Parlamentul European o confirmă pe Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene / 401 deputaţi europeni au votat în favoarea sa / Şefa Comisiei Europene promite să stârpească extremismul în UE şi oferă ajutor deplin pentru Ucraina / Extrema dreaptă i-a urat să meargă la închisoare

Ursula von der Leyen, un politician german de centru-dreapta, a câştigat votul Parlamentului European pentru a rămâne în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Urmărește
3109 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European o confirmă pe Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene / 401 deputaţi europeni au votat în favoarea sa / Şefa Comisiei Europene promite să stârpească extremismul în UE şi oferă ajutor deplin pentru Ucraina / Extrema dreaptă i-a urat să meargă la închisoare

BREAKING NEWS Parlamentul European o confirmă pe Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene / 401 deputaţi europeni au votat în favoarea sa / Şefa Comisiei Europene promite să stârpească extremismul în UE şi oferă ajutor deplin pentru Ucraina / Extrema dreaptă i-a urat să meargă la închisoare

Parlamentul European o confirmă pe Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, un politician german de centru-dreapta, a câştigat votul Parlamentului European pentru a rămâne în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat de cinci ani.

401 deputaţi europeni au votat în favoarea sa.

Parlamentul European o confirmă pe Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, un politician german de centru-dreapta, a câştigat votul Parlamentului European pentru a rămâne în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat de cinci ani. 401 deputaţi europeni au votat în favoarea sa.

Von der Leyen a prezidat Comisia în timpul a două mari crize, pandemia Covid şi invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Ea a câştigat respectul şefilor de stat şi de guvern pentru sprijinul său ferm faţă de Kiev şi pentru capacitatea de a cultiva relaţii strânse cu aliaţii Europei.

Confirmarea sa pentru un nou mandat la conducerea Comisiei va fi o uşurare pentru multe capitale ale UE, care au căutat continuitate la Bruxelles pe fondul incertitudinii politice din unele state membre, al războiului în curs din Ucraina şi al preocupărilor legate de posibilul impact al viitoarelor alegeri din SUA.

Dar von der Leyen a fost criticată şi de părţi ale spectrului politic. Ea s-a confruntat, de asemenea, cu plângeri cu privire la probleme de transparenţă, Curtea Justiţoe a UE hotărând în această săptămână că Comisia a ascuns în mod ilegal detalii privind contractele de achiziţii publice pentru vaccinurile Covid.

Înaintea votului de astăzi, von der Leyen s-a întâlnit cu deputaţi europeni din întregul spectru politic, într-un efort de a obţine sprijin dincolo de cele trei partide centriste care au susţinut-o în trecut.

Ea a oferit o listă lungă de promisiuni politice. Printre acestea se numără un plan de reducere a poverii birocratice pentru întreprinderile mici şi o propunere pentru un „nou acord industrial curat” care să canalizeze investiţiile în producţia decarbonizată şi în tehnologiile ecologice.

Partidul Popular European de centru-dreapta al lui Von der Leyen, Partidul Socialiştilor şi Democraţilor de centru-stânga şi Partidul Liberal Renew Europe şi-au manifestat sprijinul pentru preşedintele Comisiei.

Grupul Verzilor a declarat joi că va vota, de asemenea, pentru von der Leyen.

Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, care include Fraţii Italiei ai Giorgiei Meloni şi Lege şi Justiţie din Polonia, dar si AUR, a declarat că „o mare majoritate a delegaţiilor naţionale din cadrul Grupului ECR au confirmat că vor vota împotrivă”, dar că grupul va avea un „vot liber”.

UPDATE Europarlamentarii resping cererile de amânare a votului

Deputaţii europeni de extremă-stânga au încercat să amâne votul din cauza unei hotărâri judecătoreşti pronunţate miercuri, care a declarat că Executivul UE nu a fost suficient de transparent în ceea ce priveşte semnarea contractelor pentru vaccinurile Covid-19.

Copreşedintele de stânga Martin Schirdewan a declarat: "Trebuie să acordăm preşedintelui Comisiei timp pentru a furniza aceste contracte complete şi de aceea propunem amânarea acestui vot până la sesiunea din septembrie".

Jeroen Lenaers, din partea PPE, a susţinut organizarea votului acum: "Să nu abuzăm de instanţă în scopuri politice ... aceasta este o moţiune pur politică".

Europarlamentari au respins apoi moţiunea prin vot, cu 531 de voturi împotrivă, 101 pentru şi 8 abţineri.

Faptul că doar 640 de eurodeputaţi au votat - din totalul de 720 - i-ar putea îngrijora pe unii din tabăra lui Ursula von der Leyen, care ar beneficia de prezenţa mai mare pentru a atinge pragul necesar de 361 de voturi pentru.

UPDATE S&D confirmă votul pentru Ursula von der Leyen

În timp ce europarlamentarii stăteau la coadă pentru a-şi exprima votul, S&D (Alianţa Socialiştilor şi a Democraţilor) a confirmat că o vor vota pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat.

"Am făcut ca orientările politice ale Comisiei să fie cele mai sociale şi cele mai ecologice de până acum (...) pentru prima dată, Uniunea Europeană va avea o strategie europeană împotriva sărăciei şi vom aborda în sfârşit problema locuinţelor, cu un comisar pentru locuinţe", a declarat preşedintele S&D, Iratxe García.

"Votul nostru nu este un cec în alb. Treaba noastră începe acum", a adăugat ea, susţinând că socialiştii o vor trage la răspundere pe von der Leyen pentru promisiunile sale.

UPDATE Verzii confirmă că o vor vota pe Ursula von der Leyen

„Grupul Verzilor/ALE a decis în mod oficial să o sprijine pe Ursula von der Leyen în calitate de preşedinte al Comisiei Europene”, a postat grupul pe X.

Decizia celor 53 de membri ai grupului legislativ al Verzilor, luată prin vot în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, consolidează şansele lui von der Leyen de a-şi asigura încă cinci ani la conducerea celei mai puternice instituţii a Uniunii Europene.

Votul este secret. Parlamentarii au început voteze pentru alegerea sau respingerea lui von der Leyen la ora 13.00 (14:00, ora României) la Strasbourg, Franţa.

UPDATE Extrema dreaptă a lui von der Leyen: du-te la închisoare, nu la Bruxelles!

„Numirea dumneavoastră la conducerea Comisiei a fost o mare greşeală. Vă adresez ca de la femeie la femeie, ca de la mamă la mamă, nu vă este ruşine de pactul privind migraţia? Sunteţi responsabilă pentru fiecare viol, pentru fiecare tragedie cauzată de migranţi ilegali, ar trebui să ajungi în închisoare, nu în Comisia Europeană”. Ewa Zajaczkowska-Hernik, europarlamentar de la Europa Naţiunilor Suverane, a spus acest lucru în timp ce vorbea în Cameră în numele grupului de extremă dreaptă, înainte de votul care o viza pe Ursula von der Leyen. „Vrem o Europă a statelor libere. Şi ţine-ţi mâinile departe de Polonia”, a conchis exponentul ultradreaptei poloneze Konfederacja, ale cărei cuvinte au fost întâmoinate cu huiduieli în sală.

UPADTE Verzii UE: Da pentru von der Leyen împotriva extremei drepte, chiar dacă nu are un program verde

„Dacă mă întrebaţi dacă Ursula von der Leyen este o candidată verde la preşedinţia Comisiei Europene sau dacă programul pe care ni l-a ilustrat este verde, vă pot spune că nu”, dar „am negociat din greu, am făcut compromisuri în ultimele săptămâni deoarece trebuie să împiedicăm extrema dreaptă să câştige putere şi să aibă un impact asupra procesului decizional al UE”. Copreşedintele Verzilor, Terry Reintke, a spus acest lucru de la microfon.

UPDATE Promisiuni în domeniul apărării

UPDATE Weber, PPE: votarea Ursulei von der Leyen este alegerea potrivită

Preşedintele şi liderul de grup al PPE, Manfred Weber, îi îndeamnă pe colegii săi europarlamentari de la Strasbourg să „voteze pentru Ursula von der Leyen. Este alegerea corectă: PPE cu siguranţă va face acest lucru”, asigură el.

UPDATE Von der Leyen: luptăm împotriva reţelelor sociale care creează dependenţă şi hărţuire cibernetică

„Trebuie să vă spun că inima mea sângerează când citesc despre oameni care îşi fac rău sau chiar îşi iau viaţa din cauza abuzului online, mă gândesc la acele ultime momente şi la durerea pe care trebuie să le fi simţit prietenii.acelor persoane Acest lucru este devastator. Nu vom putea accepta niciodată acest lucru în societatea noastră lucrul potrivit." Aşa a afirmat preşedintele Comisiei Europene responsabilă, Ursula von der Leyen, în discursul său privind liniile sale programatice 2024-2029 înainte de votul Parlamentului European.

UPDATE Von der Leyen: Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar

„Acum două săptămâni, un prim-ministru european a mers la Moscova. Această aşa-zisă misiune de pace a fost doar o misiune de acceptare, de linişte, o politică de concesii excesive – a spus Ursula von der Leyen, referindu-se la Viktor Orban, în discursul său de candidatură pentru preşedinţia Comisiei la Plenul Camerei Europene – Doar două zile mai târziu, avioanele lui Putin au lovit un spital de copii. A fost un mesaj de la Kremlin pentru a ne linişti pe toţi. UE va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”. .

UPDATE Von der Leyen: Vărsarea de sânge din Gaza trebuie oprită acum

„Varsarea de sânge din Gaza trebuie să se oprească acum. Prea mulţi copii, femei şi civili şi-au pierdut viaţa în răspunsul Israelului la teroarea Hamas. Oamenii din Gaza nu mai susţin şi umanitatea nu mai sprijină”. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat acest lucru în discursul său la Parlamentul European pentru votul de confirmare pentru un al doilea mandat.

Von der Leyen: „Era dependenţei de Rusia s-a încheiat”. Declaraţia a fost însoţită de aplauze din sală

Uniunea Europeană trebuie să „se asigure că era dependenţei de combustibilii fosili ruşi să se încheie odată pentru totdeauna”. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus acest lucru în timp ce îşi susţinea discursul la Parlamentul European de la Strasbourg pentru reconfirmarea ei în calitate de şef al Comisiei. Declaraţia a fost însoţită de lungi aplauze din partea europarlamentarilor din Cameră.

//////////////////////////////////////

Votul va determina dacă va exista continuitate în instituţia-cheie a Uniunii Europene într-o perioadă de provocări externe şi interne - inclusiv sprijinul tot mai mare pentru partidele politice de extremă dreaptă şi eurosceptice din blocul celor 27 de naţiuni.

În lipsa unui candidat alternativ evident, susţinătorii lui von der Leyen au prezentat votul drept o alegere între stabilitate şi haos, deoarece respingerea sa ar crea un blocaj politic.

„S-ar considera că se întinde covorul pentru extrema dreaptă”, a declarat Sean Kelly, un deputat european din grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European al lui von der Leyen, cu privire la posibilitatea ca Parlamentul să o respingă.

Von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, îşi va prezenta planurile pentru un al doilea mandat într-un discurs susţinut joi, pornind de la un prim mandat în care a supervizat cel mai mare pachet de politici privind schimbările climatice din lume, un răspuns al UE de 800 de miliarde de euro (875 de miliarde de dolari) la pandemia COVID-19 şi 14 runde de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invaziei acesteia din Ucraina.

Chiar şi în rândul criticilor, există un apetit scăzut pentru crearea unui vid de conducere în Europa cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, unde o victorie a republicanului Donald Trump ar putea răsturna unitatea occidentală în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei. Dar cifrele rămân strânse.

Von der Leyen, mamă a şapte copii şi prima femeie care a condus Comisia, are nevoie de sprijinul a cel puţin 361 de deputaţi din cei 720 de membri ai Parlamentului UE.

Cele trei grupuri centriste care se aşteaptă să o susţină au un total de 401 deputaţi. Dar se aşteaptă ca unii dintre ei să nu o voteze şi să i se opună în cadrul votului secret.

Pentru a trece cu uşurinţă, ea ar putea avea nevoie de sprijinul unor părţi ale grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), format din 78 de membri, sau al celor 53 de deputaţi ai Verzilor.

„Avem nevoie de acel mesaj că ne bazăm pe actuala „afacere verde” şi că nu vom da înapoi”, a declarat Bas Eickhout, copreşedintele grupului legislativ al Verzilor, cu privire la condiţiile pentru susţinerea sa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici