Video Calendarul propus de Orban pentru învestirea Guvernului a fost respins. Miniştrii vor fi audiaţi marţi şi miercuri, iar votul va fi dat în plen, lunea viitoare/ Premierul desemnat: Vom merge pe calendarul votat cu majoritatea PSD în BPR. Lumea îi va judeca! - VIDEO

Preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu a declarat că audierea miniştrilor din noul Guvern Orban va avea loc marţi şi miercuri, de la 9.00 dimineaţa până seara, urmând ca votul pentru învestirea Executivului să fie dat în plenul reunit de luni, de la ora 14.00. Ludovic Orban a declarat, după ce a aflat că propunerea de calendar înaintată de PNL pentru învestirea noului Guvern a fost respinsă, că va respecta calendarul votat cu majoritatea PSD în Birourile permanente reunite. "Lumea îi va judeca", a apreciat premierul desemnat.

Urmărește
4418 afișări

Care este programul audierii miniştrilor propuşi în Guvernul Orban

Miniştrii propuşi în Guvernul Orban vor fi audiaţi, marţi şi miercuri, în comisiile parlamentare, între orele 9.00 şi 15.00, potrivit programului oficial. Votul pentru învestirea noul Executiv este programat să aibă loc într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00.

Prin urmare în şedinţele Comisiilor parlamentare de specialitate reunite de marţi vor fi audiaţi:

9.00 - Ion Marcel Boloş, ministrul propus al Fondurilor Europene, audiat marţi în şedinţa Comisiilor reunite pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

10.00 - Victor Costache, propus la Ministerul Sănătăţii, va fi audiat, marţi, ora 10.00, în Comisiile reunite pentru sănătate.

11.00 - Florin Cîţu, propus ministru al Finanţelor, audiat marţi în Comisiile pentru buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

13.00 - Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării, va fi audiat marţi în Comisiile reunite pentru apărare.

14.00 - Marcel Vela, propus pentru portofoliul Interne, va fi audiat, marţi, în Comisiile reunite pentru apărare ale Parlamentului.

15.00 - Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, va fi audiat, marţi, la ora 15.00, în Comisiile reunite pentru agricultură

15.00 - Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului, va fi audiat în Comisiile reunite pentru Mediu ale Parlamentului.

Miercuri vor fi audiaţii următorii:

9.00 - Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Tinererului, va fi audiat, miercuri, în şedinţa comisiile reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

10.00 - Monica Anisie, propusă la Ministerul Educaţiei, va fi audiată în Comisiile reunite pentru învăţământ.

11.00 - Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, audiat miercuri în Comisiile economice reunite ale Parlamentului.

12.00 - Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, urmează să fie audiat, miercuri, în Comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

12.00 - Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, va fi audiat, miercuri, în Comisiile reunite pentru administraţie publică.

13.00 - Bogdan Aurescu, nominalizat la Ministerul de Externe, este programat pentru audieri în Comisiile reunite pentru politică externă, miercuri.

14.00 - Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, va fi audiată, miercuri, în Comisiile reunite pentru Muncă şi comisiile reunite pentru drepturile omului.

15.00 - Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţie, va fi audiat miercuri în şedinţa a patru comisii reunite şi anume juridică, cea de constituţionalitate, cea pentru cercetarea abuzurilor şi cele pentru drepturile omului.

15.00 - Lucian Bode, nominalizat la Ministerul Transporturilor, va fi audiat în comisiile reunite pentru transporturi şi cele reunite pentru comunicaţii, tot miercuri.

UPDATE Orban, despre învestirea Guvernului: Vom merge pe calendarul hotărât de BPR. Lumea îi va judeca!

"Am anunţat din capul locului că, având majoritate în Birourile permanente reunite, aşteptarea noastră este limitată ca ei să ţină cont de argumentele mai mult decât solide pe care le-am formulat pentru a susţine propunerea calendarului de învestitură pe care am făcut-o. Asta este! Lumea îi va judeca. Dacă în ciuda acestor argumente şi a acestor urgenţe majore pe care le-am prezentat, dacă în ciuda cutumelor pe care le-am prezentat inclusiv pentru pentru guvernelor lor, ei din nişte calcule electoraliste şi politicianiste, ca să nu le spun de altă natură, decid un alt calendar de învestitură, asta e. Vom merge pe calendarul care este hotărât de Birourile permanente reunite, în conformitate cu Constituţia şi cu regulamentul şedinţelor comune şi vom obţine învestitura Guvernului atunci când va avea loc votul în plen", a declarat, luni, liderul PNL, Ludovic Orban.

Acesta a precizat că a prezentat, în şedinţa Birourilor permanente, termenele în care au fost învestite guvernele după 2016.

"Învestirea Guvernului Sorin Grindeanu - pe data de 3 ianuarie 2017 a fost primită de Parlament scrisoarea candidatului desemnat, însoţită de program şi lista Guvernului, pe data de 4 ianuarie 2017 au avut loc audierile. (...) Guvernul Tudose - pe 28 iunie 2017 a fost primită scrisoarea care a cuprins programul şi lista Guvernului, audierea miniştrilor şi votul au avut loc pe 29 iunie 2017. În ceea ce priveşte învestirea Guvernului Dăncilă, pe data de 26 ianuarie 2018, era vineri, a fost trimisă lista şi programul audierilor miniştrilor şi votul în plen a avut loc pe data de 29 ianuarie, prima zi lucrătoare", a explicat Ludovic Orban.

UPDATE Meleşcanu, despre votul pe noul Guvern: Miercuri a fost Colectiv şi poate nu e cea mai bună zi

Teodor Meleşcanu a declarat că ziua de miercuri nu este potrivită pentru votul de învestire a noului Guvern deoarece pe acea dată, 30 octombrie, a avut loc tragedia de la Colectiv. Acesta a precizat că audierea propunerilor de miniştri joi nu este adecvată deoarece atunci este sărbătoarea morţilor.

"Există anumite sensibilităţi de care a trebuit să ţinem seamă. Adică miercuri a fost Colectiv şi am găsit cu toţii că poate nu e cea mai bună zi pentru activitatea Parlamentului şi pentru joi, când se puteau face în continuare audieri s-a ajuns la concluzia că e sărbătoarea morţilor şi nu putem să o facem, s-o forţăm", a declarat, luni, în Parlament, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu.

Întrebat ce legătură are calendarul de învestire a Guvernului cu tragedia de la Colectiv, preşedintele Senatului a spus: "Întrebaţi-i pe cei care au ridicat problema".

UPDATE Teodor Meleşcanu: Audierile vor fi marţi şi miercuri, iar votul luni, de la ora 14.00

„Prin consens s-a adoptat ca pentru candidaţii la posturile de ministru audierile vor fi în ziua de marţi şi miercuri, de dimineaţă de la 9.00 până seara. Am căutat să evităm încălecarea mai multor comisii. Iar pentru luni, s-a decis de asemenea, în unanimitate, ca luni la ora 14.00, să aibă loc şedinţele reunite învestitura Guvernului”, a afirmat Teodor Meleşcanu, după şedinţa de luni a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Şeful Senatului a mai spus că intervenţiile delegaţiilor şi prezentarea programului de guvernare vor fi făcute, timp de 10 secunde pentru fiecare parlamentar.

„S-a convenit de asemenea ca timpul de prezentare al programului de guvernare şi a intervenţiilor delegaţiilor să fie, potrivit cutumei noastre, de 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Vreau să spun că a fost prezent, cu această ocazie, şi prim-ministrul desemnat, domnul Orban, care a prezentat lista Guvernului şi programul Guvernului. S-a luat notă de ele de către Birourile permanente reunite. Aşa că a fost o zi foarte fructuoasă”, a explicat Meleşcanu.

Întrebat de ce a fost respins calendarul propus de PNL, Teodor Meleşcanu a precizat că nimeni din Birourile permanente reunite nu a insistat asupra acestui program.

„Nu a fost o variantă a liberalilor. Nimeni nu a insistat pentru miercuri. Nu a întrunit numărul de voturi necesar şi atunci s-a trecut la negocieri, prin intermediul liderilor politici, care au ajuns la o concluzie care a fost adoptată de toată lumea, în unanimitate”, a conchis Meleşcanu.

UPDATE Conducerea Parlamentului a decis ca marţi şi miercuri să fie audiaţi miniştrii, iar votul luni - surse

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, luni, prin consens, ca audierea miniştrilor să aibă loc marţi şi miercuri, iar votul pentru învestirea Guvernului Orban să fie dat în plenul reunit de luni, au declarat surse parlamentare pentru MEDIAFAX.

Şedinţa conducerii celor două Camere ale Legislativului a început luni, la ora 12.00 şi este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri. PNL a propus ca marţi să fie audiaţi miniştrii în comisiile parlamentare, iar miercuri, de la ora 10.00 să fie convocată şedinţa plenului reunit pentru votul de învestitură.

Calendarul transmis de Ludovic Orban a picat însă la vot în reuniunea de luni a conducerii Legislativuui.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, participă la şedinţa de luni conducerii celor două Camere ale Legislativului.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că PSD ar vrea ca votul pentru învestirea Guvernului să aibă loc într-un plen reunit, luni.

Parlamentarii PSD nu vor fi prezenţi în sală, la plenul reunit în care va fi acordat votul de învestitură pentru noul Executiv, a anunţat liderul social-democraţilor Viorica Dăncilă.

UPDATE Calendarul propus de Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului a picat la vot - surse

Calendarul pe care l-a propus Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului, respectiv audierea miniştrilor marţi, iar votul într-un plen reunit miercuri, a picat la votul în şedinţa Biroului permanente reunite, au declarat surse parlamentare, pentru MEDIAFAX.

Ştirea iniţială:

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc, luni, începând cu ora 12:00, pentru a stabili calendarul de învestire a Guvernului Orban. Premierul desemnat a solicitat Parlamentului permisiunea de a fi prezent la această şedinţă pentru a argumenta propunerea de calendar.

Potrivit agendei Parlamentului, şedinţa Birourilor permanente reunite va avea loc începând cu ora 12:00.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a solicitat Parlamentului permisiunea de a fi prezent la această şedinţă.

„Am solicitat să îmi permită prezenţa pentru a argumenta propunerea de calendar pe care am formulat-o. Este o propunere de calendar de bun simţ. Este adevărat că PSD are majoritate, mai ales dacă reprezentantul Pro România va susţine punctul de vedere al PSD şi probabil vor încerca să impună un alt calendar. Noi ne vom susţine cu argumente solicitarea formulată de mine ca şi premier desemnat”, a declarat duminică, Ludovic Orban.

Liderul PNL propune ca audierea miniştrilor desemnaţi să aibă loc marţi, iar votul de încredere în Plenul reunit al Parlamentului să fie dat miercuri.

„Luni, 28 octombrie-convocarea şedinţei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Marţi, 29 octombrie-programarea audierilor miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10:00-convocarea şedinţei comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului”, prevede calendarul propus de Ludovic Orban, pentru învestirea Guvernului său.

Taguri:
parlament,
guvern,
orban

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici