BVB cere preşedintelui Băsescu să nu promulge o lege care amână listarea unor companii de stat

Bursa de Valori a transmis săptămâna trecută o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu prin care cere şefului statului să nu promulge o lege ce amână pentru cel târziu finalul anului 2014 termenul limită pentru listarea companiilor de stat la care Fondul Proprietatea este acţionar.

Urmărește
23 afișări

Prin Legea 247/2005 care reglementează funcţionarea Fondului Proprietatea, statul s-a obligat ca până cel târziu la 31 decembrie 2008 să finalizeze procedurile de admitere la tranzacţionare la BVB a unor pachete de cel puţin 5% din acţiunile companiilor care alcătuiesc portofoliul Fondului Proprietatea.

Astfel, până pe 31 decembrie 2008, statul trebuia să vândă pe bursă prin ofertă iniţială sau secundară minim 5% din acţiunile pe care la deţine la mai multe companuii de stat, printre care Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, administraţiile portuare şi complexurile energetice.

Procedurile pentru listare au început în 2008 doar pentru companiile din portofoliul Ministerului Transporturilor, însă ulterior au fost oprite.

În plus, în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI în luna mai se precizează că statul a renunţat la vânzarea de pachete minoritare la aeroporturile din Bucureşti şi Timşoara şi va ceda cel mult 20% din acţiunile Tarom prin listare la Bursă sau prin vânzarea pachetului unui investitor strategic.

Întrucât termenul limită prevăzut în Legea 247/2005 a fost depăşit, Guvernul a transmis Senatului, în iunie 2010, un proiect de lege care viza extinderea termenului limită până la finalul anului 2012, iar senatorii au aprobat propunerea Executivului.

Ulterior, în luna noiembrie, proiectul a fost transmis la Camera Deputaţilor, unde printr-un amendament adus de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci termenul limită a fost extins pentru finalul anului 2014.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor în plen la 25 mai, cu termenul limită anul 2014, şi transmis Preşedinţiei.

În scrisoarea transmisă săptămâna trecută de BVB preşedintelui Băsescu, reprezentanţii bursei apreciază că piaţa de capital traversează un moment propice iniţierii sau continuării privatizărilor şi se arată surprinşi de prelungirea termenului pentru listarea companiilor din portofoliul FP.

"Considerăm de datoria noastră să vă trimitem această scrisoare, asigurădu-vă totodată că rămânem la dispoziţia dumneavoastră cu orice informaţii veţi considera că vă sunt utile înainte de a decide cu privire la promulgarea «Legii pentru modificarea alin. (1) al art.11 al Cap. II, Titlul VII din Legea nr. 247/2005» (prin care se extinde termenul limită pentru listarea companiilor de stat din portofoliul FP -n.r)", se arată în scrisoarea transmisă de Bursă preşedintelui Băsescu.

Totodată, reprezentanţii BVB consideră că iniţierea şi finalizarea în cel mai scurt timp a procedurilor pentru listarea respectivelor companii ar fi avantajoasă pentru statul român, va consolida percepţia pozitivă a investitorilor, ar susţine dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi nu în ultimul rând ar contribui la succesul Fondului Proprietatea ca mijloc de despăgubire a proprietarilor care şi-au pierdut proprietăţile confiscate în mod abuziv în perioada comunistă.

"Din experienţa privatizărilor derulate în România în perioada de tranziţie sau din exemplele oferite nouă de derularea unor procese similare în alte ţări din regiune am înteles că utilizarea pieţei bursiere asigură cu siguranţă cea mai transparentă şi poate cea mai eficientă cale de privatizare, iar beneficiile nu sunt doar de moment şi de regulă se propagă la nivelul întregii economiei", se mai spune în scrisoarea BVB.

Potrivit directorului general al BVB, Valentin Ionescu, o scrisoare cu acelaşi mesaj a fost transmisă anterior de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

La sfârşitul lunii aprilie, Fondul Proprietatea avea în portofoliu pachete de acţiuni la 53 de societăţi nelistate şi 30 de participaţii la companii tranzacţionate pe bursă.

Potrivit raportărilor FP, la 31 martie, primele trei cele mai valoroase participaţii la companii nelistate din portofoliul Fondului Proprietatea erau la Hidroelectrica (2,762 miliarde lei), Nuclearelectrica (581,8 milioane lei) şi Romgaz (416,3 milioane lei). Fondul are 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, iar la Nuclearelectrica şi Romgaz deţine 9,72% şi, respectiv, aproape 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici