Buda (PDL): Raportul CE este obiectiv, surprinde realităţile sistemului juridic

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), apreciază Raportul intermediar al Comisiei Europene de monitorizare a justiţiei din România ca fiind unul "obiectiv", care surprinde realităţile din sistemul juridic românesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
3 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Daniel Buda, raportul a subliniat progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi a reformelor din domeniul justiţiei şi a remarcat importanţa adoptării celor patru noi coduri juridice.

"Raportul Comisiei Europene de monitorizare a justiţiei din România este obiectiv şi surprinde realităţile din sistemul juridic românesc. Raportul a subliniat progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi reformele din domeniul justiţiei, pe de-o parte, iar pe de altă parte a remarcat importanţa adoptării celor patru noi coduri juridice - civil, penal, procedură civilă şi procedură penală", se arată în documentul citat.

Deputatul PDL a subliniat că în raport a fost evidenţiată şi situaţia dosarelor aflate în Parlamentul României.

"A fost evidenţiată şi situaţia dosarelor aflate în Parlamentul României, care au avut un parcurs pe care nu l-am dorit. Toate aceste dosare pot ajunge în faţa instanţei de judecată, singura în măsură să stabilească vinovăţia sau nevinovăţia vreunei persoane. Pe mai departe, PDL îşi asumă continuarea angajamentelor asumate în faţa structurilor europene şi în acelaşi timp vom lua toate măsurile care se impun pentru a avea o reală reformă a sistemului judiciar românesc", a subliniat Daniel Buda.

Raportul CE intermediar pe tema justiţiei, publicat vineri, arată că, până la următoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, România ar trebui să se axeze pe îmbunătăţirea celerităţii proceselor de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie generale.

Comisia notează că, de la ultima evaluare efectuată de Comisie, România a răspuns în mod constructiv la recomandările CE.

"Pentru a consolida dinamismul reformei care a fost reînvigorat, România ar trebui să se axeze pe pregătirea temeinică în vederea punerii în aplicare a noilor coduri şi ar trebui, de asemenea, să dispună revizuirea cuprinzătoare a modului de funcţionare a sistemului judiciar, pentru a sprijini punerea în aplicare a ajustărilor structurale suplimentare care se impun şi a investiţiilor necesare pentru a asigura celeritatea, calitatea şi consecvenţa procesului judiciar. Preluarea mandatului de către noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezintă o ocazie importantă pentru a iniţia o cooperare strânsă şi constructivă în această privinţa între diferiţii actori din domeniul politic şi judiciar", se mai arată în raport.

Documentul menţionează că CE va sprijini în continuare România în acest demers şi va prezenta următoarea evaluare detaliată a progreselor până în vara acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici