- Home
- Politic
- (08.02.2023, 07:32)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Buncărul lui John F. Kennedy. Povestea şi secretele adăpostului antiatomic
Adăpostul preşedintelui Kennedy din Nantucket ar putea deveni un monument istoric naţional, dar eforturile de conservare a istoriei sale sunt în impas.
Urmărește
4101 afișări
White House/ westpalmbeach.com
În noiembrie 1957, şeful Partidului Comunist Sovietic, Nikita Hruşciov, s-a lăudat în faţa unui reporter american că Uniunea Sovietică are rachete nucleare cu rază lungă de acţiune: "Să organizăm un concurs paşnic de rachete, la fel ca un meci de tir cu puşca, şi vor vedea cu ochii lor".
Patru ani mai târziu, în 1961, ameninţarea unui război nuclear plana asupra SUA. Prevenirea holocaustului nuclear era acum în mâinile noului preşedinte ales John F. Kennedy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În luna mai a acelui an, Nelson Rockefeller, pe atunci preşedinte al Comitetului de apărare civilă al Conferinţei guvernatorilor, l-a încurajat pe Kennedy să iniţieze un program naţional de construit adăposturi antiatomice.
După ce a obţinut o finanţare de 207 milioane de dolari, guvernul federal a început să cerceteze şcolile şi alte clădiri publice pentru a determina dacă sunt potrivite ca potenţiale buncăre. Odată identificate, aceste adăposturi au fost marcate ca atare şi aprovizionate.
Pe lângă crearea de adăposturi publice, oficialii au pus accentul pe responsabilitatea individuală în cazul unui atac nuclear.
Elevii au participat la exerciţii de "duck-and-cover" la şcoală, exersând cum să se protejeze de o explozie nucleară. Unii cetăţeni au construit buncăre private în subsolurile şi curţile lor, urmând instrucţiunile prezentate în broşuri guvernamentale.
Dar majoritatea acestor adăposturi improvizate nu ar fi făcut mare lucru pentru a-i proteja pe cei din interior de o explozie iniţială, dar ofereau în mod evident o anumită protecţie împotriva precipitaţiilor radioactive.
"În cazul unui atac, vieţile acelor familii care nu sunt lovite de o explozie nucleară şi de un incendiu pot fi salvate - dacă pot fi avertizate să se adăpostească şi dacă acest adăpost este disponibil. Datorăm acest tip de asigurare familiilor noastre - şi ţării noastre", declara Kennedy într-un discurs televizat.
La începutul anilor 1960, instalaţia navală Tom Nevers din Nantucket era un post de monitorizarea submarinelor sovietice. La acea vreme, insula avea în jur de 3.500 de locuitori pe tot parcursul anului , iar spaţiul din jurul bazei militare nu era încă dezvoltat.
Planul era următorul: în cazul unui atac nuclear, Kennedy, familia sa şi 20 de membri ai cabinetului său urmau să fie transportaţi cu un submarin sau un elicopter la buncăr, de unde aveau să iasă în primele 30 de zile după atac, sperând să scape de precipitaţiile radioactive.
Potrivit lui Bradley Garrett, autorul cărţii Bunker: Building for the End Times , evadaţii ar avea la dispoziţie cel mult 30 de minute pentru a fugi după ce au primit avertisment cu privire la o explozie nucleară iminentă.
Constructorii navali au sperat iniţial să construiască buncărul Kennedy în subteran. Dar Nantucket este o insulă relativ mică, aşa că nu au putut săpa fără să lovească apa. În schimb, echipa a creat buncărul din diferite bucăţi de colibe Quonset - structuri prefabricate de război care au fost dezvoltate în 1941 pentru a răspunde nevoii tot mai mari de adăposturi asamblate rapid.
Buncărul a fost proiectat pentru a oferi un adăpost temporar de precipitaţiile radioactive. Construcţia sa a durat mai puţin de două săptămâni. Cu o suprafaţă de 1.900 de metri pătraţi, buncărul parţial subteran are un aspect relativ simplu, constând dintr-un coridor metalic lung care se termină într-o joncţiune cu trei sensuri. Partea dreaptă se deschide într-o cameră mecanică, în timp ce partea stângă duce la spaţiul central de adunare.
Iniţial, buncărul avea o cameră de decontaminare cu duşuri, în care oricine intra ar fi fost curăţat de reziduuri nucleare. Îmbrăcămintea contaminată ar fi fost lăsată afară,iar persoanele abia intrate primeau îmbrăcăminte nouă.
Adăpostul a oferit puţine facilităţi. Nu avea băi permanente, ci doar toalete portabile.
La momentul construirii buncărului, tensiunile dintre SUA şi Uniunea Sovietică erau mari. Curând, această neîncredere reciprocă a culminat cu criza rachetelor cubaneze, un impas de 13 zile în octombrie 1962 cu privire la instalarea sovieticilor de rachete nucleare în Cuba. Criza s-a încheiat paşnic, Hruşciov fiind de acord să elimine rachetele în schimbul ca SUA să-şi îndepărteze propriile instalaţii de rachete din Turcia.
În ciuda faptului că s-a apropiat periculos de mult de războiul nuclear în mai multe ocazii, inclusiv în 1962 şi 1983, când sovieticii au confundat un exerciţiu militar NATO cu o lovitură iminentă cu rachete, Războiul Rece nu a reuşit să atingă culmile anticipate de constructorii de buncăre şi de alţi pregătitori ai apocalipsei.
Kennedy n-a avut niciodată nevoie de adăpostul său anti-nuclear din Nantucket; din câte ştiu oficialii locali, preşedintele nu a vizitat nici măcar locul înainte de asasinarea sa din 22 noiembrie 1963. După moartea lui Kennedy, buncărul a rămas în mare parte neatins până la închiderea instalaţiei navale, în 1976.
În deceniile de la închiderea bazei din Nantucket, buncărul a servit ca spaţiu de depozitare, o casă de club pentru vânătorii locali şi un punct de vedere pentru spectatorii derby-urilor de demolare a instalaţiei navale.
Buncărul în sine este închis publicului. În prezent, este gol, uşile sale fiind bine securizate şi supravegheate după tentative repetate de spargere, în mare parte de către adolescenţi locali care caută un loc pentru a se petrece cu prietenii. În decembrie 2021, un vandal a smuls uşa metalică a adăpostului din balamale, probabil cu ajutorul unui vehicul.
Oficialilor locali le-ar plăcea să înfiinţeze un muzeu-buncăr din Nantucket şi să aducă unele dintre artefactele sale înapoi. Robert McNeil, fostul director al Departamentului de Lucrări Publice din Nantucket, speră, de asemenea, că un muzeu buncăr se va realiza. „Aceasta este o oportunitate de a dezvălui un pic de istorie”, spune el. „Şi este legat de moştenirea lui Kennedy, chiar dacă [preşedintele] nu a vizitat-o niciodată”.
Dar în noiembrie 2020, ca urmare a pandemiei, proiectul a fost suspendat.
Personalul a spus că oraşul „nu are resursele pentru a gestiona sau întreţine aşa ceva şi nu este o utilizare prioritară a amplasamentului”.
Viitorul buncărului lui Kennedy pare să fie incert, scrie Jenn Morson de la revista Smithsonian.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Un fost membru al trupei Pink Floyd ar putea reprezenta Rusia în cadrul ONU. Acesta va aborda problema etică a înarmării Ucrainei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe