Severin şi Boştinaru, care au adresat întrebarea împreună cu Catherine Trautmann, preşedinta delegaţiei socialiste franceze din PE şi Glennis Willmott, preşedinta delegaţiei laburiste britanice, menţionează decizia de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Niculescu.
Ei arată că, în decizia Tribunalului Argeş din data de 27 ianuarie, „arestarea preventivă este de asemenea motivată de faptul că domnul Nicolescu reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică, argument ilustrat, printre altele, prin faptul că «faptele săvârşite de inculpat au o mare rezonanţă atât asupra opiniei publice cât şi asupra celor care ne monitorizează pe probleme de corupţie. […] Dacă tocmai o persoană care este preşedinte al Consiliului Judeţean săvârşeşte astfel de fapte – rezultă cât de bine este privită ţara noastră pe plan extern»”.
„În prezent, singura instituţie care monitorizează România privind corupţia este Comisia Europeană prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Prin urmare, se pare că instanţele româneşti nu iau decizii în baza legii şi a informaţiilor obiective ale cazului, ci în baza influenţei exercitate de către organismele externe, în acest caz, Uniunea Europeană. Astfel, această percepţie ar putea fi înţeleasă ca o presiune exercitată asupra justiţiei române de către instituţiile Uniunii Europene. Mai mult decât atât, subliniem faptul că acesta nu este singurul caz când asemenea argumente sunt invocate de către instanţele româneşti”, scriu semnatarii.
Ei solicită în acest context Comisiei Europene să precizeze dacă a pus presiune asupra României şi a cerut ca astfel de măsuri să fie luate. De asemenea, semnatarii întreabă Comisia dacă această presiune este compatibilă cu statutul Executivului european şi cu principiile de separare a puterilor şi de independenţă a justiţiei într-un stat.
De asemenea, ei întreabă Comisia ce ar trebui făcut, în cazul în care o astfel de compatibilitate nu există, pentru ca publicul să nu mai perceapă Comisia Europeană ca exercitând presiune asupra instanţelor româneşti.
Semnatarii interpelării întreabă totodată Comisia Europeană dacă, în opinia sa, arestarea preventivă motivată în modul în care a făcut-o Tribunalul Argeş în cazul lui Constantin Nicolescu este în conformitate cu dispoziţiile articolului 6 din Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale.