Buda (PDL) propune complete mobile de judecători ca alternativă la desfiinţarea unor instanţe

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Daniel Buda, propune "introducerea unor complete mobile de judecători" ca alternativă la desfiinţarea unor instanţe, pentru ca "justiţia să demonstreze că este mai aproape de cetăţean", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4 afișări

Daniel Buda a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că aceste complete mobile vor participa la dezbaterea proceselor în localităţile unde au fost desfiinţate instanţe, astfel încât cetăţenii să nu fie puşi pe drumuri zeci de kilometri până la cea mai apropiată instituţie a justiţiei.

"Este o problemă cu reorganizarea instanţelor de judecată, pentru că, în perspectiva intrării în vigoare a noilor coduri, este nevoie de minim cinci judecători la nivelul fiecărei judecătorii, ceea ce în realitate nu există. Şi atunci am venit cu o alternativă, de a introduce complete mobile de judecători, astfel încât, dacă desfiinţăm o judecătorie dintr-un oraş, acolo să meargă completul de judecată o dată pe săptămână să judece, pentru a nu fi puşi oamenii să meargă zeci de kilometri până la altă instanţă. Demonstrăm, astfel, că justiţia este mai aproape de cetăţean", a spus Daniel Buda.

Deputatul PDL a precizat că a avut discuţii pe această temă atât la nivelul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, cât şi la nivelul Ministerului Justiţiei.

Potrivit lui Buda, modelul completelor mobile este inspirat din sistemul care funcţionează în Austria.

"Această alternativă este viabilă şi se întâmplă în Austria, unde un judecător care are de făcut o audiere într-o localitate unde nu este sediul instanţei, se deplasează el acolo. Nu văd de ce nu am putea fi şi noi austrieci pe acest subiect", a spus Buda.

Proiectul de reorganizare a instanţelor judecătoreşti se află în dezbaterea Ministerului Justiţiei şi prevede desfiinţarea a circa 70-80 de instanţe la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici