Burduja: Condiţii optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă

Sunt condiţii optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă şi la parametrii normali cu energie electrică şi gaze naturale, atât pentru populaţia României cât şi pentru entităţile economice şi rezidenţiale, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Burduja: Condiţii optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă

Burduja: Condiţii optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă

„ Astăzi, 01.11.2023, la sediul Dispeceratului Energetic Naţional, a avut loc prima şedinţă a Comandamentului energetic de iarnă, organizat în conformitate cu prevederile HG nr. 877 din 20 septembrie 2023 pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului electroenergetic naţional, precum şi a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale acestui sistem în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024”, anunţă Ministerul Energiei.

Comandamentul de iarnă are ca principal obiectiv monitorizarea funcţionarii Sistemului electroenergetic naţional şi a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale în perioada de iarnă, respectiv identificarea şi analiza riscurilor potenţiale şi a situaţiilor de disfuncţionalitate care ar putea apărea în sectorul de energie şi în cel de gaze naturale şi derularea măsurilor necesare pentru prevenirea sau gestiunea acestor situaţii.

La şedinţă au participat reprezentanţi ai entităţilor relevante din sectorul producţiei, distribuţiei şi furnizării energiei electrice şi al gazelor naturale, respectiv reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în funcţionarea sectorului (ANRE, MDLPA, ANAR, OPCOM), în conformitate cu Ordinul ME nr. 1235 din 4 octombrie 2023.

„Lucrările Comandamentului de iarnă au fost deschise de către Sebastian Burduja, ministrul Energiei, care a prezentat situaţia generală existentă în cele două sisteme şi a insistat pe importanţa luării anticipative a măsurilor necesare pregătirii pentru iarnă – cu precădere a realizării tuturor stocurilor de resurse necesare funcţionării normale a acestora, respectiv stocurile de gaze naturale înmagazinate, rezervele de apă din lacurile de acumulare şi stocurile de cărbune aferente centralelor termice. Ministrul a subliniat faptul că depozitele de gaze naturale sunt pline la peste 100% din capacitate, rezervele de apă sunt la un nivel mai ridicat decât în anii anteriori, iar exploatările miniere îşi desfăşoară activitatea în fluxuri de producţie normale, ceea ce creează condiţii optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă şi la parametrii normali cu energie electrică şi gaze naturale, atât pentru populaţia României cât şi pentru entităţile economice şi rezidenţiale”, potrivit comunicatului de presă.

În continuare, lucrările şedinţei au fost conduse de secretarul de stat Pavel – Casian Niţulescu, preşedintele Comandamentului. Operatorii sistemelor de transport ai energiei electrice (CNTEE Transelectrica SA) şi ai reţelei naţionale de gaze naturale (TRANSGAZ SA) au prezentat situaţia sectorului în acest moment, apoi au fost analizate şi evaluate informările tuturor participanţilor la şedinţă (operatori de distribuţie, producători, autorităţi) privind starea echipamentelor şi a instalaţiilor, stadiul proceselor de întreţinere şi reparaţii a acestora la început de iarnă, problemele organizatorice şi, eventual contractuale, care pot da naştere unor situaţii de funcţionare necorespunzătoare, prognozele meteorologice şi hidrologice pentru lunile care urmează, trecându-se în revistă potenţialele riscuri care ar putea să apară pe perioada vârfului de consum de iarnă.

Concluziile acestei prime întâlniri sunt că la momentul de faţă, nu se întrevăd situaţii deosebite privind trecerea anotimpului friguros, informaţiile furnizate de participanţi se încadrează în prevederile HG nr. 877 din 20 septembrie 2023 pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului electroenergetic naţional, precum şi a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale acestui sistem în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici