- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.02.2016, 18:48)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Buşoi neagă acuzaţiile de plagiat: "Nu există probleme cu teza mea de doctorat"
Stelian Ene, reprezentant al Institutului pentru modernizarea educaţiei, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că teza de doctorat a lui Cristian Buşoi conţine elemente de plagiat, liberalul replicând că deşi pot fi analize ''pe o rigurozitate perfectă sau nu'', lucrarea lui este una originală.
Urmărește
2130 afișări
ONG: Doctoratul lui Buşoi, elemente de plagiat. Buşoi: "Pot fi analize pe o rigurozitate perfectă sau nu" (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)
El a afirmat că ONG-ul pe care îl reprezintă a analizat până în prezent lucrarea de doctorat a europarlamentarului Cristian Buşoi şi a coordonatorului acestuia, prof. univ. dr. Cristian Vlădescu, care a ocupat funcţia de consilier al preşedintelui Traian Băsescu. Asociaţia a iniţiat o campanie de verificare a lucrărilor de doctorat a principalilor lideri politici, urmând să realizeze o analiză şi cu privire la teza de doctorat a copreşedintelui PNL Alina Gorghiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Dacă lucrarea de doctorat susţinută de Cristian Vlădescu nu conţine ''elemente de plagiat'', cea a europarlamentarului se situează ''într-o zonă gri'', potrivit lui Stelian Ene.
''Se poate vorbi despre elemente de plagiat. Aici este o zonă gri. Nu vrem să emitem o judecată exhaustivă cu privire la întreaga teză de doctorat'', a declarat reprezentantul Asociaţiei Institutul pentru modernizarea educaţiei, la solicitarea MEDIAFAX.
''Ce ne interesează este aducerea subiectului în atenţia publicului şi ca normele de citare să fie văzute în cazuri mai celebre şi să fie văzute de toată lumea. Vrem ca oamnenii să înţeleagă cum se citează corect. Este o zonă gri, noi nu spunem dacă a plagiat sau nu a plagiat. Nu ne ocupăm cu partea legală de contestare a plagiatelor'', a declarat Stelian Ene, afirmând că asociaţia nu deţine resursele juridice necesare pentru a se lupta în instanţă.
Contactat de MEDIAFAX, Cristian Buşoi a negat că ar exista elemente de plagiat în teza sa de doctorat, afirmând că deşi pot fi făcute comentarii privind ''rigurozitate perfectă sau nu'', oricine citeşte atât teza sa, cât şi analiza poate vedea "că nu sunt probleme".
''Eu cred că este binevenită această campanie de verificare a tezelor de doctorat şi sunt convins că din păcate multe dintre tezele de doctorat din România au probleme serioase. Nu este, însă, şi cazul tezei mele de doctorat. Chiar dacă pot fi anumite comentarii, analize, pe o rigurozitate perfectă sau nu, cred că, în esenţă, oricine o citeşte şi mai ales, oricine citeşte cu atenţie chiar şi această analiză vede că nu sunt probleme'', a declarat, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul.
El a afirmat că a citit analiza tezei sale de doctorat şi, deşi ''au existat semne de întrebare în ceea ce priveşte partea teoretică, partea introductivă, chiar şi autorul analizei recunoşte că au fost amintiţi, au fost citaţi nu doar la bibliografie, ci şi prin utilizarea ghilimelelor şi a notelor de subsol'' autorii singurelor lucrări din România pe tema pe care europarlamentarul a analizat-o în teza sa de doctorat ''Politici de sănătate în programele electorale şi de guvernare în perioada de tranziţie'', susţinută în cadrul şcolii doctorale a Universităţii de medicină şi farmacie ''Victor Babeş'' din Timişoara.
''Am văzut şi am citit acest articol. Vă pot spune că lucrarea mea de doctorat este una la care am muncit şi sunt foarte sigur că nu are probleme în sensul în care ar putea fi (formulate-n.r.) acuzaţii de plagiat. Am făcut nenumărate interviuri cu foşti prim-miniştrii, foşti miniştrii ai sănătăţii, am analizat programele de guvernare şi capitole de sănătate din platformele electorale ale partidelor'', a mai spus Buşoi.
Europarlamentarul a afirmat că dacă se vor citi concluziile analizei ''se va vedea că nu există o acuzaţie formală'' în ceea ce priveşte teza sa de doctorat.
Buşoi a explicat că în afară de a oferi explicaţii celor care i le cer nu va face nici un alt demers. ''Felul meu de a fi nu este să reacţionez, să dau în judecată jurnalişti, oameni care fac analize sau observaţii. Sigur că dacă cineva vrea să facă un demers oficial o să mă apăr şi o să explic. Altfel, în afară de a oferi explicaţii celor care mi le solicită, nu văd ce acţiune să fac pentru că în opinia mea nu este nicio acuzaţie clară şi mai mult decât atât, nu există probleme cu teza mea de doctorat. Vă spun ca o persoană care chiar a muncit la această lucrare de doctorat scrisă pe o temă care nu s-a mai analizat în România înainte şi care intră cumva în zona mea de interes, de competenţă profesională, politici de sănătate, platforme electorale, programe de guvernare, cu care am şi lucrat în mod direct de-a lungul anilor, în calitate de lider al PNL'', a conchis liberalul.
Potrivit analizei publicate de Stelian Ene pe platforma contributors.ro, în primul capitol din Secţiunea III a tezei prezentarea ideologiilor politice este preluată aproape în întregime din două surse - "Doctrine politice contemporane" de Andrei Ţăranu şi lucrarea "Doctrine politice" coordonată de Alina Mungiu-Pippidi, ''din care Buşoi copiază şi aranjează paragrafe fără delimitare şi în cele mai multe locuri fără citare adecvată''.
''Metoda este interesantă prin aceea că Buşoi este în mod clar conştient de necesitatea de a cita şi delimita textul reutilizat, deoarece există exemple de citare corectă din ambele lucrări, cu notă de subsol şi ghilimele. Dacă ar fi însă aplicate consecvent, aceste metode ar necesita includerea între ghilimele a aproape întregului subcapitol, lucru evident inacceptabil într-o lucrare de doctorat. (...) Următorul subcapitol, III.1.2, dedicat legăturii dintre sănătate şi ideologii, păstrează tehnica de construcţie anterioară, Buşoi amestecând fragmente corect atribuite cu unele duplicate pe care şi le asumă implicit", scrie Stelian Ene, care identifică şi numeroase elemente de autoplagiat.
Potrivit aceleiaşi surse, capitolele IV.2 şi IV.3 ale secţiunii IV, care se ocupă de analiza programelor de guvernare şi a celor electorale publicate în perioada 2004-2009, frapează prin ''spaţiul modest acordat analizei propriu-zise şi zecile de pagini în care autorul citează sau parafrazează textul programelor la care face referire''.
Singurele date despre Asociaţia Institutul pentru modernizarea educaţiei disponibile online se referă la momentul înfiinţării - octombrie 2015.
Citeşte şi: Rectorul Universităţii Bucureşti: În cazul în care legea va permite rectorului să anuleze titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele de doctorat, vom face acest lucru
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe