- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Calimente: 100.000 de arădeni ar trebui să protesteze la Cotroceni dacă se desfiinţează judeţul
Deputatul PNL de Arad Mihăiţă Calimente consideră că 100.000 de arădeni ar trebui să meargă la Bucureşti pentru a protesta în faţa Palatului Cotroceni dacă se va desfiinţa judeţul şi va fi creată o regiune cu reşedinţa la Timişoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Deputatul Mihăiţă Calimente a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că reorganizarea teritorială a ţării este ''diversiunea lui Băsescu", pentru că "UE nu condiţionează alocarea fondurilor de modificarea formei de împărţire administrativă a vreunei ţări".
"Dimpotrivă, în afară de costurile imense pe care le presupune crearea noilor regiuni, acest lucru ar avea efecte asupra atragerii de fonduri, pentru că proiectele aflate în derulare sunt pe titulatura de acum a fiecărui judeţ. Cum Ungaria nu a schimbat forma administrativă, nici România nu trebuie să o facă. Fiecare ţară are tradiţie şi istorie, pe care trebuie să le păstrăm", a spus Calimente.
Parlamentarul a declarat că reprezentanţii puterii vor să inducă şi ideea că judeţele au fost create de comunişti şi că trebuie desfiinţate.
"La 1741 a mai fost această organizare, în judeţe, a vechiului regat, nu e o organizare comunistă, cum se încearcă să se transmită", a spus deputatul liberal.
Mihăiţă Calimente a adăugat că are experienţa Regiunii Banat şi că dezvoltarea municipiului Arad a fost afectată în perioada respectivă, motiv pentru care le cere arădenilor să nu accepte ca reşedinţa unei regiuni similare să fie la Timişoara.
"Eu am experienţa Regiunii Banat. E drept, eram copil, dar ştiu că a fost unul dintre motivele subdezvoltării şi rămânerii în urmă a judeţului şi municipiului Arad. Dacă ar fi aşa, 100.000 de arădeni ar trebui să meargă la Bucureşti şi să protesteze în faţa Palatului Cotroceni, aşa cum au făcut în trecut şi la Alba Iulia", a spus Calimente.
Totodată, în aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele PNL Arad, Ioan Cristina, a declarat că "există un angajament al României de a nu modifica structura teritorială", iar "Comisia Europeană a informat oficial şi în mod repetat Guvernul României, încă din anul 2008, asupra faptului că o reformă regională poate fi implementată doar după consultări politice substanţiale între majoritate, opoziţie, asociaţii şi societate civilă, astfel încât să se asigure că reforma va asigura predictibilitate şi stabilitate".
Liderul liberal arădean este de părere că "orice schimbare care afectează Politica de Coeziune trebuie să aibă în avans acordul Comisiei Europene, după efectuarea unui studiu obiectiv de fezabilitate".
"Guvernanţii vorbesc de fonduri europene care n-ar putea fi atrase fără regionalizare, ceea ce nu este corect. Dar omit să spună că există un angajament al României de a nu modifica structura teritorială. De fapt, în spatele acestor justificări confuze se află o miză politică, respectiv intenţia puterii de a folosi regionalizarea pentru propriul câştig electoral", a spus Cristina.
Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni, arătând că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut miercuri Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.
Şeful statului a menţionat că organizarea administrativă a României este făcută pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, în 21 de ani de parlamentarism, nici măcar articolele în care scrie "Republica Socialistă România".
El a apreciat că un nou sistem administrativ ar reduce birocraţia şi ar accelera procesul de descentralizare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO