Buzek a transmis OLAF că e autorizat să facă anchetă administrativă, dar nu poate intra în birouri

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a transmis OLAF că, în cazul specific al acuzaţiilor aduse de "Sunday Times" împotriva unor europarlamentari, printre care şi românul Adrian Severin, Oficiul (OLAF) are dreptul de a face o anchetă administrativă.

Urmărește
3 afișări

"Impresia mea puternică este că Parlamentul European trebuie să continue să respecte acele norme pe care această instituție le avea stabilite. Ca preşedinte al acestei instituții, am datoria să apăr demnitatea acestei instituţii. Am analizat situaţia în profunzime şi am decis să permitem ancheta administrativă. În cadrul acestei investigaţii administrative, OLAF nu poate intra în birourile deputaţilor europeni şi am cerut Agenţiei OLAF să respecte imunitatea membrilor", a explicat Buzek.

El a subliniat că Parlamentul European este gata să colaboreze pe deplin cu autoritățile naționale din statele membre, inclusiv prin acordarea accesului la birourile şi computerele deputaților europeni imediat ce imunitatea acestora este ridicată.

"Statele membre dispun de toate instituțiile necesare în cadrul sistemului judiciar în statul de drept pentru a face investigații complete în aceste cazuri. Statele membre ar putea cere în egală măsură agenției OLAF sau instituțiilor europene să sprijine investigaţiile cu mijloacele acestora", potrivit lui Buzek.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a răspuns, miercuri, scrisorii emise de OLAF în data de 25 martie, precizează PE.

Potrivit sursei citate, după ce Serviciul Juridic al Parlamentului European a analizat în profunzime aspectele privind legalitatea solicitării OLAF şi după un schimb de puncte de vedere între cele două instituții la cel mai înalt nivel, preşedintele a informat OLAF că, în cazul specific al acuzațiilor aduse de "Sunday Times" împotriva unor membri ai Parlamentului European, OLAF are dreptul de a face o anchetă administrativă.

Preşedintele PE informase anterior OLAF că Tratatul stipulează că o investigaţie poate fi condusă când este clar enunțat că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate şi a cerut OLAF-ului informații suplimentare. A doua scrisoare din partea agenției OLAF oferă aceste lămuriri, iar preşedintele Parlamentului European a fost de acord cu punctul de vedere conform căruia OLAF are dreptul de a conduce o anchetă administrativă, informează PE.

Serviciul de presă al Legislativului European precizează că principiul conform căruia investigația poate avansa "dincolo de protejarea intereselor financiare pentru a include toate activitățile referitoare la necesitatea de a salvgarda interesul comunitar împotriva comportamentelor ilegale" este stipulat în Regulamentul de Procedură al Parlamentului European.

"În termenii propriului său Regulament de Procedură, Parlamentul European a oferit o aplicare generoasă a actului juridic de bază. Dacă OLAF dorește să înceapă o investigație, atunci ea trebuie efectuată ca una administrativă, și nu ca o anchetă penală, și totodată să respecte pe deplin imunitatea deputatului", a transmis preşedintele PE în scrisoare.

Buzek a furnizat de asemenea, miercuri, către OLAF, datele digitale pe care vicepreşedintele Parlamentului European Diana Wallis le-a primit de la "'Sunday Times".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici