- Home
- Politic
- TÂRGU MUREŞ, (02.03.2014, 15:44)
- Adina Oşan , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Borbely: Nu văd niciun impediment pentru un nou guvern. Solicitările nu exced programul de guvernare. Mate: UDMR nu a avut niciodată solicitări excesive
Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, afirmă, referitor la declaraţiile făcute, duminică, de preşedintele Traian Băsescu, că el a consultat Constituţia şi nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern, adăugând că solicitările Uniunii "nu exced programul de guvernare".
Urmărește
220 afișări
Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo (Imagine: Cătălin Abagiu/Mediafax Foto)
Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat corespondentului MEDIAFAX că i se pare "puţin ciudat" ce a declarat preşedintele Traian Băsescu la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, subliniind că s-a uitat şi el în Constituţie şi nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern.
"E puţin ciudat, ştiu că preşedintele a vorbit cu premierul Victor Ponta, când se bănuia că urmează să discute cu noi, pentru că altfel ar fi avut o majoritate foarte fragilă. M-am uitat în Constituţie, din punct de vedere constituţional, eu nu văd niciun impediment, dacă nu e un nou program de guvernare. Va fi acelaşi. Cred că noul guvern, cât de urgent trebuie să se formeze. Dacă va fi cu noi, depinde de negocierile pe care le vom avea în seara aceasta cu colegii. Noi avem solicitări care nu exced programul de guvernare, în spiritul documentelor semnate de România, precum Carta limbilor minoritare şi regionale. Preşedintele ar trebui să ştie asta, pentru că cunoşte bine zona secuimii", a spus Borbely.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a arătat că, în cazul în care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, "va fi protocol între partide", mai ales că "au mai fost precedente".
Vicepreşedintele politic al UDMR a arătat că depinde de negocieri, dacă Uniunea va intra sau nu la guvernare, precizând că acestea ar urma să înceapă duminică seară, la Bucureşti, şi că formaţiunea sa are solicitări care nu exced programul de guvernare şi sunt chiar în spiritul documentelor semnate de România.
Mate: UDMR nu a avut niciodată solicitări excesive, sunt lucruri normale într-o Europă unită
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, afirmă, referitor la declaraţiile făcute, duminică, de preşedintele Traian Băsescu, că Uniunea nu a avut niciodată solicitări excesive, cerând doar acele lucruri care "sunt normale într-o Europă unită şi care se regăsesc şi în legislaţia UE".
Mate Andras a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca reacţie la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, conform cărora UDMR are, uneori, solicitări excesive, că, dacă Uniunea a fost corectă cu şeful statului şi PDL când au fost împreună la guvernare, aşa va fi şi acum.
"UDMR nu a avut niciodată solicitări excesive, solicităm doar acele lucruri care sunt normale într-o Europă unită şi care se regăsesc şi în legislaţia UE, cum ar fi alte autonomii. Nu am solicitat lucruri care nu pot fi rezolvate şi cred că am colaborat foarte bine cu preşedintele Băsescu şi PDL atunci când am fost împreună la guvernare. Dacă atunci UDMR a fost corectă, cred că va corectă şi acum, aşa cum a fost întotdeauna. Să nu uităm şi de faptul că România a ratificat Carta Europeană a limbilor minoritare sau regionale care, conform Constituţiei, face parte din legislaţia internă, şi trebuie doar aplicată", a spus Mate.
Vineri, la Târgu Mureş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, după reuniunea Consiliului Consultativ al UDMR, că "există loc de negocieri pentru toate problemele sensibile" şi arătând că "pachetul" cu care UDMR se va prezenta la negocierile pentru intrarea la guvernare cuprinde trei teme: drepturile minorităţilor, probleme socio-economice şi dezvoltarea infrastructurii.
Întrebat dacă între "problemele sensibile" sunt şi subiecte precum prefecţi UDMR în Mureş, Covasna, Harghita şi respectiv Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Kelemen Hunor a răspuns afirmativ.
Potrivit acestuia, prefecţii "sigur intră în negocieri", iar la UMF Târgu Mureş lucrurile "au intrat într-o direcţie ce poate fi exploatată".
Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a votat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în unanimitate, împuternicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri legate de eventuala intrare la guvernare a formaţiunii.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a răspuns pozitiv invitaţiei premierului Victor Ponta de a discuta intrarea la guvernare şi că reprezentanţii formaţiunii au pregătit un document în vederea încheierii unui acord politic cu un conţinut vizând completarea programului de guvernare. Documentul întocmit de UDMR are trei capitole, primul privind drepturile minorităţilor naţionale şi toată problematica minorităţii maghiare, al doilea vizând probleme de ordin economico-social şi al treilea dezvoltarea regională a infrastructurii şi tot ce înseamnă investiţii.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că UDMR are uneori "solicitări excesive", iar negocierile pentru formarea noului guvern vor trebui reflectate "complet" în programul de guvernare.
"Mă interesează ca în programul de guvernare să fie reflectată complet, complet, negocierea cu UDMR. Pentru că uneori solicitările UDMR sunt excesive, dacă privim la istoria acestor solicitări, eu fiind unul dintre politicienii care susţin drepturile minorităţilor în limitele standardelor europene, dar în niciun caz solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe, în sănătate să se poată adresa în limba maghiară. Eu sunt de acord, dar adresează-te cu translator frate, pentru că altfel medicii care termină la Bucureşti nu pot lucra în Covasna, Harghita şi prin Bihor, prin zonele locuite de maghiari. Nu e posibil aşa ceva", a declarat Băsescu.
El a contestat inclusiv ideea ca maghiarilor să li se răspundă în limba maternă de către autorităţile centrale.
"Uite, au un preşedinte care nu vorbeşte limba maghiară, dar suntem în România şi limba oficială a statului român este limba română", a mai spus şeful statului.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe