Bulgaria va organiza noi alegeri pe 27 octombrie. Este al 7-lea scrutin general în trei ani şi jumătate

Bulgaria va organiza un nou vot rapid pe 27 octombrie - al şaptelea scrutin general în trei ani şi jumătate - a declarat luni şeful statului, după ce partidele nu au reuşit să formeze un guvern.

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Bulgaria va organiza noi alegeri pe 27 octombrie. Este al 7-lea scrutin general în trei ani şi jumătate

Bulgaria va organiza noi alegeri pe 27 octombrie. Este al 7-lea scrutin general în trei ani jumate

Ţara balcanică a fost afectată de turbulenţe politice de când protestele masive anticorupţie au răsturnat cabinetul conservatorului Boyko Borisov, prim-ministru de trei ori în 2021.

Ultimele alegeri din iunie au avut cea mai scăzută prezenţă la vot de la prăbuşirea comunismului, de doar 34%, iar analiştii se aşteaptă la o prezenţă şi mai scăzută în octombrie, precum şi la o creştere a sprijinului pentru partidele pro-ruse, notează AFP.

„Mâine voi emite un decret prin care voi convoca alegeri anticipate la 27 octombrie”, a declarat preşedintele Rumen Radev, după aprobarea unui nou cabinet interimar propus de premierul interimar demisionar Dimitar Glavchev, care va fi însărcinat cu organizarea votului.

Din 2021, şase scrutine consecutive în cea mai săracă ţară din UE au produs doar două administraţii de scurtă durată, cu guverne interimare la conducere în cea mai mare parte a timpului.

Partidul conservator GERB al lui Borisov a câştigat scrutinul din iunie, dar nu a avut majoritatea necesară pentru a-şi trece cabinetul prin parlament.

Alte două încercări ale partidelor de a forma o majoritate guvernamentală au eşuat de asemenea, forţând ţara să se îndrepte spre a şaptea sa alegere generală.

Această pauză politică este fără precedent în istoria post-comunistă a Bulgariei, începând din 1989.

Instabilitatea politică prelungită a ameninţat, de asemenea, să pună în pericol încercarea ţării de a adera la zona euro în 2025 şi alocarea de miliarde de euro din partea UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici