„Am stabilit, şi a fost un consens, în a crea o comisie la nivelul Parlamentului, specializată pe migraţie, pe azilanţi, pe refugiaţi. Sunt asemenea comisii aproape în toate ţările din Uniunea Europeană”, a declarat deputatul, după şedinţă comună a Comisiilor reunite pentru politică externă, apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pentru afaceri europene şi a Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
Borbely a mai spus că membrii comisiilor au mai discutat necesitatea analizării legislaţiei pentru că nu e vorba numai de a asigura condiţii pentru aceşti imigranţi, de a avea unde să stea şi de a primi hrană şi apă, ci de a asigura integrarea celor care vor să rămână în România, „ceea ce este mult mai complex”.
Demersurile pentru înfiinţarea comisiei pentru migraţie vor începe miercuri, Borbely precizând că a fost un consens pe această temă.
„Această comisie va trebui să fie o comisie specializată, acum ne-am adunat şapte comisii din Cameră şi Senat ca să discutăm o problemă care ţine de competenţa mai multor comisii. Dacă avem o comisie sau măcar o subcomisie care să se ocupe de această probelmatică, atunci vom şti unde să canalizăm informaţiile”, a explicat Borbely.
Întrebat dacă s-a discutat despre ideea ca România să primească doar refugiaţi creştini, Borbely a spus că nu s-a discutat, dar că el nu este de acord să se pună problema astfel, fiind foarte dificil „să faci o anumită discriminare pe bază de religie sau etnie”.
Deputatul a mai spus că România şi-a asumat primirea a 1.785 de imigranţi, aceştia urmând să vină începând din luna noiembrie, eşalonat. „Prima oară, mi se pare, circa 300 şi după aceea, lunar va veni un anumit număr de imigranţi”, a mai spus Borbely.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a subliniat că poziţia României este în momentul de faţă fermă şi că nu acceptă cote obligatorii, ci voluntare.
Şapte comisii din Senat şi Camera Deputaţilor s-au întâlnit cu membrii Guvernului, Ministerului de Externe, Ministerului de Interne, la care a participat şi consilierul prezidenţial Leonard Orban s-au reunit pe tema evoluţiilor recente în materie de migraţie la nivelul Uniunii Europene.