Boştinaru: Dosarul Năstase nu a fost discutat, oficial şi public, în PE

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că dosarul lui Adrian Năstase discutat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor nu a făcut obiectul preocupărilor exprimate oficial şi public de membrii Parlamentului European.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Boştinaru: Dosarul Năstase nu a fost discutat, oficial şi public, în PE

Boştinaru: Dosarul Năstase nu a fost discutat, oficial şi public, în PE (Imagine: Mediafax Foto)

Boştinaru a spus că, după decizia de miercuri a Comisiei juridice, care recomandă plenului respingerea solicitării DNA privind avizarea începerii urmăririi penale împotriva fostului premier Adrian Năstase, discuţiile oficiale de miercuri după-amiază şi joi din Parlamentul European nu au abordat acest subiect.

Boştinaru a replicat, prin aceste afirmaţii, unei declaraţii date de europarlamentarul PDL Nicolae Vlad Popa, care susţinuse că decizia Comisiei juridice a Camerei în cazul Năstase ar fi produs consternare în rândul politicienilor de la Strasbourg şi că ar putea activa clauza de salvgardare pe Justiţie.

Europarlamentarul social-democrat a menţionat că, miercuri şi joi, în Parlamentul European au fost discutate fie problema relaţiei cu Rusia, fie cea creată de neratificarea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda. El a precizat că niciun parlamentar european, nici în cadrul discuţiilor în grupurile de lucru, nici în cadrul plenului PE, nu a ridicat problema cazului Năstase.

Boştinaru a menţionat că se referă, atunci când face aceste precizări, strict la declaraţiile publice, oficiale ale membrilor PE, care pot fi verificate.

El nu a exclus, însă, ca problema cazului Năstase să fi fost discutată în cadru neoficial.

"Dacă cineva îşi exprimă o părere într-o toaletă sau pe un culoar nu înseamnă că este o declaraţie publică, nu antrenează Parlamentul European şi, ca atare, nu are legătură cu mecanismele care pot duce la activarea clauzei de salvgardare. Parlamentul European este o instituţie mult prea serioasă pentru a putea fi târâtă în astfel de can-can-uri. Eu mă refer strict la declaraţiile publice, care pot fi verificate", a declarat Boştinaru.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor recomandă plenului să voteze împotriva începerii urmăririi penale a lui Adrian Năstase, a anunţat, miercuri seară, vicepreşedintele comisiei, Florin Iordache, după audierea lui Năstase şi prezentarea punctelor de vedere ale raportorilor în cazul acestuia.

În favoarea acestei recomandări au votat 18 membri ai comisiei, alţi patru deputaţi, reprezentând PDL, pronunţându-se "împotrivă". PDL a fost singul partid care a votat împotriva acestei recomandări.

Iordache a arătat că recomandarea Comisiei juridice făcută plenului Camerei are la bază două elemente.

Primul ţine de faptul că sesizarea nu a fost făcută de procurorul general, ci de şeful DNA, Daniel Morar, iar, în urma solicitării exprese a Comisiei juridice, procurorul general Laura Codruţa Kovesi nu a răspuns, astfel încât s-a considerat că nu şi-a însuşit materialele înaintate de către Parchet.

Al doilea element, potrivit lui Iordache, ţine de faptul că nu s-au identificat elemente care să confirme faptul că s-a luat mită sau că este vorba despre acţiuni de corupţie.

"Plenul Camerei, în integralitatea sa, va hotărî dacă se începe sau nu urmărirea penală, dar recomandarea Comisiei juridice este aceea de a nu se începe", a adăugat Iordache.

Preşedintele Comisiei, Sergiu Andon, a declarat, miercuri, după expunerea punctelor de vedere ale celor şapte raportori în cazul Năstase, că s-a conturat un punct de vedere mai tranşant decât în cazul Mitrea, el precizând că în dosarul Zambaccian este vorba despre ingerinţe politice.

Andon a arătat, totodată, că există ingerinţe politice în dosarul Zambaccian, în mod "categoric, ostentativ, vizibil, demonstrabil".

Europarlamentarul PDL Nicolae Vlad Popa a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei juridice a Camerei în cazul lui Adrian Năstase a produs consternare în rândul politicienilor de la Strasbourg şi ar putea activa clauza de salvgardare pe justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici