BPR a aprobat solicitarea de prelungire a activităţii cu 2 luni a comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a solicitat, miercuri, prelungirea activităţii cu 2 luni, invocând blocajul cauzat de refuzul procurorului general de a pune la dispoziţie dosarul alegerilor, precum şi cel al procurorului şef DNA de a răspunde la întrebările adresate.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului BPR a aprobat solicitarea de prelungire a activităţii cu 2 luni a comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

BPR a aprobat solicitarea de prelungire a activităţii cu 2 luni a comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Solicitarea a fost aprobată de majoritatea PSD-ALDE din BPR, decizia finală aparţinând plenului reunit, convocat pentru ora 14.00.

„Având în vedere complexitatea activităţii comisiei parlamentare de anchetă şi faptul că activitatea acesteia a fost blocată prin refuzul domnului Augustin Lazăr - procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ - de a pune la dispoziţia comisiei parlamentare de anchetă dosarul nr. 213/P/2017 clasat, în vederea stabilirii adevărului cu privire la aspecte ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, precum şi de refuzul doamnei Laura Codruţa Kovesi, Procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de pe lângă ÎCCJ, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în seara de 6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea, solicităm prelungirea cu încă un termen de 60 de zile a activităţii comisiei în scopul îndeplinirii obiectivelor prevăzute în hotărârea de constituire prin propunerea de modificare a Hotărârii Parlamentului României nr.39/2017", se arată în solicitarea de prelungire a termenului.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a precizat că prelungirea cu 60 zile a activităţii comisiei de anchetă a fost votată în BPR de majoritatea PSD-ALDE şi reprezintă o dovadă a inefienţei unor acţiuni parlamentare, prin care se ascunde capacitatea de a a guverna.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a prezentat săptămâna trecută un "raport parţial", care conţine printre concluzii faptul că preşedintele Traian Băsescu şi guvernul Boc au întreprins ”acţiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor” ca posibile infracţiuni fiind indicate constituirea de grup infracţional, fal şi uz de fals.

În Raportul parţial se mai arată că "aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor din 2009 nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată".

„Aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor, ca urmare a prezenţei conducătorilor acestor instituţii în locuinţa domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor, nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a fost blocată”, se menţionează în Raport.

Potrivit sursei citate, activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată prin refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei motivând că "există o anchetă în desfăşurare", precum şi prin refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei motivând că acelaşi lucru.

Raportul menţionează că activitatea comisiei a fost blocată şi prin refuzul procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în noaptea de 5-6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea.

De asemenea, este consemnat şi refuzul procurorului general Augustin Lazăr de răspunde afirmativ solicitării Comisiei de a transmite o copie după dosarul privind scrutinul prezidenţial ca element de blocare a activităţii Comisiei.

Preşedintele Comisiei de anchetă, Oana Florea, a precizat, miercuri, în conferinţa de presă în care a prezentat acest Raport, că membrii Comisiei au decis ca documentul adoptat să fie numit „Raport parţial” tocmai din aceste considerente de blocaj.

„Comisia nu a putut clarifica toate aspectele, activitatea fiind blocată (...) Nu putem conchide că au fost fraudate alegerile, stă în sarcina organele abilitate să spună acest lucru”, a spus Oana Florea.

Ea a menţionat că acest Raport va fi transmis Parchetului General, CSM, Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale pentru ca aceste instituţii să poată adopta măsurile necesare, potrivit competenţelor ce le revin.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici