Burduja: România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova

România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova, transmite luni Sebastian Burduja, ministrul Energiei, după semnarea Memorandumului de Înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova privind proiecte pentru interconectare cu gaze naturale şi energie electrică.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului Burduja: România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova

Burduja: România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova

Cele două guverne vor finaliza proiectele de interconectare a reţelelor naţionale de transport gaze naturale şi energie electrică, precum şi celelalte proiecte necesare pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei şi

„Prin semnarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova şi integrarea în piaţa de energie europeană. Îi vom sprijini pe fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce putem, pentru că este datoria noastră să facem asta. Energia nu trebuie să fie folosită ca armă de şantaj, aşa cum a făcut Rusia, ci ca instrument de integrare şi dezvoltare economică.

Memorandumul angajează cele două guverne să realizeze lucrările complementare interconexiunii Iaşi – Ungheni – Chişinău pentru a asigura regimurile de debit şi presiune pentru transportul gazelor naturale în ambele direcţii; să facă demersuri pentru a asigura stocarea gazelor naturale pe teritoriul României; să construiască urgent infrastructura pentru Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălţi şi a altor proiecte de transport a energiei electrice şi să cupleze pieţele de energie electrică, integrând astfel Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene.

Acesta este un nou pas, crucial pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Prin acest Memorandum şi prin demersurile recente, Republica Moldova se integrează efectiv şi ireversibil în piaţa unică energetică europeană, în acelaşi timp, sporindu-şi securitatea energetică.

Securitatea energetică se poate realiza în primul rând prin diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare. Având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, este mai important decât oricând să eliminăm dependenţele Republicii Moldova şi ale Europei faţă de Rusia, dezvoltând atât capacităţile de producţie de energie, cât şi proiectele de interconectare, care pot asigura un flux neîntrerupt, indiferent de situaţie.

Ministerul Energiei demonstrează angajamentul ferm pentru securitatea energetică a Republicii Moldova şi pentru integrarea ei în piaţa europeană de energie. Totodată, ne-am oferit tot sprijinul pentru conturarea de programe de investiţii în sectorul energetic, în perspectiva accesării fondurilor de preaderare şi aderare de către fraţii noştri,” transmite Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Republica Moldova este hotărâtă să realizeze integrarea în piaţa energetică europeană chiar înainte de aderarea la UE

România a realizat investiţii substanţiale în dezvoltarea capacităţilor de producţie şi transport a gazelor naturale şi a energiei electrice, precum şi conectarea cu ţările vecine. Victor Parlicov a menţionat că Republica Moldova este determinată să realizeze integrarea în piaţa energetică europeană chiar înainte de aderarea la UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici