- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.04.2017, 21:56)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Călin Popescu Tăriceanu: Cioloş ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, că Dacian Cioloş ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles şi că sunt oameni politici care acţionează din convingerea că este mai bine să fii slugă la un stăpân generos, decât să stai pe propriile picioare.
Urmărește
1933 afișări
Călin Popescu Tăriceanu: Cioloş ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Arhiva Foto)
”Dacian Cioloş este reprezentantul unui curent în politica românească care spune că România ar trebui să fie mulţumită cu poziţia de stat colonie în Uniunea Europeană. Sunt oameni politici care merg în capitalele europene cu aceeaşi gândire de acum 250 de ani, când domnitorii fanarioţi mergeau la Înalta Poartă: <<capul plecat, sabia nu îl taie>>. Sunt oameni politici care prezintă românilor ca pe o mare victorie faptul că sintagma <<Europa cu mai multe viteze>> a fost înlocuită cu <<ritmuri şi intensităţi diferite>>. Adică <<aceeaşi Mărie cu altă pălărie>>, cum ar spune românul ironic”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El mai susţine că sunt oameni politici acţionează din convingerea că ”este mai bine să fii slugă la un stăpân generos, decât să stai pe propriile picioare”.
”Alţii s-au obişnuit atât de mult cu statutul de funcţionar de lux, plătiţi cu salarii de CEO de companie privată, încât nici nu îşi pun problema să nu fie de acord cu angajatorul. Indiferent de motivaţie, un lucru este clar ca lumina zilei: toţi aceşti oameni politici ştiu că MCV este un mecanism politic, ştiu că deciziile care privesc România, ca şi alte state membre din categoria a doua, nu sunt luate în conformitate cu principiile europene, ci pe baza unor negocieri, urmărind interese economice sau politice. Chiar Dacian Cioloş spune acest lucru în comunicatul pe care l-a trimis, în care face referire la discuţii pe care le-a avut cu alţi lideri europeni despre amânarea intrării în spaţiul Schengen. Pentru a folosi o expresie dragă preşedintelui Iohannis: acesta este elefantul din încăpere, de care toată lumea ştie”, a mai scris Tăriceanu.
El menţionează că deciziile în Uniunea Europeană sunt luate în urma unor negocieri dure, în care fiecare stat trebuie să acţioneze energic pentru a îşi proteja interesele.
”Nu o face, atunci are de pierdut. Fapt înţeles de state precum Polonia, dar pe care oameni ca premierul Dacian Cioloş nu îl aplică. Ei trăiesc încă în logica în care dacă dau pe ultima sută de metri de guvernare, fără licitaţie, unei companii olandeze un contract de miliarde de euro pentru construcţia de corvete, vor câştiga bunăvoinţa Olandei. Toate aceste lucruri le spun din postura unui european convins, al premierului în mandatul căruia România a intrat în Uniunea Europeană. Cred în Uniunea Europeană, dar într-o uniune cu o singură viteză, în care nu avem <<colonii>> şi <<mari puteri>>, europeni <<de primă mână>> şi cetăţeni europeni <<de mâna a doua>>. Consider că este realizabilă această Uniune Europeană, în care România va fi un stat puternic, poate chiar a şaptea putere economică a Europei, în conformitate cu teritoriul şi populaţia ei. Este unul dintre obiectivele cu care merg luni la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie”, a precizat preşedintele Senatului.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeană pe care fiecare român şi-o doreşte poate fi realizată doar dacă România îşi susţine interesele la Bruxelles şi nu acceptă ”statutul de valet”.
”Oameni politici ca Dacian Cioloş vor să vândă o iluzie puţinilor români care îi mai cred. Iluzia că dacă stăm cuminţi şi nu deranjăm, vom primi ce ni se cuvine. Iluzia că dacă ne ţinem gura când drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, vom fi consideraţi <<de partea binelui>>. Iluzia că dacă aplaudăm toate deciziile luate de liderii de astăzi de la Bruxelles, vom primi un loc mai în faţă. Dacă există o lecţie din istoria României, este tocmai aceasta: când am fost valeţii altora, am fost mai slabi şi am trăit mai rău; când am îndrăznit să ridicăm ochii din pământ, am fost mai puternici şi am făcut o Românie mai puternică. Sper ca Dacian Cioloş, alături de alţi oameni politici asemenea lui, să găsească acest curaj. Indiferent dacă îl găsesc sau nu, eu împreună cu ALDE şi partenerii de la guvernare vom continua să acţionăm pentru ca România să fie mai puternică în Uniunea Europeană”, conchide liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Dacian Cioloş a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), că este important ca România să dea garanţii clare privind respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, ci şi la cel al clasei politice.
”Dacă nu ar fi fost situaţia prin care am trecut la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lui februarie cu nr. 13, ar fi fost şanse mari ca anul acesta România să fi intrat în spaţiul Schengen cu aeroporturile cel puţin, cu spaţiul aerian. Este important să dăm garanţii clare privind respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, pentru că societatea şi-a făcut temele foarte bine, dar şi la cel al clasei politice, să aratăm că putem menţine o creştere economică sănătoasă prin deciziile politice pe care le luăm, inclusiv cele de politică bugetară. Unul dintre atuurile României este că este unul dintre statele europene cu cel mai mare potenţial de creştere economică pe termen mediu şi lung, care înseamnă atragere de investiţii. Dacă luăm decizii care riscă să pună în pericol evoluţia economică, punem frână acestui process”, a spus Cioloş.
Citeşte şi: Schimb de replici în PNL. Cătălin Predoiu: Platitudinile "să ţinem partidul unit" trebuie înlocuite
Citeşte şi: Raluca Turcan: PNL este la cotitură. Ce spune liderul PNL despre parteneriatul cu Klaus Iohannis
Citeşte şi: Cristian Buşoi, vechiul şi noul preşedinte al PNL Bucureşti / Politicianul nu exclude să candideze la şefia PNL
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe