Borbely: USD are o majoritate foarte fragilă. Pentru un guvern stabil, va avea nevoie de UDMR

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, afirmă că USD dispune de "o majoritate foarte fragilă, de doar două-trei voturi" şi, pentru un guvern stabil, va avea nevoie de Uniune, drept pentru care ar trebui să se aşeze la "masa negocierilor".

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Borbely: USD are o majoritate foarte fragilă. Pentru un guvern stabil, va avea nevoie de UDMR

Borbely Laszlo (Imagine:Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit unui buletin informativ remis miercuri de UDMR, vicepreşedintele politic al Uniunii, Borbely Laszlo, consideră că "un nou guvern ar putea aduce stabilitate politică", iar pentru aceasta USD are nevoie de formaţiunea sa.

"Uniunea Social Democrată dispune de o majoritate foarte fragilă, de doar două-trei voturi. Prin urmare, nu încape nicio îndoială că pentru o majoritate confortabilă, pentru un guvern stabil, va avea nevoie de UDMR. De asemenea, dacă ne uităm la ce se întâmplă de partea opoziţiei, constatăm că aceasta este fărâmiţată. Partidul Naţional Liberal şi Partidul Democrat Liberal nu îşi vorbesc deloc, aşadar opoziţia nu poate constitui o majoritate constructivă", afirmă Borbely.

Vicepreşedintele politic al UDMR susţine că, dacă se doreşte ca România să aibă un guvern mai bun şi ca în lunile următoare să nu se alunece spre o nouă instabilitate, pe care ţara ar resimţi-o şi pe plan economic, e nevoie de o aşezare alături de UDMR la "masa negocierilor".

"Probabil că acest lucru se va întâmpla în curând, pentru că USD intenţionează să finalizeze negocierile până marţi, săptămâna viitoare. Evident că am putea sprijini Guvernul şi din Parlament, dar experienţa anilor trecuţi dovedeşte că priorităţile noastre sunt tratate altfel dacă stăm la masa guvernului. Avem experienţă de guvernare, în anumite condiţii ne-am putea asuma intrarea la guvernare şi, evident, toate lucrurile pe care le implică aceasta - ocuparea unor funcţii de miniştri, de secretari de stat, precum şi a unor funcţii oficiale din teritoriu", mai spune vicepreşedintele politic al UDMR.

Borbely precizează că UDMR a pregătit o listă de priorităţi, care se concentrează pe drepturile minorităţilor, libera utilizare a simbolurilor naţionale, domeniul sănătăţii, folosirea limbii materne în comunicarea cu Avocatul Poporului şi în justiţie, Legea educaţiei, probleme sociale, precum şi pe continuarea investiţiilor în infrastructura din Transilvania.

"Dacă vom constata că există voinţă politică în ceea ce priveşte libera utilizare a simbolurilor naţionale, sprijinirea drepturilor minorităţilor, modificarea Codului Fiscal în aşa fel încât autorităţilor locale să le rămână o proporţie mai mare din impozite, ca şi în privinţa rezolvării altor probleme sociale, probabil că vom putea sprijini noul guvern. În acelaşi timp, vom cere şi ca Parlamentul să voteze cât mai curând Legea descentralizării. Despre toate aceste condiţii vom discuta zilele acestea", mai afirmă Borbely.

Acesta adăugă că îşi doreşte să "îndrepte" o serie de "decizii discriminatorii" care au obligat autorităţile locale, între care şi cele conduse de reprezentanţi UDMR, să suporte 25 la sută din anumite cheltuieli sociale, situaţie care "le-a mutilat, practic".

Potrivit lui Borbely, UDMR ar dori să se pună capăt şi celor 50-60 de procese intentate unor primari de către prefectul judeţului Covasna, din cauza arborării steagului secuiesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici