„Eu cred că îi desconsideră pe bucureşteni. Bucureştenii sunt, dacă vreţi, o parte dintre românii cei mai bine informaţi cu privire la chestiunile politice şi administrative şi e o desconsiderare de fapt a românilor să vii să explici că ei nu ştiu. Ştiu foarte bine ce este în spatele fiecărui primar de sector, că de aia i-au ales. De aia i-au reales pe unii dintre ei şi de aia nu i-au mai ales pe alţii”, a spus Chiliman.
El a arătat că nu este surprins de declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, apreciind că aceasta are la bază sondajele de opinie care arată foarte clar că bucureştenii nu doresc modificarea situaţiei administrative actuale.
„Ar trebui să spun că sunt surprins că un om care a fost un mare utilizator al referendumurilor şi când a fost vorba de probleme importante a folosit aceste referendumuri, ar trebui să fiu surprins că un om ca el, acuma, nu mai vrea un referedum. Dar de ce nu sunt surprins? Păi nu sunt surprins dintr-un motiv foarte simplu: noi avem sondaje de opinie care arată că pe principalele probleme pe care le implică propunerile de lege ale Elenei Udrea pentru Bucureşti, ale PD, evident, şi anume alegerea primarilor de către CGMB şi nu de către cetăţeni, o dată, şi doi – concentrarea bugetelor sectoarelor în mâna CGMB – deci ambele fiind de fapt nişte forme de centralizare administrativă a Bucureştiului, din sondaje rezultă foarte clar că bucureştenii resping aceste propuneri într-o proporţie covârşitoare. Deci, la alegerea primarului, între 87 şi 93 la sută dintre bucureşteni, în funcţie de sector, vor să-şi aleagă ei înşişi primarul de sector şi între 65 şi 70 şi ceva la sută, în funcţie de sector, vor ca bugetul sectorului să nu depindă de CGMB”, a susţinut Chiliman.
Primarul Sectorului 1 a acuzat PDL că a încercat să trateze tema referendumului în derizoriu şi acum „fuge ca dracul de tămâie” de acesta.
„Dar, în acelaşi timp, (PDL – n.r.) a încercat să-l aruce în derizoriu (referendumul – n.r.), şmechereşte, punând nişte întrebări care nu au legătură cu nimic – nu cu referendumul, nu cu organizarea administrativă. De fapt, au pus nişte întrebări – şapte – practic în bătaia de joc a bucureştenilor. Şi-au cam dat seama că bucureştenii nu au înghiţit bătaia asta de joc şi în momentul de faţă nu ştiu cum să facă ca să iasă din încurcătura asta cu organizarea refrendumului. Ar vrea ca să nu se mai ţină referendumul deloc, dar nu ştiu cum să o facă, că nu ar vrea să fie ei cei care propun să nu se mai ţină referendumul. (…) Dar vă spun că din sondaje rezultă că o mare majoritate nu doreşte aceste modificări. Şi acum ei vor să omoare referendumul pentru că le e frică de el, le e frică de acest referendum. Fug ca dracul de tămâie de el”, a spus Chiliman.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la o conferinţă organizată de „Ziarul Financiar”, că nu este nevoie de realizarea unui referendum în Bucureşti, precizând că s-a exagerat şi că Parlamentul este cel care decide dacă se desfiinţează sectoarele Capitalei.
El a menţionat că este posibil ca cetăţenii să nu fie mulţumiţi de o astfel de decizie, dorind să aibă primar de sector. „Dar cetăţenii nu ştiu ce este în spatele primarului de sector”, a spus preşedintele. Băsescu a menţionat că oraşul are şapte bugete şi şapte consilii, existând reprezentanţii din toate partidele în spatele acestora. El a menţionat că în aceste condiţii, este nevoie de multe compromisuri pentru a se lua o hotărâre de consiliu.
Preşedintele a menţionat că, în actuala organizare, trebuie satisfăcuţi şi „cel care vinde panseluţe”, şi „cel care vinde lalele”, dar şi „cel care vinde ceasuri”, pentru că toţi aceştia au reprezentanţi în consilii.
„Clasa politică trebuie să aibă curaj şi voinţă să renunţe la interese. Pentru că în Bucureşti fiecare partid important are câte doi primari, nu poţi să reunifici Bucureştiul. Partidele sunt în plasa acestor primari şi a consiliilor lor”, a mai spus Băsescu.
Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că încă de la început a susţinut că Legea Capitalei trebuie adoptată de Parlament, arătând că referendumul nu îşi atinge obiectivul urmărit de PDL, de informare corectă a bucureştenilor, fiind un instrument de manipulare în mâna PSD şi PNL.
Udrea a afirmat că PDL este singurul partid care a adus în atenţia opiniei publice „soluţii de reformare administrativă a capitalei, în timp ce PSD şi PNL nu fac altceva decât să îi dezinformeze pe bucureşteni cu privire la conţinutul iniţiativei noastre legislative”. „Cel mai vocal adversar al reformei pe care noi o propunem este Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, care nu are alt scop decât să îşi protejeze poziţia privilegiată de administrator al sectorului cu cel mai mare buget din Bucureşti”, a adăugat Elena Udrea.
Şedinţa de îndată a CGMB, de marţi, în care trebuia să se discute problema referendumului local nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, lipsind consilirii PDL, situaţie în care primarul general Sorin Oprescu a convocat o nouă şedinţă pentru luni, la ora 15.00.