C.V. Tudor îi cere lui Băsescu să nu promulge modificările la Legea audiovizualului

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, îi cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea care obligă posturile radio şi tv să difuzeze ştiri pozitive şi ştiri negative în pondere egală, care îi are ca autori pe senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului C.V. Tudor îi cere lui Băsescu să nu promulge modificările la Legea audiovizualului

C.V. Tudor îi cere lui Băsescu să nu promulge modificările la Legea audiovizualului (Imagine: Mediafax Foto)

Liderul PRM a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, deşi este "bine intenţionată", iniţiativa legislativă de modificare a Legii audiovizualului este "neclară şi incompletă, lăsând loc la interpretări nedorite" şi conţine o formulare "ambiguă şi deficitară", care a dat naştere la reacţii de-a dreptul isterice.

"Nu e vorba de nici o instituire a cenzurii, ci, pur şi simplu, de necesitatea unei mai mari responsabilităţi în difuzarea informaţiilor şi programelor de către posturile de televiziune şi de radio. Mai pe înţelesul tuturor, se impune discernământ", a spus, pe de altă parte, senatorul.

În opinia acestuia, ambiguităţile şi confuziile au fost generate de antiteza dintre "ştiri cu teme pozitive" şi "ştiri cu teme negative".

"Cine stabileşte unde trebuie pus semnul plus şi unde trebuie pus semnul minus? Ce-i aia pozitiv şi ce-i aia negativ? Ce facem cu celelalte genuri gazetăreşti şi programe, în afara ştirilor, cum ar fi reportajele sau emisiunile ce conţin scene de violenţă extremă, ori filmele horror, care, toate, pot induce o psihoză în sufletul populaţiei?", a mai spus Vadim Tudor.

El a susţinut că persoanele care s-au repezit să "facă praf" legea nici nu au citit-o şi că în acest caz nu este vorba despre cenzură, menţionând că ştie despre ce vorbeşte, fiindcă a suportat "rigorile cenzurii", a fost interzis în presa scrisă, la radio şi televiziune, în perioada 1979-1989, de 5 ori, iar volumul său de versuri "Saturnalii" a fost retras din librării şi biblioteci, în anul 1984.

Preşedintele PRM a afirmat că Funar are "un stil" să vină cu "o mie de propuneri, să potcovească purici morţi", Vadim Tudor declarându-se nemulţumit de faptul că Funar l-a făcut, astfel, să piardă timp ca să dea explicaţii. El a spus, totuşi, că expunerea de motive este "destul de convingătoare", deşi s-a văzut că niciunul dintre iniţiatori nu este jurnalist sau jurist.

În continuare, el a arătat că presa românească este în căutarea de senzaţional şi a susţinut că ar trebui ca măcar postul public de televiziune "să păstreze o proporţie mai decentă" între ştirile pozitive şi cele negative.

"E inutil să mai precizez că domnul Gheorghe Funar nu m-a informat cu privire la această lege, pe care eu, unul, l-aş fi sfătuit să o formuleze altfel, sau, poate, să n-o mai propună deloc. Dar, pentru a pune capăt acestor discuţii, care s-au inflamat şi riscă să degenereze, mai ales că ţara are probleme mult mai importante, am decis să-i cer eu, public, lui Traian Băsescu să nu promulge Legea respectivă", a declarat liderul PRM.

Senatorul PRM Gheorghe Funar, unul dintre iniţiatorii legii de modificare a CNA, a acuzat, vineri, într-o conferinţă de presă, opozanţii proiectului şi presa de instigare la nesupunere civică şi nerespectarea legii.

Senatorul PRM a explicat că ideile din lege se regăsesc în Directiva UE nr. 65/ 11.12.2007 adoptată de Parlamentul European, care face referire la difuzarea programelor de radio şi televiziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici