Călin Popescu Tăriceanu: "Voi propune ca România să transmită că nu dorim să mai cooperăm în cadrul MCV"

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că rapoartele MCV indică progrese importante şi ireversibile, afirmând că va discuta cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi Teodor Meleşcanu pentru a transmite CE că nu mai doresc să coopereze în cadrul "mecanismului de verificare".

Urmărește
5833 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: "Voi propune ca România să transmită că nu dorim să mai cooperăm în cadrul MCV"

Călin Popescu Tăriceanu: "Voi propune ca România să transmită că nu dorim să mai cooperăm în cadrul MCV"

"S-a primit raportul CE pe MCV şi (..) concluziile la un moment dat m-au bucurat. Şi am să vă redau primul paragraf din concluzii: <<rapoartele MCV pe anii 2014, deci perioada guvernării Ponta, 2015 şi 2016 au putut evidenţia o tendinţă şi un bilanţ pozitiv care indică progrese importante şi un caracter ireversibil tot mai pronunţat al reformelor puse în aplicare în cadrul MCV>>. În mod normal ar fi fost ca concluzia finală, simplă, clară, concisă, să fie că se recomandă ridicarea MCV. Ei bine, nu. Aşa cum am spus şi în trecut aici este o poveste fără sfârşit. Ţintele sunt în mişcare. Avem progrese ireversibile, dar mai avem ceva de făcut. Tot timpul se mai găseşte ceva de făcut. (…)", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a afirmat că va discuta cu preşedintele Camerei Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu pentru a transmite CE că nu mai doresc să coopereze în cadrul "mecanismului de verificare".

"În concluzie, o să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, pe acest subiect, şi cu premierul Grindeanu, o să îl rugăm şi pe minsitrul de Externe să facem o consultare la care le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să mai cooperăm în cadrul mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare şi care, parctic, stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România", a spus preşedintele Senatului.

Dacă un astfel de mecanism de verificare a instituţiilor puterii judecătoreşti se va hotărî pentru toate ţările europene, atunci România nu va face notă discordantă a mai spus Tăriceanu.

"Dar dacă acest mecanism este destinat să continue numai în ceea ce priveşet România, nu discut de Bulgaria că nu este treaba mea, atunci eu propun ca în cadrul CE să se ia notă de acest punct de vedere pentru că nu face decât să aplicăm un tratament discriminatoriu, să avem nişte ţinte în mişcare şi din considerente politice, anul acesta vor fi alegeri în Germania, în Franţa, nu vor să deranjeze climatul politic din acele ţăriLa anul vor fi alegeri în alte ţări, prin urmare mecanismul se poate perpetua sine die", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a afirmat că nu este de acord cu o astfel de atitudine.

"Au trecut 10 ani de la aderarea la UE, România a făcut progrese substanţiale şi remacrabile în combaterea corupţiei, cred că nu există ţară în care demersul de combatere a corupţie să fie atât de susţinut şi este în continuare susţinut", a spus Tăriceanu.

Acesta afirmat că raportul MCV conţine şi "aberaţii", susţinând că în nicio ţară Parlamentul nu trebuie să îşi motive deciziile

"(…) se recomandă Parlamentului să îşi motiveze deciziiile. Nu ştiu cum să facem să invit pe fiecare senator sa îşi motiveze votul sau la Camera Deputaţilor 340 şi ceva de deputaţi să îşi motiveze votul. Nicăieri, în nicio ţară Parlamentul nu motivează deciziile. Nu facem reguli noi în România altele decât sunt în altă parte", a spus Tăriceanu.

Cât priveşte imunitatea, Tăriceanu a spus că, în România, nu funcţionează altfel decât în altă parte.

"Imunitatea este un instrument care a fost inventat de cei care au adus pe lume Parlamentul, ca să apere deputaţii opoziţiei de execesele pe care poate să le facă majoritatea şi să apere cetăţenii de lipsa reprezentării din Parlament atunci când acţiunea abuzivă poate să vină din partea organelor de anchetă sau a altor instituţii de forţă. Asta este regula care funcţionează peste tot. Acest gen de recomandări mi se par total neavenite", a mai spus preşedintele Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici