- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.12.2022, 16:07)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Budăi: Proiectul de lege privind pensiile speciale, aprobat de Guvern, va fi depus în Parlament
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat miercuri că Guvernul a aprobat proiectul de lege privind pensiile speciale care va fi depus spre dezbatere în Parlament.
Urmărește
2172 afișări
„Proiectul de lege va fi depus de acum în Parlament şi va fi suspus aprobării odată cu începerea dezbaterilor cu data de 1 februarie”, a anunţat Budăi la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.
Conform acestuia, proiectul prevede ajustarea prin reducere a chelutuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, pentru cele şase categorii: două în domeniul justiţiei, navigatorii, Curtea de Conturi, diplomaţii şi pensiile militare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
„Reducerea chelutielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale, însă şi aici este o ajustare dată de vechime necesară în magistratură, dar şi reducerea cheltuielilor astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi nu va mai exista, după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în MO şi după scurgerea termenului de şase luni necesar recalculării, nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul”, a declarat ministrul Muncii.
Acesta a mai spus că nu vor mai fi luate în calcul veniturile nepermanente.
„La baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent, şi mă refer la acele prime acordate, ştim noi cum se acordau câteodată în ultimele şase luni, sau câştigări de drepturi salariale care se acordau în ultima lună. Mai mult de atât nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani, şi tot de la 6 la 12 luni pentru sistemul militar, în ultimii cinci ani”, a mai spus Marius Budăi.
El a precizat că proiectul prevede doar un impact prin reducere de cheltuieli.
„De asemenea, pentru magistraţi nu se vor mai permite perioade asimilate, perioada minimă asimilată care se va permite va fi de minim 20 de ani, care va creşte gradual, an de an, până la 25 de ani, urmând ca an de an să scadă perioadele. (...) Vechimea minimă, o altă prevedere din jalonul din PNRR, s-a egalat cu vechimea minimă din sistemul de pensii publice, şi anume la 15 ani. (...) La diplomaţi a existat şi o creştere a vârstei de pensionare şi la personalul navigant, astfel încât să aliniem pe cât posibil în România vârsta de pensionare cu vârsta standard din sistemul public de pensii”, a mai spus ministrul.
El a menţionat că toţi miniştrii de resort sunt coiniţiatori ai proiectului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe