CABINETUL CIOLOŞ: Cine sunt miniştrii propuşi de premierul desemnat - GALERIE FOTO

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, duminică, lista Cabinetului său, format din 21 de membri. La prezentarea componenţei Guvernului pe care îl propune, premierul desemnat a spus că a urmărit să aleagă oameni cu competenţe şi experienţă, cu viziune şi idei, arătând că o treime dintre persoanele propuse ca miniştri sunt femei.

Urmărește
35687 afișări
Imaginea articolului CABINETUL CIOLOŞ: Cine sunt miniştrii propuşi de premierul desemnat - GALERIE FOTO

CABINETUL CIOLOŞ: Cine sunt miniştrii propuşi de premierul desemnat (Imagine: Valeriu Tanasoff/Mediafax Foto)

CINE ESTE VASILE DÂNCU: Aproape zece ani membru al PSD şi ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Năstase

Vasile Dâncu, propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţie Publică, a fost membru al PSD timp de aproape zece ani, până în 2008, iar în Guvernul lui Adrian Năstase a deţinut portofoliului Informaţiilor Publice.

Vasile Dâncu a fost membru al PSD, senator şi europarlamentar, şi a mai deţinut o funcţie în Guvernul României în perioada 2001 - 2003, când a fost titularul portofoliului Informaţiilor Publice în mandatul de prim-ministru al lui Adrian Năstase.

Născut în satul Runcu Salvei, din judeţul Bistriţa-Năsăud, Vasile Dâncu va împlini 54 de ani în 25 noiembrie. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca şi este doctor în sociologie. A predat şi încă predă la mai multe universităţi din Cluj-Napoca şi Bucureşti, este şi membru al unor asociaţii sociologice internaţionale, dar şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Vasile Dâncu a înfiinţat, în 1994, Metro Media Transilvania, un institut de sondare al opiniei publice, iar în 2009 Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe care îl conduce şi acum în calitate de preşedinte şi care face sondaje pe diverse teme. De asemenea, IRES a realizat şi exit-poll-uri la ieşirea de la urne în cadrul unor alegeri care au avut loc în România şi Republica Moldova.

Dâncu a activat şi activează şi în plan media, el fiind, între 2011 - 2013, preşedintele grupului media regional care grupa televiziunile Transilvania L!VE şi Look TV, iar în prezent conduce, ca director, săptămânalul regional "Transilvania reporter” şi revista ”Sinteza”.

Vasile Dâncu, deşi este propus acum ca membru într-un cabinet de tehnocraţi, are în spate o bogată carieră politică.

Membru PSD din 1999 şi al aşa-numitului ”Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus, Dâncu a deţinut în perioada 2001 - 2003 funcţia de ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Adrian Năstase, după care, timp de un an, pe cea de şef al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale. Ulterior, în perioada 2004 - 2008, a fost senator PSD de Cluj, după care a fost observator în Parlemantul European, din partea Grupului Socialist, iar în 2007 a fost membru al PE. Pe linie de partid, a fost o perioadă lider al PSD Cluj, dar şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional, pe domeniul Analiză politică şi comunicare.

În anul 2008, a demisionat din toate funcţiile deţinute în PSD, alături de Ioan Rus, după care, doi ani mai târziu, a demisionat şi din partid, ocupându-se de activităţile profesionale.

În luna octombrie, prezent la Cluj-Napoca la Conferinţa Judeţeană a PSD Cluj, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut un apel public către Vasile Dâncu să se alăture, din nou, PSD, susţinând că social-democraţia are nevoie de el. La invitaţia lui Dragnea, Vasile Dâncu a răspuns evaziv, lăsând să se înţeleagă că va avea loc doar o colaborare pe anumite proiecte.

Pe lângă activitatea de sociolog şi politician, Dâncu este cunoscut şi ca scriitor, fiind premiat mai mulţi ani la rând pentru cărţile sale în cadrul Târgului Gaudeamus care are loc la Cluj-Napoca.

CINE ESTE ANCA PALIU DRAGU: De la BNR la Comisia Europeană. A fost 11 ani economist la biroul local al FMI

Anca Paliu Dragu, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru portofoliul Finanţelor, şi-a început cariera la BNR şi a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internaţional timp de 11 ani, până la începutul anului 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană.

Anca Dana Dragu Paliu, în vârstă de 42 de ani, a început să lucreze, după terminarea facultăţii, la Banca Naţională a României, unde a petrecut cinci ani ca economist, între 1996 şi 2001, la Direcţia de Refinanţare şi Operaţii de Piaţă şi Direcţia de Reglementare.

Ea absolvise în 1996 cursurile facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice. Ulterior, şi-a continuat cariera de economist în cadrul Biroului Regional pentru România şi Bulgaria al FMI, din septembrie 2001 şi până în ianuarie 2013.

În această perioadă, Dragu a participat la toate întâlnirile delegaţiilor Fondului Monetar Internaţional cu autorităţile române, de la reprezentanţii Guvernului până la alte structuri ale statului, organizaţii patronale şi diverse asociaţii.

Ea face parte, totodată, începând cu anul 2008, din Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

La începutul anului 2013, Dragu a fost recrutată de Comisia Europeană, unde lucrează ca analist economic în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe.

Economistul şi-a completat educaţia cu studii de economie internaţională la The George Washington University, în perioada 1999-2000, apoi cu un masterat de doi ani în Politici Publice şi Integrare Europeană în cadrul SNSPA Bucureşti (2005-2007). Totodată, Dragu are un doctorat în economie la ASE, teza de doctorat având tema "Stabilitatea monedei, rezultantă a evoluţiei economiei naţionale".

CINE ESTE ADRIAN CURAJ: Fost consilier al lui Tăriceanu şi şef al Autorităţii pentru Cercetare în Guvernul Boc

Adrian Curaj, propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Educaţiei, este profesor universitar la Politehnica Bucureşti şi la SNSPA, a fost consilier guvernamental în Cabinetul Tăriceanu şi a condus Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică în Guvernul Boc.

Adrian Curaj, în vârstă de 57 de ani, a absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti - Facultatea Electronică şi Comunicaţii, în 1983, iar în 2003 a obţinut un master în Administrarea Afacerilor, la Institutul pentru Mediul de Afaceri şi Administraţie Publică din Bucureşti (ASEBUSS), în parteneriat cu University of Washington din Seattle. De asemenea, în 2007 a obţinut un certificat postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare.

El este membru în Comitetul de Conducere al Comisiei Fulbright, în Comisia Naţională a României pentru UNESCO, al Societăţii Română de Automatică şi Informatică Tehnică, dar şi al EUROSCIENCE-European Association of Researchers.

În prezent, Curaj este profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti, şef al Catedrei UNESCO pentru Politici în Ştiinţă şi Inovare la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA), iar din 2010 este director general al UEFISCDI- Unitatea Executiva pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare. Tot din 2010 este colaborator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, din conducerea căreia fac parte Dan Dungaciu şi academicianul Mircea Augustin Maliţa.

În perioada 2007-2008, Adrian Curaj a fost consilier guvernamental pe IT şi cercetare al lui Călin Popescu Tăriceanu, el demisionând odată cu schimbarea Guvernului. În decembrie 2009, Curaj a fost numit de premierul de atunci Emil Boc la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, unde a rămas până în septembrie 2010, când a fost demis de ministrul Educaţiei de la acea vreme, Daniel Funeriu. Din 2008 şi până în 2011, a fost vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice în Învăţământul Superior, iar din 2007 până în 2011 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Etică în Cercetare.

Totodată, Adrian Curaj este, din 2012, membru al European Forum of Forward Looking Activities - Comisia Europeană, între 2010 şi 2012 a fost membru al Bologna Foliowup Group, iar din 2008 este expert in Task Force - Fostering and Building Human Capital of the Regional Cooperation Council, în timp ce din 2005 până în 2006 a fost membru al board-ului European Association of Research Managers and Administrators.

De asemenea, el a coordonat proiecte de cercetare şi a publicat articole ştiinţifice şi cărţi, două dintre invenţiile la care este co-autor luând medalii de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva, în 2009 şi 2013.

Curaj este autorul a peste 100 de articole ştiinţifice în reviste de specialitate sau în volumele unor conferinţe internaţionale, are 21 de cărţi ştiinţifice ca editor, autor sau coautor, majoritatea în managementul cercetării, foresight şi învăţământ superior. El este coordonator sau expert/consultant în peste 50 proiecte de cercetare/dezvoltare finanţate de Banca Mondială, UNESCO, UNI DO, UNDP, Comisia Europeană.

Potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2014, Curaj are, împreună cu soţia sa, două terenuri intravilane - unul dobândit între 2004 şi 2006, iar celălalt în 2005, la Otopeni şi Comarnic. De asemenea, el are un teren agricol de 750 de metri pătraţi, cumpărat în 2004 în localitatea Agigea, precum şi o casă de peste 350 de metri pătraţi, în Otopeni, construită între 2005 şi 2007, dar şi un apartament de 45 de metri pătraţi în Bucureşti, moştenit. Adrian Curaj are şi patru maşini - trei autoturisme Opel Corsa fabricate în 2007 şi un Ford Focus din 2012.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Curaj are două depozite bancare - unul, de peste 41.000 de lei, la CEC, iar celălalt, de peste 11.100, la Raiffeisen, precum şi un cont curent cu peste 8.000 de lei, dar şi un fond de investiţii la ING. El are şi un credit de 175.000 de lei, contractat în 2006 şi scandent în 2021.

În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, Adrian Curaj a obţinut 44.686 de lei ca profesor la Politehnică, şi 34.919 lei ca director la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior. De asemenea, el a obţinut venituri şi de la SNSPA (14.173 lei).

Adrian Curaj este căsătorit şi are doi copii. Soţia sa este lector la Universitatea Bucureşti.

CINE ESTE COSTIN GRIGORE BORC: Lucrează de 15 ani la Lafarge şi a fost şef de cancelarie al lui R.Vasile

 Costin Grigore Borc, propus vicepremier şi ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, lucrează de 15 ani pentru producătorul de materiale de construcţii Lafarge, în România şi în alte ţări, şi este fostul şef de cancelarie al premierului Radu Vasile.

Premierul desemnat Dacian Cioloş l-a prezentat pe Costin Grigore Borc drept o persoană ”cu vastă experienţă în management”.

Costin Borc a fost prima persoană nominalizată de Cioloş pentru postul de ministru.

”Am să încep cu Costin Grigore Borc, propus vicepremier, ministru al Economiei. Este absolvent Politehnicii Bucureşti, are o vastă experienţă în managament, este director general la CRH, fosta Lafarge”, a spus Cioloş.

În vârstă de 50 de ani, Costin Grigore Borc este licenţiat al Universtităţii Politehnica din Bucureşti, în Inginerie Energetică (1989), obţinând ulterior o diplomă de master şi doctoratul la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 şi 2001). În cadrul acestei instituţii, a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000.

În perioada 1991 - 1994, Grigore Borc a fost asistent special al preşedeintelui PNŢCD, Corneliu Coposu şi, ulterior, între 1998 - 1999, Şeful Cancelariei Primului-Ministru Radu Vasile, în timpul mandatului de preşedinte al lui Emil Constantinescu. El a lucrat şi ca inginer la Institutul Hidrologic şi IPROMET SA.

În iunie 2000, devine Project manager la Lafarge Ciment, în Kansas, Missouri, în Statele Unite ale Americii. Borc revine în România în 2002, ca director general al Lafarge Agregate Betoane SA. În perioada 2006-2008, el a fost directorul de strategie al Lafarge Ciment în Franţa, iar din 2008 şi până în 2013 a fost director general al Lafarge Serbia. Din 2013, el a revenit ca director general al sucursalei din România a Lafarge, actual CRH, perioadă în care a fost şi preşedintele Consiliului de Administraţie.

CINE ESTE DAN COSTESCU: Propus pentru postul de ministru al Transporturilor, este directorul CFR

Dan Marian Costescu, nominalizat pentru portofoliul de la Transporturi, este, din luna martie, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România şi Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară.

În vârstă de 46 de ani, Costescu este absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti şi a publicat mai multe studii în domeniul transporturilor, sector de care ar urma să se ocupe şi în Cabinetul Dacian Cioloş.

Costescu a fost responsabil pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat ori autoritatea tutelară a unor companii precum Romvag SA Caracal (România, cu 900 salariaţi), Karsdorfer Eisenbahn - KEG/ Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER).

Costescu a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess - und Daten-Technik Zentrum (Germania, în perioada aprilie 2001-mai 2004) şi Sistematic Engineering România, la conducerea căreia s-a aflat timp de 11 ani. A reprezentant, totodată, Căile Ferate Române în Comitetul Director pentru Cercetare Aplicată şi Elaborare a Normelor Feroviare Internaţionale, din cadrul European Railway Research Institute - ERRI (din Olanda), Organismul de Cercetare al UIC. De asemenea, el a oferit consultanţă pentru privatizarea SC Electroputere Craiova, cu 5.000 de angajaţi şi a fost responsabil pentru preluarea de către Waggonbau Brunninghaus-Krupp a unui producător de vagoane cu 300 de salariaţi.

În luna martie a acestui an, Dan Costescu a fost numit director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, preluând conducerea executivă a companiei.

CINE ESTE LAZĂR COMĂNESCU: În prezent consilier prezidenţial, din nou la MAE, după mandatul din 2008

Lazăr Comănescu, propus pentru postul de ministru de Externe în Guvernul Cioloş, este diplomat de carieră, în prezent consilier prezidenţial pe probleme de politică externă, el urmând să revină la conducerea acestui minister după ce a mai deţinut această funcţie în 2008, în Cabinetul Tăriceanu.

Lazăr Comănescu s-a născut la Horezu, în judeţul Vâlcea, în 4 iunie 1949, este căsătorit şi are o fiică.

A absolvit în 1972 Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ Exterior, fiind totodată absolvent al Cursului de civilizaţie şi limba franceză contemporană a Universităţii Sorbona. Este doctor în relaţii economice internaţionale, iar în perioada 1995 - 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este de asemenea membru al Consiliului Consultativ Ştiinţific al Institutului European din România, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale, membru fondator al Forumului Europei Centrale - Varşovia şi a fost distins în 2000 cu Ordinul serviciul credincios în grad de mare ofiţer.

Este autor de cursuri şi manuale universitare printre care "Economia Mondială", "Tehnicile tranzacţiilor economice internaţionale" şi "Dicţionar de relaţii economice internaţionale". S-a remarcat de asemenea şi prin materiale publicate în numeroase reviste româneşti şi străine.

În 1972, după absolvirea facultăţii, şi-a început cariera de diplomat în Ministerul român de Externe, până în 1982 activând în Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale. În perioada 1982 - 1990, a fost lector universitar la catedra de relaţii economice internaţionale, Academia de Studii Economice, Bucureşti.

După Revoluţie, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană - Bruxelles iar din 1993 a ocupat funcţia de ministru-consilier, la aceeaşi misiune.

În perioada 1994-1995 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998 - 2001 a fost şef al Misiunii României pe lângă NATO şi UE, având rang de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar. Următorii şase ani i-a petrecut în funcţia de şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În anul 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 2008.

Lazăr Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu.

Din 2009, Comănescu a fost ambasadorul României în Germania, post în care s-a aflat până la sfârşitul anului 2012, când preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare din funcţie. El a fost numit apoi consilier prezidenţial pe probleme de politică externă.

În septembrie 2015, consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu declara, pentru MEDIAFAX, cu privire la intenţia Ungariei de a ridica un gard metalic la frontiera cu România împotriva imingranţilor, că astfel de abordări nu sunt "în linie" cu realităţile actuale, istoria dovedind ineficienţa unor astfel de măsuri.

"Într-o lume a globalizării, a crede că se pot rezolva probleme construind garduri de separare nu mi se pare că este o abordare care este în linie cu realităţile actuale şi viitoare. În istorie s-au mai construit ziduri şi acele ziduri nu au dus la ceea ce credeau cei care au fost autorii lor", a spus atunci Comănescu. El a făcut referire la acel moment şi la sancţiunile invocate de Germania, în contextul discuţiilor privind cotele de refugiaţi.

Comănescu spunea că obiectivele Uniunii Europene nu pot fi realizate dacă state membre "pun presiuni sau impun sancţiuni", considerând "surprinzătoare" declaraţiile oficialilor germani cu privire la sancţionarea ţărilor care se opun cotelor obligatorii.

"Asemenea idei sunt surprinzătoare, pentru că vin de la politicieni de înalt nivel şi care cunosc foarte bine cum funcţionează Uniunea Europeană. Statele membre participă la activităţile Uniunii Europene în conformitate cu reglementările comunitare, în conformitate cu prevederile tratelelor europene şi eu nu cred că recurgerea la presiuni sau la sancţiuni, atunci când ne aflăm într-un proces efectiv de negociere pentru a ajunge la o soluţie care să fie agreabilă tuturor membrilor UE, poate să dea rezultatele scontate", declara atunci Lazăr Comănescu, şeful Departamentului de Politică Externă de la Palatul Cotroceni, întrebat despre afirmaţiile ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere, potrivit căruia Germania este favorabilă sancţionării prin reducerea fondurilor structurale a ţărilor care se opun cotelor obligatorii privind primirea refugiaţilor.

Comănescu preciza că astfel de afirmaţii nu sunt "nici în litera şi nici în spiritul reglementărilor comunitare". "Este vorba de discuţii, de negocieri, pentru a găsi cele mai adecvate modalităţi de răspuns, într-un spirit autentic de solidaritate în interiorul Uniunii Europene, dar şi faţă de oamenii care sunt confruntaţi cu asemenea probleme, cum este cazul acestor refugiaţi", adăuga acesta.

CINE ESTE VICTOR GRIGORESCU: Propus ministru al Energiei, este membru în CA al Electrica

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Cabinetul Cioloş, a lucrat ca expert în fostul Departament al Energiei, are experienţa în administraţia publică, atât în România, cât şi la nivelul UE, iar în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica.

Grigorescu este licenţiat în drept al Universităţii Bucureşti. Este, de asemenea, specializat la Joint Vienna Institute în proceduri de soluţionare a diferendelor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (în colaborare cu Secretariatul OMC).

Are experienţă în domeniul administraţiei publice, atât în România, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Anterior, a ocupat timp de doi ani poziţia de director al AG Industrial Consult, societate specializată în consultanţă în domeniul politicilor publice. Din această postură a consiliat clienţi din domeniul privat, abordând, între altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH.

În perioada 2007-2011, Victor Vlad Grigorescu a fost secretar II în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. Principalele responsablităţi au vizat politicile UE în domeniul comerţului cu produse industriale, instrumentelor de apărare comercială, măsuri antidumping şi antisubvenţie, Agenda de Dezvoltare Doha (Rules negotiations).

A reprezentat România în mai multe grupuri de lucru permanente la nivelul Comisiei Europene şi Consiliului UE, respectiv, Comitetul antidumping şi antisubvenţie.

Anterior detaşării la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, începând cu anul 2004, Grigorescu a ocupat poziţia de expert UE în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, Departamentul de Comerţ Exterior, partipând la negocierile de aderare a României la UE, mai ales capitolul 26 - Relaţii Externe sau acordul privind recunoaşterea reciprocă a denumirilor de origine şi indicaţii geografice pentru anumite produse agricole.

Începând cu 2006, a fost reprezentant al României în Comitetul 133 Oţel, ca invitat, în perioada de preaderare, iar apoi ca membru cu drepturi depline, după 1 ianuarie 2007. Înainte de a lucra în administraţia publică, a fost director de dezvoltare pentru o firma de comerţ cu produse textile şi alte produse industriale, principalele responsabilităţi vizând business development, planificare financiară, previziuni şi bugete, cat si management de proiect pentru deschiderea unităţilor de retail în Bucureşti. În prezent , Victor Vlad Grigorescu este membru în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica.

CINE ESTE ACHIM IRIMESCU: Secretar de stat la Ministerul Agriculturii în perioada 2012-2014

Achim Irimescu, propus să preia conducerea Ministerului Agriculturii, este în prezent ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol, revenind astfel la minister dupa aproape doi ani.

El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 - februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. De altfel, el a mai lucrat în cadrul ministerului în perioada august 1990 - noiembrie 1998 ca şef serviciu şi consilier superior.

Achim Irimescu s-a născut la 24 aprilie 1958 şi are un copil. A terminat Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini.

Doctor în economie agrară, Irimescu a fost, din 1998 şi până în mai 2012, şeful secţiei Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uninea Europeană.

Irimescu a lucrat şi la Institutul de cercetări ştiinţifice şi inginerie tehnologică pentru maşini şi utilaje agricole, între 1986 şi 1990.

Achim Irimescu a primit Ordinul Naţional ”Meritul Agricol” în grad de ofiţer, precum şi Ordinul Naţional “Meritul Diplomatic” în grad de ofiţer, pentru merite în negocierile de aderare ale României la UE.

A publicat şi o carte - ”Maşini şi utilaje pentru micii producători”.

CINE ESTE VLAD ALEXANDRESCU: Fost ambasador la Luxemburg, propus pentru Ministerul Culturii

Filologul Vlad Alexandrescu, conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu, a fost propus în funcţia de ministru al Culturii în viitorul Guvern.

Vlad Alexandrescu s-a născut pe 22 iunie 1965, la Bucureşti, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog şi istoric al artei antice, fiică a criticului şi istoricului literar Tudor Vianu.

Vlad Alexandrescu a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg între anii 2006-2011 - în perioada în care oraşele Sibiu şi Luxemburg au deţinut titlul de Capitală culturală europeană, mai precis în anul 2007 -, iar, din anul 2012, este coeditor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare "Fundamentele Modernităţii Europene" al Universităţii din Bucureşti, al cărui director este din 2001.

Între anii 1998 - 2000 şi 2003 - 2005, a fost preşedinte al Asociaţiei cercetătorilor francofoni în ştiinţe umane din Bucureşti.

Domeniile sale de competenţă cuprind istoria ideilor (secolele XVI - XVIII), literatură franceză, pragmatică şi filosofia limbajului şi hermeneutică, potrivit unui document publicat pe site-ul unibuc.ro. În 2014, şi-a susţinut teza de abilitare în filologie, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Este licenţiat în filologie, specialitatea franceză şi germană, la Universitatea din Bucureşti, în 1989. În anul 1991, a obţinut diploma de studii aprofundate în ştiinţele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, în 1995, titlul de doctor în ştiinţele limbajului, cu menţiunea "Summa cum Laude", la aceeaşi instituţie de învăţământ, sub îndrumarea profesorului Oswald Ducrot.

Din 2000, este conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri, la nivel de licenţă şi master, de filosofia limbajului (pragmatică şi teoria
enunţării), filosofii ale modernităţii, cursuri speciale pe autori ca René Descartes, Blaise Pascal, literatură şi cultură franceză a secolului al XVII-lea.

Începând cu anul 2011, este conferenţiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii (CESI), Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură, unde predă un curs de filosofii ale modernităţii, la nivel de master.

A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Paris, în 2013, şi cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, în 2014.

Vlad Alexandrescu este membru în mai multe societăţi ştiinţifice, printre care se numără The Warburg Institute, Londra (2005), Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell'Università del Salento, Lecce (2005), Asociaţia română de istorie a religiilor (2002) şi Société d'étude du dix-septième siècle, Paris (1998), dar şi al Grupului pentru Dialog Social din Bucureşti.

Numele lui Vlad Alexandrescu este legat şi de numeroase lucrări de specialitate, precum "Nature et Surnaturel. Philosophies de la nature et métaphysique aux XVIe - XVIIIe siècles", Zürich şi New York (2010), "Branching Off: The Early Moderns in Quest for the Unity of Knowledge", Bucureşti, Zeta Books (2009), "Esprits modernes. Études sur les modèles de pensée alternatifs aux XVIIe - XVIIIe siècles", apărută la Editura Universităţii din Bucureşti, "Vasile Goldiş" University Press (2003), "Pragmatique et Théorie de l’énonciation. Choix de textes", Bucureşti, Editura Universităţii din Bucureşti (2001), "Autour de Descartes", Bucureşti (1998), şi "Le paradoxe chez Blaise Pascal", Berna (1996).

Vlad Alexandrescu este căsătorit şi are doi copii.

Predecesorul său este parlamentarul PSD Ionuţ Vulpescu, numit ministru al Culturii în decembrie 2014.

CINE ESTE ELISABETA LIPĂ: Multiplă campioană olimpică, propusă ministru al Tineretului şi Sportului

Elisabeta Lipă, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, este preşedinte al Federaţiei de Canotaj şi al CS Dinamo Bucureşti, vicepreşedinte COSR, dar şi "cea mai bună canotoare a secoului XX", titlu conferit de forul internaţional de profil.

Născută la Siret, în judeţul Suceva, Elisabeta Lipă a împlinit în 26 octombrie vârsta de 51 de ani. Ea absolvit în 1997 Facultatea de Educaţie Fizic şi Sport, iar în 2007 Colegiul Naţional de Apărare. În 2009, Lipă a obţinut titlul de doctor în Educaţie fizică şi sport.

Ca sportiv, Lipă se poate mândri cu salba de medalii aduse României, opt medalii olimpice (din care cinci de aur, două de argint şi una de bronz, cucerite la şase ediţii ale JO), plus alte 13 medalii obţinute la Campionatele Mondiale, cariera ei longevivă şi rezultatele de excepţie fiind unice în canotajului românesc şi mondial.

Elisabeta Lipă a fost campioană olimpică în trei probe: dublu vâsle (1984), simplu vâsle (1992) şi cu echipajul feminin de opt plus 1 (1996, 2000 şi 2004). La JO de la Sydney din 2000 şi la ediţia următoare, de la Atena, ea a fost portdrapelul delegaţiei României.

Astfel, titlul de "cea mai bună canotoare a secolului XX", conferit în anul 2000 de Federaţia Internaţională de Canotaj, a venit firesc. Lipă a primit şi "Colanul de aur" din partea COSR, iar în 2004 a fost înaintată la gradul de chestor de Poliţie, echivalentul celui de general, din această poziţie conducând CS Dinamo Bucureşti, începând cu anul 2009. Tot din 2009, deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, în 2013 primind un nou mandat de patru ani la conducerea forului.

În mai 2014, Lipă a candidat la preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în competiţie cu antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatică, Octavian Bellu, şi cu preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache. Acesta din urmă a câştigat detaşat cu 143 de voturi, în timp ce Bellu a primit 33 de voturi, iar Lipă 21 de voturi. Cu toate acestea, Elisabeta Lipă a rămas în cadrul forului olimpic, în funcţia de vicepreşedinte, post pe care îl ocupă din 2013.

CINE ESTE MARIUS BOSTAN: Administrator Telekom numit de MSI, propus ministru al Societăţii Informaţionale

Marius Raul Bostan, propus ministru pentru Societatea Informaţională în Guvernul Cioloş, este administrator la Telekom România, numit din partea Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).

"La Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională îl propun pe domnul Marius-Raul Bostan, cu experienţă în sectorul privat în acest domeniu, experienţă în telecomunicaţii şi IT, în calitate de membru în Consiliul de Administraţie la Romtelecom şi acum la Telekom Romania Telecommunications", a anunţat, duminică Dacian Cioloş.

Marius Raul Bostan este în prezent membru al Consiliului de Administraţie la operatorul de telecomunicaţii Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), şi senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanţă în special privind emiterea de obligaţiuni.

Bostan este unul dintre foştii lideri ai tinerilor ţărănişti, iar în prezent ocupă funcţia de preşedinte al Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri, o organizaţie non - profit şi neguvernamentală înfiinţată în 1997 specializată în consultanţă pentru sectoarele public şi privat.

El este, de asemenea, membru al Fundaţiei Romanian Business Leaders, care reuneşte antreprenori şi lideri de business din mediul privat.

Bostan a coodonat un proiect denumit Re>patriot, prin care românilor din diaspora li se prezentau oportunităţiile de deschidere a unei afaceri în România. Este licenţiat în matematică şi absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, pentru administraţia publică locală. A fost organizator al primei Conferinţe Internaţionale de Descentralizare Fiscală din România si a urmat cursuri de specializare în Anglia şi Italia.

El a colaborat cu experţii americani ai Research Triangle Institute în cadrul operaţiunilor de emitere de obligaţiuni municipale şi a lucrat la majoritatea emisiunilor de obligaţiuni din România.

Bostan s-a născut pe 18 mai 1970, în comuna Rugineşti din judetul Vrancea.

CINE ESTE MIHNEA MOTOC: Diplomat de carieră, aproape ministru în plin scandal privind votul din Diaspora

Mihnea Motoc, propus pentru portofoliul de la Apărare, lucrează în MAE din 1991, a fost ambasador în Olanda, reprezentant al României pe lângă ONU şi UE, acum şef al misiunii de la Londra. A fost la un pas să devină ministru de Externe în Guvernul Ponta, în plin scandal privind votul din diaspora.

Mihnea Motoc (49 de ani) este, în prezent, ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, funcţie pe care o ocupă din august 2015, când a fost numit de preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea MAE.

La audierile în comisiile de specialitate ale celor două Camere, Motoc declara că mandatul său ar trebui concentrat pe patru direcţii majore: cea care ţine de aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmări negocierea raporturilor dintre UE şi Marea Britanie, şi anume referendumul anunţat pentru 2017, şi din perspectiva ţării noastre, centrarea pe problemele şi preocupările, dar şi oportunităţile unei comunităţi de români bine ancorate în societatea britanică.

În noiembrie 2014, Motoc a fost propus de premierul de atunci Victor Ponta pentru funcţia de ministru de Externe, ca înlocuitor al lui Teodor Meleşcanu, în plin scandal legat de votul din diaspora pentru alegerile prezidenţiale care se soldase deja cu demisia ministrului Titus Corlăţean, succedat de Meleşcanu.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut şi lui Meleşcanu demisia pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Motoc a renunţat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO. Contactat de MEDIAFAX, Victor Ponta confirma problema de incompatibilitate. Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de preşedintele Traian Băsescu.

În aprilie 2008, Motoc a fost acreditat ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană. Motoc preciza atunci că obiectivul major pe care şi-l va asuma în noua sa calitate va consta în atingerea echivalenţei politice a ponderei pe care România o are la nivelul UE, el arătând că România trebuie să ajungă al şaptelea stat ca influenţă în Uniune.

În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda. Începând cu 1991 a deţinut diverse funcţii în cadrul Ministerului de Externe. Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, are un master în Drept Internaţional Public şi Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) şi studii post-universitare în Drept Internaţional Public şi Privat, la Universitatea din Nisa (Franţa), ocupând funcţia de procuror în perioada 1989-1991.

Mihnea Motoc s-a ocupat, de-a lungul carierei sale, cu predilecţie de spaţiul euro-atlantic. Între 1996-1997 a fost director în MAE la departamentul UE, iar mai apoi, timp de doi ani, director general al Departamentului European şi Euro-Atlantic, Ministerul Afacerilor Externe al României.

Mihnea Motoc este căsătorit cu judecătorul de la CEDO Iulia Motoc şi au împreună un fiu.

CINE ESTE CRISTINA GUSETH, propusă la Justiţie: Conduce de 17 ani Freedom House România

Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Justiţiei, este de 17 ani director al fundaţiei Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie.

Cristina Guseth, în vârstă de 56 de ani, a absolvit în 1983 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnica Bucureşti, iar după Revoluţie a urmat cursuri de comunicare la Emerson College (Atena).

Aceasta a iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi manageri de presă şi a coordonat programul şcolii BBC în România.

Din 1998, este director al Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie, recunoscut datorită rapoartelor sale anuale în ceea ce priveşte "stadiul democraţiei" în aproape toate ţările lumii. Cristina Guseth a elaborat ghiduri de bune practici, îndeosebi în domeniul achiziţiilor publice. Ea a fost iniţiatorul şi liantul grupului de editori care au fondat Biroul Român de Audit al Tirajelor.

În anul 2007, Freedom House România şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei erau acuzaţi de către ministrul de Justiţiei de la acea vreme, Tudor Chiuariu şi de fostul procuror-general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) de presupuse ilegalităţi comise în legătură cu efectuarea auditului privind Strategia anticorupţie.

În septembrie 2007, Adrian Miclescu, fostul adjunct al şefului PNA (actual DNA), actual avocat, susţinea că raportul de audit al Freedom House din 2005 a fost realizat de "poeţi, filologi, persoane care nu aveau noţiuni de procedură penală şi de ceea ce înseamnă circuitul unui dosar". Miclescu mai declara atunci că auditul a fost făcut la comandă politică şi a fost realizat de trei experţi ai Freedon House care au dovedit lipsă de profesionalism, ”manifestând o evidentă tentă împotriva PNA, fără să cunoască instituţia, procedura penală, aspectele tehnice”.

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a lansat şi el la acea vreme acuzaţii foarte grave la adresa predecesorului său Monica Macovei şi a unor membri ai societăţii civile în legătură cu modul în care a fost realizat auditul privind Strategia anticorupţie, realizat de către Freedom House.

Aceste controverse au culminat cu depunerea de către Ministerul Justiţiei, în octombrie 2007, a unei plângeri penale la Parchetul instanţei supreme împotriva Monicăi Macovei şi a auditorilor, iar nouă luni mai târziu unitatea de parchet decidea neînceperea urmăririi penale faţă de fostul deţinător al portofoliului de la Justiţie, Monica Macovei, în cazul licitaţiei pentru auditul privind Strategia anticorupţie, realizat de către Freedom House, temeiul închiderii cazului fiind acela că "fapta nu există".

CINE ESTE AURA RĂDUCU: Expert la BERD şi specialist la Comisia Europeană, Direcţia Generală Regio

Aura Răducu, propusă pentru portofoliul Fondurilor Europene, a lucrat ca expert la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unde s-a ocupat de proiectele de infrastructură şi mediu, dar şi ca specialist al Comisiei Europene, la Direcţia Generală Regio.

Aura Răducu are 59 de ani şi a absolvit în anul 1980 Facultatea de Chimie Industrială, iar timp de mai mulţi ani a fost manager de program şi politici europene în cadrul Direcţiei Generale Regio a Comisiei Europene. Ea a lucrat şi la BERD, ca expert finaţări europene şi internaţionale pe proiecte de infrastructură şi mediu. De asemenea, a coordonat planurile de mobilitate urbană durabilă (PMUD) pentru Bucureşti, Ilfov şi polii de creştere din România.

Ministrul propus pentru portofoliul Fondurilor Europene, Aura Răducu, critica în 2011, la o conferinţă despre finanţarea sustenabilă a sistemelor de sănătate, rata de absorbţie a fondurilor europene.

”Cu doar 5% fonduri cheltuite din cele peste 20 de miliarde de euro pe care UE ni le-a pus la dispoziţie începând cu anul 2007, România se află pe ultimul loc în UE într-un clasament al absorbţiei de bani europeni. Întâi trebuie numiţi factorii de decizie şi apoi responsabilităţile. Din 2006 încercăm să aflăm, de pildă, dacă sănătatea este o prioritate naţională. Am cerut lista spitalelor regionale şi nu ni s-a dat. Acum am cerut-o pe cea a spitalelor judeţene. Proiectele care sunt depuse nu sunt nişte proiecte propriu-zise, ci o listă de dorinţe”, spunea, atunci, Răducu.

Aura Răducu a fost propusă, duminică, de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Fondurilor Europene, în Cabinetul de 21 de miniştri.

CINE ESTE VIOLETA ALEXANDRU: Director al IPP, propusă ministru delegat pentru Dialog Social

Violeta Alexandru, propusă în Guvernul Cioloş pentru funcţia de ministrul delegat pentru Dialog Social, este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP) şi mediator autorizat, fiind membră a organizaţiei "Asociaţia Colegiul Mediatorilor".

Violeta Alexandru, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, iar din ianuarie 2001 este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Institutul pentru Politici Publice (IPP) desfăşoară activităţi de cercetare, de advocacy şi de promovare în domenii precum: reforma administraţiei publice, transparenţa instituţiilor şi integritatea aleşilor şi a funcţionarilor, potrivit site-ului organizaţiei nonguvernamentale.

De asemenea, Violeta Alexandru este mediator autorizat, având un birou în sectorul 1 din Bucureşti, şi este membru al organizaţiei "Asociaţia Colegiul Mediatorilor".

Violeta Alexandru este căsătorită şi are un copil.

CINE ESTE CRISTINA PAŞCA PALMER, propusă pentru Ministerul Mediului: Lucrează la CE şi a predat la Harvard

Cristina Paşca Palmer, propusă de Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru al Mediului, este specialist în probleme de mediu, a predat la Universitatea Harvard, iar acum lucrează la Comisia Europeană. Ea a fost premiată de fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov.

Cristina Paşca Palmer a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale a Universităţii Bucureşti, în 1996, şi are un master în Administraţie Publică la Harvard Kennedy School of Government, dar şi unul în Ştiinţa Sistemelor Ecologice şi Management la Universitatea Bucureşti. De asemenea, şi-a luat doctoratul în Relaţii Internaţionale la Şcoala de Diplomaţie Fletcher din Boston.

Ea a lucrat ca cercetător şi profesor la Universitatea Harvard şi a scris mai multe lucrări având ca temă sustenabilitatea mediului.

Cristina Paşca Palmer lucrează la Direcţia Generală pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare a Comisiei Europene, unde deţine din 2011 funcţia de şef al unităţii pentru Schimbări Climatice, Mediu, Resurse Naturale şi Economie Verde. De asemenea, are responsabilităţi pe linie financiară pentru două instrumente financiare ale UE.

Potrivit unui CV al său, ea a fost premiată de fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov cu ”premiul Gorbaciov”, pentru ”contribuţii semnificative în domeniul mediului”. Cristina Paşca Palmer a beneficiat de burse academice americane şi europene şi este cunoscută ca având o bogată activitate în sfera societăţii civile.

CINE ESTE IOAN DRAGOŞ TUDORACHE: Jurist, a lucrat pentru ONU, în Kosovo

Ioan Dragoş Tudorache, propus ca şef al Cancelariei primului ministru, este de profesie jurist şi lucrează în cadrul Comisiei Europene.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat că Ioan Dragoş Tudorache, pe care îl propune şef al Cancelariei, se va ocupa de organizarea strategică a implementării programului guvernamental, ”dincolo de responsabilităţile clasice ca şi şef al cancelariei primul-ministru”.

Cioloş a spus că Ioan Dragoş Tudorache este de profesie jurist şi are ”o largă experienţă managerială” în instituţii internaţionale. A lucrat şi pentru ONU, în Kosovo, iar în prezent lucrează în cadrul Comisiei Europene şi a avut responsabilitatea unităţii care se ocupă de Shengen şi de relaţii internaţionale în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne.

CINE ESTE ANA-CLAUDIA MOARCĂŞ, propusă la Ministerul Muncii: A fost adjunct al Avocatului Poporului

Claudia-Ana Moarcăş, propusă la conducerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, este profesor universitar, doctor în Drept, specializată în dreptul muncii, a fost adjunct al Avocatului Poporului şi director general în Ministerul de Externe.

Claudia-Ana Moarcăş are 48 de ani, este căsătorită şi este profesor doctor universitar.

Potrivit CV-ului său, Moarcăş a terminat, în 1985, Liceul de Matematică-Fizică "Nicolae Bălcescu" ("Sfântul Sava") din Bucureşti, în 1990 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, un an mai târziu a făcut un masterat în Drept la Universitatea din Geneva, iar în 1997 şi-a dat doctoratul în Drept cu teza "Dialogul social în relaţia de muncă. Privire specială asupra sindicatelor. Studiu de drept comparat".

Ea predă din anul 1991 la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, ca preparator, asistent, lector, conferenţiar, iar din 2012 este profesor. Din anul 2011, Moarcăş este director la Departamentul de Drept privat al Facultărţii de Drept. Ea a fost şi prodecan, dar şi membru al Senatului Facultăţii de Drept.

În luna martie a acestui an, Claudia Moarcăş a fost nominalizată, în urma interviurilor susţinute la Ministerul Justiţiei, pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), fără însă a fi desemnată.

Moarcăş este membru în mai multe organizaţii profesionale, precum Centrul de drept social comparat, Societatea europeană de drept procesual civil din Berlin Germania sau Societatea internaţională de dreptul muncii. Ea a participat şi la redactarea unor proiecte de legi şi regulamente instituţionale precum Codul de bune practici privind studiile universitare de doctorat, Legea privind parcurile industriale şi tehnologice, Legea privind corpul consilierilor diplomatici, Codul securităţii sociale sau Codul muncii.

Claudia-Ana Moarcăş a fost şi adjunct al Avocatului Poporului, în perioada 2001-2002, când Avocatul Poporului era Ion Muraru. În 2001, Claudia-Ana Moarcăş a fost secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe şi director general al Departamentului de afaceri juridice în MAE, tot în 2001.

Potrivit declaraţiei de avere din mai 2015, aceasta deţine doar un teren agricol de 65 de metri pătraţi, fără a fi menţionate locuinţe, autoturisme sau alte bunuri.

CINE ESTE DAN STOENESCU: A lucrat la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi la Organizaţia pentru Migraţie

Dan Stoenescu, propus pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, a lucrat la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie de la Cairo. A fost şi preşedinte al European Union National Institutes for Culture din Liban.

Dan Stoenescu, în vârstă de 35 de ani, a absolvit, în 2003, Austin College din Texas, Statele Unite ale Americii, cu o diplomă de licenţă în Studii Internaţionale, iar în 2004 a obţinut o diplomă de master în Globalizare şi Dezvoltare la Universitatea Warwick, din Marea Britanie.

De asemenea, el a făcut cursuri de limba arabă la International Language Institute din Egipt şi la Universitatea Warwick (2003) şi studii post-universitare cu specializarea Migraţie Forţată şi Studii asupra Refugiaţilor la Universitatea Americană din Cairo (2006) şi are şi un doctorat în Ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti (2009), tema dizertaţiei fiind ''Naţionalismul arab modern şi identitate islamică după 1987''.

El a lucrat la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, de la Cairo, Egipt. Totodată, a predat la Universitatea Bucureşti şi la Institutul Diplomatic Român, scriind mai multe cărţi, eseuri şi articole despre Lumea Arabă şi Orientul Mijlociu. Ulterior, a lucrat ca diplomat la Madrid şi Beirut şi a fost preşedinte al European Union National Institutes for Culture din Liban, pentru două mandate consecutive, şi reprezentant al Institutului Cultural Român.

În anul 2000, Stoenescu s-a numărat printre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni şi apoi a înfiinţat Centrul pentru Educaţie Democratică. Pe de altă parte, Stoenescu a lucrat pentru publicaţii şi ziare din România, Marea Britanie şi Egipt.

Dan Stoenescu vorbeşte fluent spaniolă, franceză, italiană, engleză, şi arabă.

Dan Stoenescu a fost propus, duminică, de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, în Cabinetul de 21 de miniştri.

CINE ESTE CIPRIAN BUCUR: Şef la Comisia juridică a Camerei, propus ministru pentru Relaţia cu Parlamentul

Ciprian Bucur, propus pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, este şef serviciu la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, preşedintele Institutului pentru Evaluare şi Cercetare Sociologică şi vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Civil.

Ciprian Bucur este preşedintele Institutului pentru Evaluare şi Cercetare Sociologică şi vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Civil.

Bucur este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti şi membru al Uniunii Naţionale a Juriştilor din România, al Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale şi al Societăţii Cultural Patriotice "Avram Iancu".

Potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2015, Ciprian Bucur are un teren intravilan în judeţul Bacău, de 3.600 de metri pătraţi, pe care l-a moştenit în 2006 şi nu deţine apartament sau casă. Bucur are un autoturism Opel Astra fabricat în 2007. Conform declaraţiei de avere, Bucur nu are conturi şi depozite bancare sau fonduri de investiţii a căror valoare să depăşească 5.000 de euro şi nici plasamente sau investiţii directe, el menţionând doar un overdraft de 22.000 de lei la o bancă.

Ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul are de restituit 11.900 de euro, dintr-un credit contractat în 2007 şi scadent în 2017.

Ciprian Bucur a obţinut, în 2014, peste 44.000 de lei din salariul de la Camera Deputaţilor şi 24.000 de lei din drepturi de autor.

CINE ESTE PATRICIU ACHIMAŞ-CADARIU, noua propunere pentru Ministerul Sănătăţii, după retragerea lui Andrei Baciu

Noua propunere a premierului desemnat, Dacian Cioloş, pentru postul de ministru al Sănătăţii este Patriciu Achimaş-Cadariu, şeful Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, după ce Andrei Baciu, propus iniţial pentru acest portofoliu, a fost retras.

În vârstă de 39 de ani, medicul Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de trei ani Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca.

Mai multe informaţii despre Patriciu Achimaş-Cadariu, AICI.

CINE ESTE PETRE TOBĂ: Propus la MAI, după ce a fost peste trei ani şef al IGPR în mandatul a 4 miniştri

Petre Tobă, propus pentru portofoliul Internelor, este şef al Poliţiei din mai 2012, funcţie pe care în ultimii trei ani şi şase luni a ocupat-o în mandatul a patru miniştri ai MAI şi în care a revenit după ce în 2010 a fost demis, împreună cu Dan Valentin Fătuloiu.

Mai multe informaţii despre Petre Tobă, AICI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici