- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Modificările la Codul Penal au trecut şi de Camera Deputaţilor/ Opoziţia: E doliu pentru democraţie / Iordache: Veţi ataca la CCR, dar asta nu vă dă dreptate | DOCUMENT. LIVE TEXT
Proiectul pe modificările Codului Penal a primit votul final în Camera Deputaţilor, camera decizională înainte de promulgare. Adoptarea în Camera Deputaţilor a fost la limită, cu doar două voturi peste minimul necesar. Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi, raport de admitere la modificările aduse Codului penal, cu 12 voturi ”pentru”, şapte împotrivă şi două abţineri.
Modificările la Codul Penal, în linie dreaptă la Camera Deputaţilor / UPDATE: Abuzul în serviciu a trecut în forma adoptată în comisia Iordache/ Opoziţia cere suspendarea şedinţei | DOCUMENT
UPDATE 13.48 Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificări la Codul Penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivă, 19 abţineri, în calitate de for decizional, după ce marţi iniţiativa a trecut de Senat. Minimul necesar pentru adoptarea proiectului era de 165 de voturi.
"De astăzi România nu mai e un stat de drept. A devenit un stat de Dragnea. Dvs consideraţi că nu este o infracţiune, ci e o faptă pe care v-o asumaţi şi cu care v-aţi mândrit. Vine şi o zi de mâine cei care aţi votat acest Cod al ruşinii. Acest Cod nu cred că va intra în vigoare. Vom folosi pârghii, CCR, preşedintele, chiar tribunalul. Vom folosi toate pârghiiile pentru că suntem de partea corectă a istoriei", a declarat Ion Stelian, de la USR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Proiectul de modificare a Codului Penal a trecut cu 167 de voturi pentru, minimul necesar fiind de 165.
PNL a anunţat deja că va ataca modificările la CCR.
"Uitaţi-vă aici şi veţi vedea că adevăratul program de guvernare a fost Codul penal. Toate asigurările pe care le-aţi dat românilor în campanie, partenerilor externi nu au fost decât de a simula bunăvoinâă. Astăzi aţi dat dovadă a comportamentului unei grupări cu character infracţional. Cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toţi din majoritarea de guvernare îăntr-o majoritate toxică pentru Româniai. Din nefericire, PSD-ALDE lucrează împotriva românilor, a propriului popor. Există un acut sentiment de deznădejde pentru că dvs aţi înghenuncheat viitorul European al României. PNL va contesta la CCR acest vot, va utiliza toate pârghiile de a dejuca planurile dvs", a spus Turcan.
UPDATE 13.40 Liderul de Grup PSD, către USR: Aţi transformat acest plen în video-chat
Dan Suciu, lider de grup PSD în Camera Deputaţilor, i-a atacat pe aleşii USR, spunând că aceştia au transformat plenul în video-chat şi vorbesc de regulament "când mănâncă din tomberoanele Parlamentului".
"Au trecut câteva luni fără să mă refer la apostolii regulamentului. Cine ne vorbeşte cei care dorm în plen, cei care mănâncă din tomberoanele Parlamentului şi o prezintă ca o mare victorie, cei care vor să plece cu microfoane. Aţi transformat acest plen în video-chat. Cei care sunt în dreapta au tot dreptul să se afle aici", a fost atacul lui Dan Suciu, lider de Grup PSD în Camera Deputaţilor.
Deputaţii urmează să dea votul pe proiectul de modificare a Codului Penal. Pentru a trece, acesta are nevoie de 165 de voturi "pentru".
UPDATE 13.36 Pambuccian, către un ales USR: Niciodată să nu mai ameninţaţi grupul acesta în vreun fel
Varujan Pambuccian, liderul Grupului Minorităţilor, a avut o ieşire nervoasă de la tribuna Camerei Deputaţilor, după ce Tudor Benga de la USR i-a transmis că dacă modificările Codului Penal trec cu ajutorul minorităţilor, vor fi acuzaţi că se vând, Pambuccian afirmând că nu permite aşa ceva.
Tudor Benga: Dacă această oroare a Codului penal va trece cu votul minorităţilor, vor veni oameni să spună nu vă vindeţi pe 30 de arginţi.
Varujan Pambuccian: Niciodată să nu mai faceţi aşa ceva. Puteţi convinge un om ca mine, care nu a votat codurile să le voteze pentru tocmai ce aţi făcut adineauri. Niciodată să nu mai încercaţi să ameninţaţi grupul acesta în vreun fel. Sper că nu mai e nevoie să intervin vreodată pe tema asta. Faptul că există grupuri mari şi grupuri mici, nu înseamnă că grupurile mici trebuie să fie ameninţate.
Revenit la tribună să spună că nu a ameninţat pe nimeni, Benga a avut parte de o nouă replică din partea liderului minorităţilor.
Varujan Pambuccian: A mai făcut cineva aşa ceva şi i-a părut rău, credeţi-mă. Nu cred că e bine să insistaţi. Eroarea e umană, a persista nu e înţelept.
UPDATE 13.28 În scurt timp, votul pe modificarea Codului Penal. Strategiile partidelor
Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor de miercuri a fost reluată, urmând să fie dat votul pe modificarea Codului Penal. În sală sunt 228 de parlamentari, iar ca să treacă proiectul are nevoie de votul a 165 de aleşi.
În sala de plen se află, la ora transmiterii ştirii, 228 de parlamentari. Pentru ca proiectul de modificare a Codului Penal să treacă, este nevoie de 165 de parlamentari.
Şase aleşi PSD lipsesc, a anunţat chiar liderul de grup.
UDMR a transmis deja că se va abţine de la vot dacă amendamentele depuse de formaţiune nu trec. Niciun amendament depus de Opoziţie nu a primit votul pe articole.
Totodată, PMP anunţă că aleşii formaţiunii vor vota împotriva modificărilor, iar cei care nu se conformează vor fi excluşi din partid.
UPDATE 12.10 Şedinţă la PSD înaintea votului final
UPDATE 12.01 PNL a cerut suspendarea şedinţei, votul continuă pe articole
Raluca Turcan, deputat PNL a cerut, la scurt timp după votul pe abuz în serviciu, ca şedinţa să se suspende, motivând că este încălcată decizia de înfiinţare a Comisiei speciale, însă propunerea nu a fost supusă la vot, iar articolele au trecut fără alte dezbateri.
"Vă propunem o pauză de consultări de 5 minute, pentru se încalcă regulamentul în felul în care curg dezbaterile.Dumneavoastră, prin continuarea procedurii până la votul final, dvs încălcaţi decizia de înfiinţare a Comisiei speciale. Cerem suspendarea dezbaterilor", a cerut Raluca Turcan.
Preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase i-a răspuns: "Nu putem să supunem. S-au supus toate propunerile dumneavoastră la vot"
Ulterior discuţiei, articolele au trecut fără dezbateri. La ora transmiterii ştirii, plenul cCamerei Deputaţilor încă votează articolele, urmând ca la ora 13.00 să fie dat şi votul final pe întreg proiectul de modificare a Codului Penal.
UPDATE 11.50 Abuzul în serviciu a trecut în forma adoptată în comisie
Abuzul în serviciu a trecut în Camera Deputaţilor în forma adoptată în comisie, urmând ca miercuri să se dea vot pe întregul pachet de modificări la Codul Penal. Propunerile PNL, USR şi UDMR de respingere au primit vot negativ.
"Timp de 9 luni am dezbătul legile justiţiei, Codul penal, de procedură penală în comisia specială şi până în ziua de ieri, deşi PSD urma să modifice acest articol, nu ne-a pus la dispoziţie niciun text. Şi alaltăieri a trecut pe repede înainte un text aşa cum şi l-au dorit, dezincriminat partial. Doar dânşii şi noi toţi ştim de ce îi preocupă abuzul în serviciu. Amendamentul nostrum este unul formulat încă de toamna trecută, respect întrutotul decizia CCR şi toate condiţiile care sunt impuse de tratatele internaţionale, de Convenţia de la New York. Am introdus ca încălcare să fie ca urmare a unei OUG sau OG", a declarat Ioan Cupşa, deputat PNL.
"Exact amendamentul este unul cu numărul 63. O să vedeţi că şi în cazul nostru, amendamentul nostru ne trimite la încălcare unei legi, OG sau OUG care provoacă o pagubă material, lăsând la latitudinea judecătorului să analizeze gravitatea faptei. Totodată, menţine pedeapsa de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi", a afrimat Marton Arpad, deputat UDMR
"CCR a vorbit de un prag, nu de un zid. Nu a spus Parlamentul să pună un zid pentru abuzul în serviciu şi să nu se mai răspundă în 99% dintre cazuri", a spus şi deputatul Ion Stelian.
UDMR, PNL şi USR au cerut respingerea modificărilor la abuzul în serviciu, dar iniţiativa partidelor din Opoziţie a primit vot de respingere.
Articolul a fost votat în forma din comisie cu 118 pentru şi 90 impotrivă.
Potrivit modificărilor, la articolul 297, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art.297.- (1) Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de guvern sau ordonanţă de urgenţă, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin aceasta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”
UPDATE 11.30 Confiscarea extinsă a trecut la dezbaterea pe articole a modificăîrilor la Codul Penal. Opoziţia a cerut eliminarea modificărilor
Confiscarea extinsă a trecut pe articole în plenul Camerei Deputaţilor unde se dezbat şi se votează modificările la Codul Penal, Florin Iordache susţinând că dacă e atacat la Curte, articolul nu are cum să fie declarat neconstituţional.
"La confiscare extinsă unde avem directivă europeană avem şi amendamentul ministerului Justiţiei şi al CSM. Când spunem că instanţa dă o hotărâre pe baza probelor, deci instanţa nu poate să-si formeze convingerea decât asupra celor unde exista suspiciunea că s-a comis o infractiune pe baza probelor administrate. De la început am spus stop abuzurilor. Pe baza acestora. E greu? Nu e greu! Nu are ce sa pice la Curte", a declarat Florin Iordache.
PNL şi USR au propus însă eliminarea modificărilor.
"PNL propune eliminarea textului votat de Senat. Aţi formulat că din probele administrate rezultă că bunurile provin din activităţi infracţionale. Atunci devine confiscarea specială, nu ce extinsă. Este o amestecare între doua chestiuni juridice", a declarat Ioan Cupşa, deputat PNL.
În cele din urmă propunerile de eliminare au fost respinse, iar articolul a trecut cu 135 pentru, 68 împotrivă şi o abţinere.
UPDATE 11.02 Dezbateri Cod Penal. USR: Dacă centrala de la Cernavodă bubuie, pe viitor nu va fi infracţiune
Până la ora transmiterii ştirii, toate amendamentele depuse de Opoziţie la Codul penal au fost respinse în plenul Camerei Deputaţilor, alesul USR Ion Stelian spunând că în acest fel şi o bonă care înfometează copiii va scăpa.
"Dacă o bonă, contractată de dvs, şi lăsată acasă nu are grijă de acel copil al dvs pe viitor nu va fi infracţiune. Faptul că îl lasă să moare de foame sau în frig. Dacă centrala de la Cernavodă bubuie, pe viitor nu va fi infracţiune", a declarat Ion Stelian, încercând să motiveze adoptarea unui amendament depus de USR.
Cu toate acestea, propunerea USR a fost respinsă cu 64 pentru şi 119 impotrivă.
"Am zis şi eu ca lider de grup, a spus şi preşedintele UDMR, că toate deciziile CCR privind prezumţia de nevinovăţie să fie introduse în legislaţia românească, pentru că altfel drepturile fundamentale ale omului sunt lezate în România. Ieri am depus amendamente care credem că trebuie să fie adoptate. Sperăm ca aceste amendamente, care, chiar dacă au fost respinse în Comisie, să fie adoptate în plen, pentru că altfel nu avem cum să susţinem proiectul final", a declarat Korodi Attila, liderul deputaţilor UDMR.
Până la ora transmiterii ştirii, toate amendamentele depuse de Opoziţie au fost repsinse de plenul Camerei Deputaţilor.
UPDATE 10.54 Iordache: Veţi ataca la CCR, dar asta nu vă dă dreptate/ Stelian: Modificaţi Codul pentru Dragnea
Florin Iordache, preşedinte al comisiei speciale pentru legile justiţiei, a declarat miercuri că un simplu atac la CCR al modificărilor Codului Penal nu înseamnă că Opoziţia are dreptate, în timp ce alesul USR Ion Stelian a acuzat că modificările sunt cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea.
"Am o precizare pentru că au fost foarte multe manipulări şi dezinformare. Suntem la capăt de drum, pe care ni l-am asumat, iar legile justiţiei, ultima dintre ele 304/2004 va fi respinsă cred azi de CCR şi iată că sunt aproape să fie promulgate de preşedinte. Arătaţi-mi un singur articol care afectează independenţa. N-aţi reuşit să o faceţi. Legile Justiţiei vor fi promulgate în următoarele două săptămâni definitiv. Acum în ceea ce priveşte Codul penal, veţi ataca şi acest Cod, dar asta nu înseamnă că dacă îl atacaţi aveţi dreptate. Am considerat că modificarea Codului penal este necesară, la fel şi Codul de procedură penală. Este vorba de 70 de articole, nu de câteva sute, pentru informarea dvs corectă, iar ele sunt în concordanţă cu directivele UE. A existat o mare manipulare, dar cei care au încălcat legea vor răspunde. Dacă cineva este vinovat să meargă în faţa instanţei pe nişte dosare reale şi nu pe nişte dosare create pentru reglarea de conturi. Vrem să revenim la normalitate în România", a declarat Florin Iordache, preşedintele comisiei care s-a ocupat de modificările legilor justiţiei.
De cealaltă parte, Opoziţia, care a anunţat deja că va ataca modificările Codului penal la CCR, spune că acestea sunt făcute pentru a-l scăpa de problemele penale pe Liviu Dragnea.
"Dezbaterile de astăzi nu sunt atât despre Codul penal, sunt despre nişte modele în societate. Există modelul meritocraţiei, celui care învaţă şi respect regulile şi este premiat şi mai e şi modelul în care prostul clasei, bătăuşul, golanul şcolii este premiat şi adus la rang de conducător al acestei naţiuni. Este şi acesta un model până la urmă. Am avut 50 de ani în care liderul ţării era un cizmar cu patru clase. Modificaţi Codul penal pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea. Dacă trei sau mai multe persoane îşi propun să constituie un grup infracţional pentru a asasina pe cineva, aşa ocazional, nu va fi un grup infracţional organizat, un grup literar, va fi un cenaclu de poezie", a spus deputatul USR, Ion Stelian.
UPDATE 10.35 Dezbaterile pe Codul Penal în Camera Deputaţilor vor dura o oră, la propunerea lui Iordache
Dezbaterile pe Codul Penal în Camera Deputaţilor vor dura o oră, la propunerea lui Florin Iordache, preşedinte al comisiei speciale. PNL a anunţat deja că va ataca la CCR modificările aduse Codului.
"În urma dezbaterilor vă propunem raportul cu amendamentele admise la anexa 1 si respinse la anexa 2 şi vă propun termen de dezbatere o oră", a cerut Florin Iordache, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.
Propunerea a fost votată cu 100 de voturi "pentru" şi 51 "împotrivă".
"PNL nu va vota propunerea de modificare a Codului Penal. PSD-ALDE nesocotiţi regulametul Camerei, nesocotiţi Constituţia şi Convenţia de la New York ratificată în 2004, dar cel mai important, nesocotiţi interesele cetăţenilor. Există un fir roşu atât prin procesul modificării Codului de procedură penală, cât şi în cel de modificare a Codului penal şi acela că urmăriţi să protejaţi exclusive interesele infractorilor, iar infracţiunile să fie foarte greu sau imposibil de pedepsit şi să-I eliberaţi cât mai repede din penitenciare. Acesta este firul roşu al dumneavoastră", a spus deputatul PNL, Ioan Cupşa, membru în Comisia specială.
Acesta a mai anunţat că modificările vor fi atacate la Curtea Constituţională de către PNL.
"Aveţi tupeul ca împotriva Constituţiei să propuneţi ca o decizie a CCR să producă efecte retroactive şi o faceţi pentru a proteja interesele infractorilor. Ne-am întrebat ca şi alţii, cui foloseşte acest demers? Foloseşte cumva domnului Dragnea, Tăriceanu, altor lideri PSD-ALDE toţi vizaţi de procese penale în care sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni pe care le-aţi dezincrimat. Vă spun însă cui nu foloseşte. Nu foloseşte cetăţeanului simplu. Vom ataca la CCR această lege de modificare şi vă garantez acum că CCR ne va da dreptate pentru că textul are o calitate slabă, execrabilă, care conţine texte neclare, contrarii, chiar şi paralelisme legislative", a mai spus Cupşa.
UPDATE 10.28 Opoziţia a vrut amânarea dezbaterilor pe Codul Penal. PNL: E doliu pentru democraţie dacă votaţi azi
PNL şi USR, prin deputaţii Raluca Turcan şi Ion Stelian,au cerut amânarea dezbaterilor pe Codul penal, dar acestea au fost respinse de către plenul Camerei Deputaţilor. Totodată, plenul a respins propunerea de amânare a votului pentru joi.
"PNL vă solicită să scoateţi de pe ordinea e zi de astăzi proiectul de lege referitor la Codul penal, întrucât sunt încălcat dispoziţiile referitoare la punerea la dispoziţia parlamentarilor a raportului cu 24 de ore înainte. Dezbaterile în Comisia specială de modificare a legilor justiţie s-au încheiat aseară, la o oră târzie, n-au avut timp să vadă tot raportul elaborate de comisia specială şi dacă acest proiect de lege nu va fi dezbătut consistent, teminic, riscăm să RUCĂM ţara în haos şi să o punem la dispoziţia infractorilor şi corupţilor. Mi-şa dori să aveţi conştiinţa împăcată că aţi urmărit fiecare articol şi că aţi luat la cunoştinţă înainte de a da acest vot nenorocit pe Codul penal. a declarat Raluca Turcan, deputat PNL.
Propunerea sa a fost însă respinsă, Turcan completând: "E doliu pentru democraţia românească dacă azi daţi votul final".
Totodată, deputaţii au respins şi propunerea deputatului USR Ion Stelian.
"Am aceeaşi solicitare, dar vreau să vă invoc un alt articol din regulamentul comun. Acest raport trebuie pus cu cel puţin trei zile înainte de fi supus la vot în plen. (...) Se insereaza greseli cu privire la amendamentele propuse de USR. Acest lucru trebuie corectat o comisia specială", a cerut Stelian.
În favoarea raportului de admitere la modificarea Codului penal au votat parlamentarii PSD şi ALDE, cei ai PNL şi USR au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.
În timpul dezbaterilor din comisia condusă de Florin Iordache, care au durat aproape două ore şi jumătate, au fost respinse amendamentele propuse de USR, PNL şi UDMR, inclusiv cele pentru modificarea articolului 297, referitor la abuzul în serviciu, din Codul penal, articolul rămânând astfel în forma adoptată de Senat.
"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea aribuţiilor de servicium cu intenţie, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe sau ordonanţe de urgenţăa Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi", este amendamentul la articolul 297 din Codul Penal, propus de deputatul UDMR Marton Arpad şi respins de parlamentarii PSD şi ALDE din Comisia condusă de Florin Iordache.
Amendamentele propuse au fost respinse
Comisia specială pentru legile Justiţiei a respins marţi amendamentele propuse de USR, PNL şi UDMR pentru modificarea articolului 297, referitor la abuzul în serviciu, din Codul penal, articolul rămânând astfel în forma adoptată de Senat.
"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea aribuţiilor de servicium cu intenţie, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe sau ordonanţe de urgenţăa Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi", este amendamentul la articolul 297 din Codul Penal, propus de deputatul UDMR Marton Arpad şi respins de parlamentarii PSD şi ALDE din Comisia condusă de Florin Iordache.
Parlamentarii din Comisia specială pentru Justiţie au respins şi amendamentele referitoare la abuzul în serviciu formulate de PNL şi USR, articolul 297 fiind păstrat în forma adoptată de Senat.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunţat, înaintea votului din plenul Senatului, că Uniunea nu va susţine proiectul dacă nu vor fi respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu.
“S-au introdus două chestiuni în plus la abuzul în serviciu, şi anume reducerea limitei maxime de pedeapsă de la 7 la 5 ani şi s-a introdus sintagma pentru a obţine pentru sine, soţ, afin sau rudă până la gradul II un folos patrimonial. Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate să fie de acord. Vă spun ca din dezbatere atunci când amendamentele respinse se susţin, vom vota cele două amendamente care ar rezolva cele două chestiuni, să rămână neglijenţa în serviciu şi abuzul în serviciu să rămână în forma cerută de CCR. Dacă acest lucru nu se întâmplă, UDMR nu va putea susţine propunerea legislativă”, a susţinut Cseke Attila.
Codul penal revine în Comisia Iordache, după ce a trecut de Senat
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis dezbaterea proiectului care aduce modificări Codului penal în Comisia specială pentru legile justiţiei, marţi, de la ora 16.00.
Iniţiativa adoptată, marţi de Senat, urmează să fie votată, joi, decizional de Camera Deputaţilor
Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege privind modificarea Codului penal, cu voturi 74 de voturi "pentru", 9 abţineri şi 28 de voturi "împotrivă. Tot marţi propunerea legislativă va fi dezbatută în comisie.
Parlamentarii partidelor de opoziţie au încercat să boicoteze, marţi, plenul în care a fost dezbătut şi votat proiectului care aduce modificări Codului penal. Aceştia au părăsit timp de câteva minute sala, în speranţa că nu va fi întrunit cvorumul necesar pentru votul asupra iniţiativei legislative. Aleşii USR au afişat bannere cu mesajul "Fără penali".
Senatorii PNL, USR şi PMP s-au reîntors, la scurt timp, în sală, după ce preşedintele de şedinţă, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că există cvorum pentru continuarea lucrărilor.
Cseke Attila a anunţat că senatorii UDMR au dat vot de abţinere, deoarece nu au fost respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu. Cu toate acestea, UDMR a asigurat cvorumul când Opoziţia a ieşit din sală.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, iar în şedinţa de joi deputaţii vor vota propunerea legislativă, în calitate de for decizional.
Comisia special pentru legile justiţiei a dat, luni, raport de admitere proiectului de lege care aduce modificări Codului penal. Raportul a fost adoptat, marţi de plenul Senatului, în calitate de prim for sesizat.
Forul de specialitate a aprobat mai multe modificări la Codul penal, printre care redefinirea grupului infracţional organizat. Comisia a eliminat complet articolul referitor la neglijenţa în serviciu comisă de funcţionarul public şi a adoptat propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian