Primirea unei solicitări de apărare a imunităţii a fost anunţată de preşedintele PE, Jerzy Buzek, în deschiderea ultimului plen al PE de la Strasbourg. Cererea a fost transmisă, potrivit procedurii, Comisiei JURI, care urmează să desemneze un raportor. În cazul în care eurodeputaţii vor numi un raportor luni, o decizie privind apărarea imunităţii lui Corneliu Vadim Tudor ar urma să fie luată la următoarea şedinţă a Comisiei de afaceri juridice, programată în zilele de 20 şi 21 iunie.
Potrivit articolului 6, punctul 3 din Regulamentul de procedură al PE, europarlamentarul care solicită apărarea imunităţii sau privilegiilor transmite o solicitare în acest sens preşedintelui Legislativului european. Această solicitare este comunicată în şedinţă plenară şi trimisă comisiei competente, în cazul lui Corneliu Vadim Tudor, la Comisia JURI.
Articolul 7 punctul 1 din regulamentul de procedură al PE obligă comisia competentă să examineze „fără întârziere şi în ordinea în care i-au fost prezentate” cererile de ridicare sau de apărare a imunităţii şi privilegiilor. În consecinţă, Comisia prezintă o propunere de decizie motivată prin care se recomandă adoptarea sau respingerea cererii de apărare a imunităţii şi privilegiilor.
PE a respins, la 10 mai 2011, o cerere de apărare a imunităţii parlamentare a unui eurodeputat francez. În speţă, europarlamentarul francez Bruno Golnisch a formulat o cerere de apărare a imunităţii, explicând că libertăţile sale sunt încălcate de autorităţile franceze „în cadrul unei anchete penale cu privire la o plângere cu constituire de parte civilă iniţiată de Liga Internaţională împotriva Rasismului şi Antisemitismului la 26 ianuarie 2009 împotriva unei persoane anonime pentru incitare la ură rasială”.
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a fost pus sub învinuire de Parchetul instanţei supreme, pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, în legătură cu evacuarea sediului PRM. Evacuarea a avut loc în 4 ianuarie, iar atunci liderul PRM a adresat injurii executorului judecătoresc şi poliţiştilor. De asemenea, el a aruncat apa dintr-un pahar spre executorul judecătoresc. Evacuarea sediului PRM a început dimineaţa şi s-a încheiat în cursul nopţii, întrucât pe parcursul întregii zile C.V.Tudor a refuzat să părăsească imobilul.
După declanşarea anchetei, Vadim Tudor le-a cerut procurorilor încetarea urmăririi penale în cazul său, pe motiv că este europarlamentar şi că nu poate fi cercetat decât cu avizul PE.
De altfel, liderul PRM a adresat şi Senatului României un memoriu prin care solicită un punct de vedere al Comisiei juridice referitor la aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la imunitate, susţinând că pe 4 ianuarie desfăşura o activitate politică, pentru care are imunitate.