BUGET 2019. Comisiile parlamentare au dat avize favorabile. Programul privind asigurarea cu vitamina D a trecut de comisie/ Bugetul SRI, avizat fără tăierea cerută de Liviu Dragnea/ Scandal pentru bugetul Parchetului General

Comisia de specialitate din Parlament a avizat favorabil bugetele ministerelor şi instituţiilor publice. Programul privind asigurarea cu vitamina D a trecut de comisie, deşi bugetul SRI a fost avizat fără tăierea cerută de Liviu Dragnea. La avizarea bugetului Parchetului General procurorul general Augustin Lazăr a subliniat că banii alocaţi în proiect nu asigură funcţionarea Ministerului Public.

Urmărește
2788 afișări
Imaginea articolului BUGET 2019. Comisiile parlamentare au dat avize favorabile. Programul privind asigurarea cu vitamina D a trecut de comisie/ Bugetul SRI, avizat fără tăierea cerută de Liviu Dragnea/ Scandal pentru bugetul Parchetului General

BUGET 2019. Comisiile parlamentare au dat avize favorabile. Programul privind asigurarea cu vitamina D a trecut de comisie/ Bugetul SRI, avizat fără tăierea cerută de Liviu Dragnea/ Scandal pentru bugetul Parchetului General

Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.

Scandal pe banii Ministerului Public | Augustin Lazăr: Vom fi în imposibilitatea de a îndeplini obiectivele/ Suplimentarea bugetului, refuzată pe motiv că nu a fost trimisă în termen

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, luni, în comisiile juridice ale Parlamentului,că bugetul prevăzut în proiect nu asigură funcţionarea Ministerului Public. El a cerut suplimentarea bugetului, însă propunerea a fost refuzată de preşedintele Comisiei, pe motiv că nu a fost trimisă în termen.
„Din păcate propunerile de buget ale ordonatorului principal de credite al Ministerului Public nu au fost împărtăţite, ele fiind reevaluate în minus de Ministerul de Finanţe. Din păcate în această situaşie vom fi imposibilitate de a îndeplini obiectivele care revin Ministerului Public, astfel cum avem aceste resurse la dispoziţie. Pentru aceasta noi am formulat câteva amendamente pe care vă rugăm să le aprobaţi, prin care să aveţi în vedere că noi am încadrat începând cu 1 ianuarie 2019 66 auditori de justiţie, 25 de procurori numiţi, 18 specialişti, 9 grefieri, de asemenea, în cadrul Ministerului Public funcţionează os ecţie de investigare a infracţiunilor din justiţie care a primit o clădire nouă, căreia trebuie să îi achităm chirii, să îi facem îmbunătăţiri, să o dotăm cu echipamente, pentru ca ea să poată funcţiona. (...). Aş dori să precizez că la capitolul bunuri şi servicii noi am propus un amemdament de 19 mii 805 mii lei având în vedere că au crescut nevoile de expertize judiciare, contabile, criminalistice, care impun mai mari cheltuieli pentru înffăptuirea actelor de justiţie. Pentru acestea vă rugăm să ne aprobaţi amendamentele solicitate”, a declarat Augustin Lazăr, în şedinţa comună a comisiilor juridice ale Parlamentului.

Preşedintele comisiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că Ministerul Public nu are voie să afcă amendamente, spunându-i procurorului general că trebuia să trimită către grupurile parlamentare propunerile în termen.

„Nu a fost depus niciun amendament în termen. Domnul procuror general putea să depună la grupurile parlamentare amendamentele, în termen, din timp. Nu am auzit să fie ceva acceptat până acum”, a declarat Cazanciuc.

Comisia de control SRI a avizat favorabil proiectul de buget pe 2019, fără amendamentele lui Liviu Dragnea

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a dat aviz favorabil, luni, proiectului de buget pe 2019 propus de Guvern. În comisie nu s-au dezbătut amendamentele propuse de Liviu Dragnea, în vederea tăierii bugetului.

Comisia Parlamentului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a avizat favorabil, luni, proiectul de buget pentru anul 2019, propus de Guvern, cu 6 voturi pentru şi 2 împotrivă. Comisia nu a avizat şi nici nu a dezbătut amendamentele propuse luni de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care vizează micşorarea bugetului instituţiei cu aproximativ 20%, faţă de forma iniţială propusă de Executiv.

„Astăzi, Comisia de control a activităţii SRI a fost sesizată privind avizarea sau nu a bugetului SRI. A participat la această întâlnire unul dintre directorii adjuncţi ai SRI şi un reprezentant al Ministerului de Finanţe. Bugetul pe care îl propune Guvernul a fost de 2.465.885. Este o creştere faţă de anul trecut de la 2.335.000”, a declarat, luni, preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, Claudiu Manda.

Claudiu Manda a declarat că la Comisia SRI nu au ajuns amendamentele propuse de Liviu Dragena, astfel nu au avut cum să le dezbată şi voteze.

Amendamentul de finanţare a programului privind asigurarea cu vitamina D, aprobat în comisii

Amendamentul de finanţare a programului privind asigurarea cu vitamina D a fost aprobat, luni, în comisiile reunite pentru Sănătate ale Parlamentului. Proiectul se va derula în 2019 şi cuprinde analize pentru depistarea carenţei de vitamina D pentru 3,56 milioane de de asiguraţi.

Potrivit amendamentului, se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii la capitolul “bunuri şi servicii” cu suma de 295.000 de credite bugetare şi credite de angajament pentru următoarele programe: vitamina D, panorama şi teste markeri tumorali.

“Suma propusă asigură implementarea de Ministerul Sănătăţii a trei programe importante pentru populaţie, respectiv programul vitamina D, proiect nou care se va derula în 2019 şi cuprinde analize pentru depistarea carenţei de vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asiguraţi”, se arată în amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019.

De asemenea, în acelelaş amendament este inclus şi programul Panorama, care presupune testări prenatale fiind estimat un număr de 200.000 de pacienţi anual cu cost investigaţie de 2.500 de lei.

De asemenea, mai este prevăzut şi Programul testare Markeri tumorali, care presupune un cost per test de 150 de euro pe pacient cu factor de risc. Se estimează 930.000 de beneficiari ai acestui program.

Sursa de finanţare pentru programul privind vitamina D, panorama şi teste markeri tumorali este din bugetul SRI, care se diminuează cu 295.000 de lei, se arată în amendament.

Lucian Pahonţu, şeful SPP, despre o tăiere a bugetului: Până nu văd un document oficial, nu pot să fac speculaţii

Directorul Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), Lucian Pahonţu, a declarat, luni, după şedinţa comisiilor de specialitate din Parlament, că a prezentat proiectul de buget comisiilor, precizând că nu poate comenta eventuale tăieri de buget pentru că nu ştie de acestea.

"Am prezentat astăzi (luni -n.r.) comisiilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, l-am susţinut, am prezentat argumente astfel încât să ne putem să ne îndeplinim sarcinile în anul 2019 pentru că pentru Serviciul de Pază şi Protecţie este un an foarte complex. Avem ceea ce se înseamnă activităţile Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în România, ccea ce înseamnă prezenţa Papei şi nu în ultimul rând alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale", a declarat Lucian Pahonţu, după şedinţa comisiilor de specialitate din Parlament.

Directorul Serviciului de Pază şi Protecţie a precizat că nu ştie de tăieri de buget în ceea ce priveşte instituţia pe care o conduce. "Am fost în comisie, nu ştiu de alte speculaţii. Până nu văd un document oficial, nu pot să comentez ....Nu pot să fac speculaţii, nu pot să comentez declaraţii politice, pentru că sunt militar şi nu-mi permite statutul", a completat Pahonţu.

Liviu Dragnea a depus, în Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019. Liderul PSD a propus suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 230 de milioane de lei pentru transferurile între unităţile administraţiei publice, prin diminuarea a 50 de milioane de lei a bugetului SPP: „Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii cu 230.000 mii de lei, credite bugetare şi credite de angajament, la capitolul 56.01 –Tranferuri cu caracter general între diferite nivele ale administraţiei- titlul 51 – Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”. Dragnea a propus, ca sursă de finanţare, diminuarea bugetului SPP cu 50 de milioane de lei: 40.000 mii lei de la cheltuielile preconizate de personal, 5.000 mii lei pentru cheltuielile preconizate de SPP pentru bunuri şi servicii şi 5.000 mii lei din active nefinanciare.

Ministerul Apărării a primit aviz favorabil pe bugetul pe 2019 în comisiile Parlamentului/ Ce se întâmplă cu achiziţia corvetelor

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) pentru anul 2019 a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.

Astfel, 17 parlamentari au votat ''pentru'', 7 au votat ''împotriva'' propunerii de buget pentru Ministerul Apărării, iar doi aleşi s-au abţinut.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a anunţat că proiectul de buget al instituţiei pe care o conduce este mai mare cu aproximativ 18% faţă de cel de anul trecut. "Asta înseamnă că banii pe achiziţiile de tehnică nouă nu vor fi afectate. Ceea ce s-a înrtâmplat cu acea sumă care Opoziţia spunea că se va pierde de la Ministerul Apărării este o greşeală pentru că discutăm de nişte sume care se cheltuiesc tot în MApN, iar toate normele NATO care spun minim ca să fie 2% şi minim 20% pentru înzestrare acestea se respectă şi discutăm inclusiv de sistemul militar spitalicesc, unde au acces tot militarii. Cei 2% sunt cheltuielile inclusiv de personal, pensii. Bugetul Apărării nu a fost afectat cu această decizie. (...) În acest an, putem să angajăm până 3,23%, dacă toate lucrurile vor merge şi lucrările pe care le-am început în acest moment le vom închide", a completat Gabriel Leş.

Întrebat ce se întâmplă cu achiziţia corvetelor, ministrul Apărării a precizat că în acest moment procedura este suspendată pe aspecte care ţin de legalitate. "Vom vedea care va fi decizia instanţei. Aşteptăm decizia instanţei pentru că, dacă, de exemplu, o instanţă va anula acea hotărâre de Guvern, vă daţi seama că toată procedura este afectată. Hotărârea de Guvern reglementează tocmai acest aspect, pricedura de licitaţie, dacă nu , vom vedea decizia ulterioară".

Gabriel Leş a precizat că dacă hotărârea de Guvern nu este anulată în instanţă, atunci se poate decide un câştigător.

Ministrul a mai anunţat că a fost alocată suma de aproximativ 35 de milioane de lei pentru Institutul Cantacuzino. "În acest an, o să producem şi anumite doze de ... nu vaccinuri, că sunt anumite produse de imunitate şamd. Lucrurile încep să funcţioneze şi acolo, o să vă ţinem la curent. Binenţeles că avem în vedere şi modernizarea sălilor şi zonelor de lucru".

Bugetul Ministerului pentru românii de pretutindeni - aviz favorabil în comisiile de specialitate

Comisiile reunite pentru românii de pretutindeni au avizat, luni, favorabil bugetul pe 2019 pentru ministerul pentru Românii de pretutindeni. Natalia Intotero a punctat că ministerul are alocată suma de 28,885 milioane de lei, cu 14, 28% mai mult faţă de anul trecut.

Comisiile reunite pentru românii de pretutindeni ale Camerei Deputaţilor şi Senat au avizat bugetul ministerul pentru Românii de pretutindeni. cu 12 voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”. Avizul dat de comisiile de specialitate este consultativ.

Natalia Intotero a declarat că ministerul pentru Românii de pretutindeni are alocată suma de 28.885.000 lei de la bugetul de stat pe 2019.

„Total buget pe 2019 la ministerul pentru Românii de pretutindeni este de 28.885.000 lei, faţă de bugetul pe 2018 este o creştere cu 14,28%, din care titlu cheltuieli de personal 9 908 000 lei, o creştere cu aproxamitiv 17,78% datorită faptului că şi salariile au crescut. De asemenea, bunuri şi servicii 2.862.000 lei, transferul către instituţii publice, aici, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, 4.400 lei, o creştere cu 13,3%. Titlul alte cheltuieli - sprijinirea activităţilor românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative a acestora 11.665.000 lei, sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate 50.000 lei. (...) Spre deosebire de anul trecut, s-a modificat titlul de finanţare care a fost dat anul trecut în consultare publică. Avem două sesiuni de finanţare.De ce două sesiuni de finanţare. Am rămas de anul trecut cu o sumă necheltuită - economiilor sau datorită unor aspecte de ordin contabil din partea mediului asociativ, pentru că nu au adus toate documentele justificative pe ultima lună, respectiv decembrie, astfel că pentru o mai bună cheltuială a sumelor aferente mergem pe două etape, cu două sesiuni de finanţare, urmând ca la a doua sesiune de finanţare, în funcţie de execuţia bugetară, să vedem şi posibilitatea de a solicita sume suplimentare la buget”, a declarat ministrul pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero.

Potrivit ministrului pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero, ca element de noutate faţă de liniile tradiţionale de finanţare a educaţiei, cultură, spiritualitate şi tradiţie, mass-media în lb. română, în 2019, în primele 6 luni, ministerul întreprinde activităţi dedicate preşedinţiei României la Consiliul UE, prin intermediul cărora mediul asociativ urmăreşte să promoveze ţara noatră la nivel european.

"Cea mai mare solicitare până în momentul de faţă, avem achiziţie de costume populare şi de ie românească", a afirmat ministrul pentru Românii de pretutindeni

Natalia Intotero a adăugat că anul trecut au fost achiziţonate 56 de costume pentru suma de 70.000 lei, iar pentru anul în curs ministerul intenţionează să crească suma.

Conducerea Parlamentului a aprobat, sâmbătă, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019. Amendamentele au fost depuse până luni, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri.

Potrivit programului de dezbatere şi adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentarii au putut depune amendamente până luni, la ora 12.00, urmând ca până la ora 14.00 acestea să fie centralizate.

Comisiile de specialitate din Parlament au început să da avize luni, de la ora 15.00.

Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00.

Bugetul Ministerului Justiţiei, suplimentat cu 23 de milioane lei la Comisiile juridice ale Parlamentului

Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil bugetul prevăzut pentru Ministerul Justiţiei, cu un amendament admis al PNL, care prevede suplimentarea cu 23 de milioane de lei prin diminuarea bugetului 

”Ministerul justiţiei are prevăzut pentru 2019 în proiectul de buget venituri şi cheltuieli care asigură funcţionarea normală şi desfăşurarea în condiţii normale a activităţii atât a aparatului propriu al Ministerului Justiţiei şi al direcţiilor pe care le coordonează şi care funcţionează în subordinea MJ, dar şi în ceea ce priveşte asigurarea funcţionării şi administrării sediilor instanţelor judecătoreşti care, aşa cum ştiţi, intră în competenţa MJ. Fondurile alocate asigură plata drepturilor salariale şi a altor categorii de personal încadrate în sistem la data de 31 decembrie 2018, inclusiv promoţiile de judecător şi grefier care vor fi încadraţi în primele luni ale anului 2019, respectiv 123 de posturi de auditori de justiţie şi 70 de grefieri absolvenţi ai Şcolii de grefieri”, a declarat în şedinţa comisiilor juridice secretarul de stat din MJ Mariana Moţ.

Comisiile juridice au acceptat un amendament propus de PNL.

„Propunem majorarea sumei cu 23.000 mii lei, de la 37.000 mii de lei la 60.000 mii lei Sursă de finanţare- Se asigură prin diminuarea cu 23.000 mii lei a sumelor prevăzute la Anexa nr 3/65 Ministerul Finanţelor Publice, Acţiuni Generale”, prevede amendamentul liberalului Daniel Fenechiu, admis în Comisiile juridice ale Parlamentului.

Suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei va fi adusă ajutorului public judiciar.

„Insuficienţă bugetară a asitenţei judiciare este din ce în ce mai evidentă de la an la an”, motivează liberalul.

Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat, luni, proiectul de buget şi pentru alte ministere şi instituţii, precum CSM, CCR, Avocatul Poporului, ICCJ, Consiliul Legislativ, dar şi Ministerul Public, CNSAS, ANI, dar şi Inspecţia Judiciară şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Bugetul pentru Serviciul de Informaţii Externe a primit aviz favorabil

Membrii Comisiei parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe au avizat favorabil, fără amendamente, proiectul de buget pentru anul 2019 pentru SIE, având un total de 313.083 milioane de lei.

Astfel, din creditele bugetare prevăzute petru anul 2019 la Serviciul de Informaţii, de 313.083, 1,12% provenind din venituri proprii şi 98,88% de la bugetul de stat.

Acesta este în creştere cu 8,4% faţă de execuţia preliminată pe anul trecut, şi credite de angajament în sumă similară, cu 6,17% mai mari decât în 2018.

Tensiuni între aleşii PNL şi PSD la Comisiile reunite pentru Muncă. Bugetul a primit aviz favorabil

Comisiile reunite pentru Muncă au avizat favorabil bugetul, însă dezbaterile nu au fost lipsite de tensiuni. Deputatul PNL Carmen Hărău a susţinut că indemnizaţiile veteranilor nu au crescut, moment în care preşedintele comisiei i-a tăiat microfonul, precizând că acest indemnizaţii „s-au dublat”.

„La construcţia bugetului asigurărilor sociale pe anul 2019, s-au avut în vedere aplicarea prevederilor legislaţiei din domeniul pensiilor şi asigurărilor sociale, precum şi ale programului de guvernare pe 2017 -2020. S-a avut în vedere majorarea cu 15% a valorii punctului de pensie începând cu luna septembrie 2019, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei”, a susţinut ministrul Muncii, Marius Budăi, în cadrul dezbaterilor pe buget, din cadrul Comisiilor reunite pentru Muncă.

În cadrul dezbaterilor, au luat cuvântul mai mulţi parlamentari, printre care şi Carmen Hărău de la PNL, care a atras atenţia că indemnizaţiile veteranilor de război nu ar fi fost crescute.

„Dacă dumneavoastră vi se pare normal, ca după ce a trecut anul Centenar şi ne-am închinat cu toţii pe la statui acum să nu avem bani şi să fim atât de meschini încât să nu putem majora indemnizaţiile oamenilor care au venit pe jos din Tatra”, a precizat Hărău, apoi i s-a închis microfonul şi primit o replică din partea preşedintelui de comisie, Adrian Solomon (PSD).


„Indemnizaţiile s-au dublat de la 1 ianuarie, vă spun pentru că am un veteran acasă, de 95 de ani, dumneavoastră vorbiţi din cărţi şi aţi făcut parte din guvernarea care a tăiat aceste indemnizaţii”, a precizat Solomon.

Fără microfon, Carmen Hărău s-a ridicat în picioare şi a solicitat să i se dea cuvântul, fără succes însă.

Anterior, Hărău i-a mai transmis ministrului, tot în cadrul dezbaterilor: „Măsura pe care aţi luat-o, prin Ordonanţa 79, care a trimis în buzunarul angajatului plata taxelor, nu a generat surplusul de care vorbeaţi nici o mai bună corectare şi nici printr-o scoatere la lumină a muncii la negru”, a mai precizatul deputatul PNL.

În cele din urmă, Comisiile reunite pentru Muncă au avizat favorabil bugetul cu 17 voturi pentru şi 8 împotrivă.

Şi Avocatul Poporului este nemulţumit de bugetul primit: Nu acoperă cheltuielile cu personalul

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, luni, în comisiile juridice ale Parlamentului, că suma din proiectul de buget nu acoperă cheltuielile instituţiei cu personalul. El a afirmat că instituţia mai are nevoie, pentru posturile care urmează să fie scoase la concurs, de 1700 mii de lei.

„Proiectul de buget la capiitolul privitor la cheltuieli de personal, acoperă cheltuielile de personal pentru posturile ocupate sau pentru care sunt în curs de desfăşurare concursuri. Precizez încă că mai avem 19 posturi vacante şi în plus în legea de modificare sunt prevăzute alte 15, dar mă limitez la cele 19, care ar presupune un efort financiar de 1700 de mii lei, astfel încât să putem ocupa şi cele 5 posturi pentru Avocatul Copilului, care încă nu au făcut obiectul concursurilor, alte 5 pentru mecanismul de prevenire a torturii şi alte domenii. Rugămintea este, dacă se poate, o suplimentară pentru a putea scoate la concurs şi aceste posturi”, a afirmat Victor Ciorbea, în comisiile juridice ale Pralamentului, la dezbaterea bugetului de stat pentru anul 2019.

El a declarat că mai are nevoie de 1,7 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile pentru posturile care urmează să fie scoase la concurs.

„Pe legea actuală, nu pe cea care va intra în vigoare, cu 15 posturi în plus, printre care şi posturile pentru contencios constituţional unde avem doar doi oameni şi acum şi vă plângeţi că nu avem activitate intensă. Pe legea actuală avem 19 posturi vacante care necesită o finanţare de 1700 mii lei. În legea de modificare mai sunt alte 15 posturi, dintre care 5 pentru contencios contituţional”, a adăugat Ciorbea.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că propunerea Avocatului Poporului de suplimentare a bugetului instituţiei pentru anul 2019 este nejustificată.

„Când s-a discutat în comisia juridică a Camerei Deputaţilor modificarea Legii Avocatului Poporului, s-a discutat la acea vreme o suplimentară a numărului de angajaţi al personalului, pentru că instituţia s-a plâns că nu are suficienţi angajaţi şi că nu face faţă activităţii intense pe care o desfăşoară. Observând de atunci şi până acum faptul că activitatea pur şi simplu nu s-a intensificat. Din punctul nostru de vedere lasă foarte mult de dorit, cred că este nejustificată aceasta cerere şi personal voi vota împotrivă”, a declarat Stelian Ion.

Propunerea Avocatului Poporului nu a fost supusă la vot.

„Nu avem amendament depus în termen. Nu au fost depuse, nu există”, a declarat preşedintele Comisiei, Robert Cazanciuc.

Bugetul Avocatului Poporului este în sumă de 23.532.000 lei, în creştere cu 31,37% faţă de anul trecut.

Carmen Dan, după avizul pozitiv din Parlament: Bugetul va putea asigura MAI desfăşurarea misiunilor

Carmen Dan a declarat, după avizul pozitiv al Comisiei de specialitate din Parlament, pentru bugetul pe 2019, că fondurile din acest an pe care Ministerul de Interne le va primi vor asigura derularea în bune condiţii a misiunilor instituţiei.

„Am indicat făcând o trecere în reviztă prin modul în care am gestionat execuţia bugetară în 2017-2-18 şi e important să meţionez că vorbim de o execuţie bugetară de peste 99%. Trecând prin această analiză referitoare la modul în care a fost gestionat bugetul în anii trecuţi, am prezentat priorităţile în ceea ce priveşte alocarea bugetară pentru 2019. Mă bucură avizul din comisie. Considerăm că este un buget care va putea asigura MAI desfăşurarea în bune condiţii a misiunilor specifice. Indicam priorităţile şi spuneam că vom continua politica de reducere a deficitului de personal, vorbeam de angajaţii pe care îi aşteptăm în acest an, (...) continuarea politicii de investiţii (...) asigurarea condiţiilor optime pentru cele 200 de evenimente pe care le avem în gestionare”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Comisia de specialitate din Parlament a avizat favorabil, cu 21 de voturi, bugetul Ministerului de Interne pe 2019.

Sorina Pintea: Bugetul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate a ajuns în acest an la 4,84% din PIB

Bugetul Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate a ajuns în acest an la 4,84% din PIB, anunţă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că pentru 2019 a fost alocată o sumă de 1.183.513 lei.

„Bugetul Sănătăţii şi bugetul CNAS au ajuns în acest an la 4,84% din PIB (Produsul Intern Brut -n.r). (...) Cea mai mare creştere pe bugetul Ministerului Sănătăţii o înregistrează cheltuielile pentru investiţii şi prin comparaţie aş dori să vă dau câteva sume. În anul 2015, am pornit de la 681.000.000, în 2018 - 193.422, iar 2019 -1.183.513 are o sumă propusă”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul comisiei de Sănătate din Parlament.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că au fost majorate sumele alocate cabinetelor medico - sociale, unde a fost mărit standardul de cost de la 11.285 de lei pe an/pat la 20.986 de lei.

„A fost majorat bugetul Ministerului Sănătăţii referitor la proiectele cu fonduri externe nerambursabile, care a crescut cu peste 85%. De asemenea, pentru programele de sănătate acţiuni prioritare în acest an în buget a fost prevăzută o sumă de 1.001.852, o majorare de 24%. Pentru serviciile de ambulanţă, a fost prevăzută o creştere de de 8%, iar pentru activitatea din UPU a fost prevăzută suma de 1.320.000 de lei”, a spus Sorina Pintea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici