- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Buda: Voi propune dizolvarea Parlamentului dacă referendumul infirmă suspendarea preşedintelui
Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Daniel Buda, va propune dizolvarea Parlamentului dacă referendumul de suspendare a preşedintelui României va fi infirmat şi nu se va ţine cont de avizul Curţii Constituţionale dacă aceasta va constata că şeful statului nu a încălcat Constituţia.
Buda: Voi propune dizolvarea Parlamentului dacă referendumul infirmă suspendarea preşedintelui (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Buda a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va face această propunere la dezbaterile privind revizuirea Constituţiei, întrucât este nevoie de "responsabilizarea Parlamentului".
"Potrivit propunerii de revizuire a Constituţiei, în momentul de faţă, s-a venit pe varianta că, dacă prin avizul Curţii Constituţionale se constată că preşedintele nu a încălcat Constituţia, Parlamentul să nu mai aibă posibilitatea de a suspenda preşedintele. În ipoteza în care se doreşte ca acest aviz să aibă doar caracter consultativ, mi se pare normal ca, dacă referendumul nu confirmă motivele de suspendare a preşedintelui, Parlamentul să fie dizolvat de drept pentru că trebuie să existe o sancţiune. Eu aş vedea şi ca o responsabilizare a Parlamentului în momentul în care merge peste decizia Curţii Constituţionale", a spus Buda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Potrivit acestuia, dacă există instituţii, cum este Curtea Constituţională, atunci trebuie să se ţină cont de opiniile formulate de acestea.
"Dacă tot avem instituţii ale statului, atunci ori le dăm o consistenţă serioasă şi le recunoaştem atribuţiile, şi mă refer la Curtea Constituţională, ori le scoatem din spaţiul public, pentru că nu mai avem nevoie de ele. De ce trebuie să lăsăm Parlamentului posibilitatea de a trece peste filtrul constituţional atunci când vine CC şi spune că preşedintele nu a încălcat Constituţia?", s-a întrebat Daniel Buda.
Deputatul democrat-liberal a negat faptul că prin revizuirea Constituţiei s-ar întări prerogativele preşedintelui, susţinând că este vorba, de fapt, de o încercare de prevenire a blocajelor care apar între instituţiile statului şi de instaurarea a unui echilibru între puterile statului.
"Nici vorbă de întărirea prerogativelor preşedintelui. Propunerile de modificare a Constituţiei nu fac altceva decât să definească atribuţiile instituţiilor statului pentru a preveni anumite blocaje, inclusiv la nivelul Preşedinţiei sau Guvernului sau Parlamentului. Nicidecum nu putem vorbi de o întărire a prerogativelor preşedintelui, ci de o definire mai clară a atribuţiilor fiecărei puteri din stat. Preşedintele nu are cum să fie favorizat, şi nu vorbim de întărirea sau slăbirea unei instituţii, ci de un echilibru între puterile statului", a mai spus Buda.
Deputatul PDL a subliniat că proiectul de revizuire a Constituţiei nu va avea, în Parlament, un regim preferenţial, ci va fi tratat la fel ca orice altă propunere legislativă.
Procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.
Termenul a fost inclus în proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei, aprobat miercuri de Guvern şi înaintat preşedintelui.
"În ceea ce priveşte suspendarea din funcţie a preşedintelui României, nu se modifică faţă de ceea ce avem în momentul de faţă decât caracterul avizului Curţii Constituţionale. În continuare preşedintele poate fi suspendat din funcţie, cu votul majorităţii membrilor Parlamentului, iar dacă prin avizul prin care se solicită Curţii Constituţionale se constată că preşedintele a săvârşit fapte prin care a încălcat prevederile Constituţiei, procedura parlamentară merge mai departe. Deci dacă Curtea Constituţională spune că preşedintele a încălcat Constituţia, procedura de suspendare îşi urmează cursul - votul în Parlament, referendumul pentru demiterea preşedintelui. Dacă prin aviz Curtea Constituţională constată că preşedintele nu a săvârşit fapte grave prin care a încălcat prevederile Constituţiei, procedura parlamentară de suspendare se va opri, pentru că nu a încălcat Constituţia", declara premierul Emil Boc.
El a arătat, totodată, că în privinţa dizolvării Parlamentului nu se modifică procedura, dar este redus "termenul de incertitudine", de la 60 zile la 45 zile în ceea ce priveşte intervalul în care pot fi respinse prin vot două propuneri de investitură, termen după care preşedintele poate dizolva Parlamentul.
Premierul a amintit că actualul text constituţional stabileşte că Parlamentul poate fi dizolvat numai după ce au fost respinse cel puţin două solicitări de investitură într-un termen de minimum 60 zile.
"Se reduce acel termen de 60 zile la 45 zile, tocmai pentru a elimina de pe scena politică românească perioada de incertitudine, când practic nu se întâmplă nimic şi criza politică se adânceşte", a spus Boc.
El a precizat că proiectul de lege va fi înaintat imediat preşedintelui, care urmează să-l înainteze Parlamentului şi să procedeze la publicarea conţinutului actului normativ, inclusiv pentru mass-media.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO