- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.05.2015, 14:19)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera a adoptat tacit modificări ale legii ANI. Regimul incompatibilităţilor, restrâns
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, două proiecte de modificare a legii ANI care prevăd că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani funcţia în care au fost găsite în incompatiblilitate sau în conflict de interese, nu orice funcţie.
Urmărește
540 afișări
Camera a adoptat tacit modificări ale legii ANI. Regimul incompatibilităţilor, restrâns (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Un proiect de modificare a legii ANI a fost iniţiat de deputaţii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Kerekeş Karoly, Florea Daniel, Marton Arpad, Niculae Mircovici, Cosmin Necula, Luminiţa AdamVictor Roman.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Iniţiatorii au arătat, în expunerea de motive, că, în prezent, în legea ANI se prevede intrerdicţia persoanelor în conflict de interese sau incompatibile de a ocupa "aceeaşi funcţie", iar Curtea Constituţională a precizat că această formulare este susceptibilă de două interpretări, fie "aceeaşi funcţie” însemană "orice funcţie", fie însemană "orice altă funcţie de natura celei care a generat starea de incompatibilitate".
Ca urmare, iniţiatorii au propus modificarea legii ANI, care să reglementeze situaţia.
Proiectul prevede că persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie de demnitate publică, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeripe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituiriidin funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioadă de 3 ani cu funcţiile susmenţionate. Dacă persoana a ocupat funcţia de primar, viceprimar, consilier local nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii.
Dacă persoana a ocupat funcţia de preşedinte, vicepreşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii. Dacă persoana a ocupat funcţia de de deputat, senator sau europarlamentar nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii.
Cel de-al doilea proiect adoptat tacit şi care modifică legea ANI în aceeaşi problemă este iniţiat de senatorul PC Cristina Anghel.
Potrivit proiectului, persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
Propunerile legislative au fost adoptate tacit, termenul de dezbatere de 8 mai, fiind depăşit.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind decizional.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 01:38
Olt. Rezultate finale alegeri prezidenţiale turul 1. Cum au votat oltenii
-
astăzi, 01:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu / Lasconi aşteaptă salvarea din marile oraşe / Mai sunt 1,4 milioane de voturi de numărat, 650.000 în Bucureşti