Bugetele Ministerului Justiţiei, Parchetului şi al CSM, aprobate de Comisiile de buget-finanţe

Bugetele Ministerului Justiţiei, al Ministerului Public şi al CSM au fost aprobate de Comisiile de Buget-Finanţe, fără modificări, ministrul Justiţiei Raluca Prună precizând că, în cazul în care vor apărea necesităţi suplimentare, bugetul va fi suplimentat la rectificare.

Urmărește
669 afișări
Imaginea articolului Bugetele Ministerului Justiţiei, Parchetului şi al CSM, aprobate de Comisiile de buget-finanţe

Bugetele Ministerului Justiţiei, Parchetului şi al CSM, aprobate de Comisiile de buget-finanţe

"Dacă pe parcursul anului 2016 vor apărea necesităţi suplimentare, aşa cum a fost cazul în anii precedenţi, vor fi solicitate (suplimentări ale bugetului-n.r.) cu ocazia rectificărilor bugetare. (...) Avem un buget care este cu 15,55 la sută mai mare decât bugetul aprobat iniţial, prin legea bugetului de stat în 2015 şi avem o creştere, dacă e să ne raportăm la bugetul rectificat aferent anului 2015 avem o creştere mai mare cu 11 la sută şi credem noi, la Ministerul Justiţiei, că în condiţiile actuale acesta este un buget mulţumitor", a declarat, sâmbătă, ministrul Justiţiei Raluca Prună, la audierile din Comisiile de Buget-Finanţe reunite ale Parlamentului.

Deputatul Andreea Paul a întrebat-o pe ministrul Justiţiei dacă este "sigură" că îi ajunge bugetul, Raluca Prună răspunzându-i afirmativ.

Referitor la situaţia penitenciarelor, ministerul Justiţiei a precizat că, deşi peste patru ani urmează să fie date în folosinţă două noi penitenciare, acest lucru nu va rezolva problemele din sistem.

"Pentru a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare este nevoie de măsuri imediate despre care directorul ANP va putea vorbi, inclusiv despre buget, dar trebuie să realizăm şi că atunci când vorbim de o infrastructură penitenciară, vorbim de nişte proiecte pe termen lung. Noi am prins în bugetul Minsiterului Justiţiei partea care revine ANP - cheltuieli de investiţii - de exemplu în ceea ce priveşte două noi penitenciare. Însă nu am stau în faţa dumneavoastră şi să vă spun că prin două penitenciare noi, care probabil vor fi date în folosinţă în 4 ani, situaţia în sistemul penitenciar chiar se va îmbunătăţi. Sunt, cred, necesare şi alte măsuri de politică penală şi acestea nu sunt prinse în buget, dar vă asigur că pentru mine acest lucru reprezintă o prioritate", a arătat ministrul Justiţiei.

În cazul Ministerului Justiţiei au fost depuse doua amendamente, unul propunând suplimentarea bugetului, la cheltuieli de capital - active nefinanciare - cu suma de 150 milioane lei, iar cel de-al doilea amendament propunând majorarea bugetului alocat ajutorului public judiciar cu suma de 8,548 milioane lei, ambele fiind însă respinse.

De asemenea, bugetul Ministerului Public pe anul viitor a fost adoptat, Comisiile reunite pentru buget ale celor două Camere ale Parlamentului respingând două amendamente. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, bugetul Ministerului Public pe anul viitor este de 935.431.000 lei, în scădere faţă de bugetul pe acest an, care a fost de 1.044.711.000 lei.

"Considerăm că proiecţia bugetară pentru 2016 asigură resursele financiare necesare pe toate componentele în ceea ce priveşte activitatea Ministrului Public, atât pe componenta cheltuielilor de personal, cât şi pe componenta cheltuielilor de bunuri şi servicii şi active nefinanciare. Am reuşit să demonstrăm, în 2014 şi 2015, prin execuţia bugetară foarte bună, că am cheltuit resursele financiare într-un mod judicios şi eficient, obiectiv pe care îl avem şi pentru 2016. Avem în vedere şi faptul că, pe parcursul anului, rectificările bugetare ne pot completa eventualele nevoi ce pot apărea", a declarat procurorul general al României, Tiberiu Niţu, adăugând că deşi proiectul de buget pentru Ministerul Public prevede o scădere de 10 la sută, la capitolul de cheltuieli de personal, în realitate sumele au crescut la acest capitol, deoarece în anul curent au fost plătite titluri executorii.

În cazul Consiliului Suprem al Magistraturii, bugetul alocat pentru 2016 este de 110,509 milioane lei, iar execuţia preliminată pentru 2015 a fost de 113,997 milioane lei. Din această sumă, cheltuielile de personal sunt de 80.202 lei, în creştere cu 7,47 la sută faţă de anul curent. Marcu Roza, secretar general al CSM, a declarat la audierile din comisiile reunite că "probabil" va avea nevoie la prima rectificare bugetară de anul viitor de anumite sume.

"Noi o să susţinem bugetul aşa cum a fost agreat împreună cu Ministerul Finanţelor. În măsura în care va fi necesar, vom avea, probabil, nevoie la rectificare de anumite sume", a declarat Marcu Roza, secretar general al CSM, în şedinţa Comisiilor Parlamentare de Buget-Finanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici