Călian A ngajarea răspunderii pe Codul Muncii, după epuizarea negocierilor cu partenerii sociali

Deputatul PDL Petru Călian consideră că angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii trebuie să aibă loc doar după epuizarea tuturor negocierilor cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
5 afișări

Călian a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că din cele 44 de modificări aduse Codului Muncii, jumătate sunt în avantajul angajaţilor, iar jumătate şi în avantajul angajatorilor.

"Actualul Cod al Muncii nu mai corespunde cerinţelor pieţei muncii. Modificările propuse pot fi adoptate fie prin Parlament, fie prin angajarea răspunderii Guvernului. Dacă se optează pentru angajarea răspunderii, demersul trebuie să aibă loc doar după încheierea tuturor negocierilor cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele, pentru a nu crea convulsii sociale. Pentru angajarea răspunderii este nevoie, însă, de un consens în coaliţie, va trebui găsită o cale de mijloc între Guvern şi aceşti parteneri sociali. Din cele 44 de modificări propuse, jumătate sunt în avantajul angajaţilor, iar restul şi în avantajul angajatorilor”, a spus Petru Călian.

Acesta a adăugat că, personal, se pronunţă pentru adoptarea Codului Muncii prin Parlament, nu prin angajarea răspunderii, a doua variantă fiind "periculoasă”.

"Prin angajarea răspunderii Guvernului am putea să avem surprize. Angajarea răspunderii poate fi periculoasă”, a spus Călian.

Potrivit acestuia, propunerile de modificare a Codului Muncii duc la „flexibilizarea relaţiilor de muncă şi armonizarea cu cerinţele UE”.

Deputatul democrat-liberat a subliniat că prin modificările la Codul Muncii, se urmăreşte şi creşterea gradului de ocupare a locurilor de muncă, în condiţiile în care, în România, sunt 10 milioane de persoane active, din care doar 6 milioane lucrează legal.

"Gradul de ocupare a forţei de muncă în România este de 57 - 60 la sută, în timp ce în statele UE, este de 65-68 la sută”, a explicat Călian.

Acesta a adăugat că prin noul Cod al Muncii, se stimulează şi angajarea persoanelor cu contracte de muncă pe perioadă determinată.

"În România, de exemplu, contractele de muncă pe durată determinată sunt de 1,8 la sută, iar în Polonia de 23 la sută. Prin modificările aduse, căutăm să găsim persoane dornice să se angajeze şi pe perioadă determinată, care vor lucra cât va fi nevoie pentru a finaliza un proiect, o lucrare, şi vom reduce sau elimina munca la negru”, a spus Petru Călian.

Cele cinci confederaţii sindicale vor decide luni formele de protest, nemulţumite de modificările aduse Codului Muncii, sindicaliştii susţinând că acestea dezavantajează angajaţii din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici