi - trei oameni în plus faţă de opoziţie ani de zile. La noi, aţi văzut. Păi nu vă supăraţi, dacă este o Lege a pensiilor, dacă este o lege foarte importantă, păi atunci să fie la ora 11.00, la ora 10.00, la ora 5.00 dimineaţa dacă vrei să votezi această lege, atunci să fie cu toţii. Şi atunci nu era interpretare. Că eram destui dacă eram toţi acolo, nu? Această mentalitate trebuie schimbată: dacă ai o majoritate, parlamentarii nu au altceva de făcut în acea zi, decât să fie prezenţi la vot. Se ştie când este vot final, se ştie când se votează o moţiune. Deci această disciplină, dacă nu reuşim să o impunem, înseamnă că este un eşec al coaliţiei", a arătat Borbely.
Consiliul Permanent al UDMR s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, pentru a analiza situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.
Marko Bela a declarat, după şedinţa Consiliului Permanent, că Uniunea aşteaptă de la PDL, în următoarele zile, soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii educaţiei, menţionând că dacă legea nu va fi deblocată Uniunea nu va putea merge "mai departe".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO