- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.05.2013, 17:37)
- Alina Novaceanu
Camera a aprobat OUG prin care Ministerul Sănătăţii e desemnat unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar. Ordonanţa, criticată de trei partide
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, deputaţii opoziţiei criticând ordonanţa pe motiv că "centralizează resursele la minister, cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor".
Urmărește
523 afișări
Camera a aprobat OUG prin care Ministerul Sănătăţii e desemnat unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar. Ordonanţa, criticată de trei partide (Imagine: Shutterstock)
Ordonanţa a fost adoptată cu 226 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi 6 abţineri.
Ordonanţa 71/2012 prevede desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar, care încheie contracte de achiziţie publică cu acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale. Guvernul susţine că scopul acestei măsuri îl reprezintă gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate, achiziţionarea de produse şi servicii de calitate şi stabilirea unor variaţii mai mici de preţuri.
Deputatul UDMR Cseke Attila a criticat ordonanţa, arătând că în 2012 s-a făcut descentralizarea multor spitale cu efecte benefice, iar acum se iau "măsuri de centralizare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Uniunea Europeană încearcă să evite un război comercial cu Donald Trump. Ar putea fi reduse tarifele la importurile de autoturisme din SUA
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
-
Elon Musk a distribuit un interviu de pe platforma X al europarlamentarului Georgiana Teodorescu
Deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a susţinut că "are loc o centralizare a resurselor în mâna Ministerului Sănătăţii cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor".
Deputatul PDL Camelia Bogdanici a spus că până acum furnizorii de materiale şi medicamente le dădeau managerilor, care le distribuiau direct celor care lucrau cu ele, iar acum acestea vor sta în rafturi. Ea a adăugat că numai furnizorii mari vor putea participa la astfel de licitaţii.
În replică, deputatul PNL Grigore Crăciunescu a spus că această ordonanţă duce la reducerea cheltuielilor. "Achiziţia centralizată înseamnă economie de bani", a adăugat deputatul PNL.
Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această ordonanţă.
Trei partide atacă OUG prin care MS devine unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar
UDMR, PDL şi PPDD atacă la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, a anunţat, marţi, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, care susţine că aceasta contravine mai multori prevederi constituţionale.
Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că, la iniţiativa UDMR, PDL, PPDD şi Uniunea vor ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, deoarece "contravine mai multor legi, principii şi prevederi constituţionale”.
"În primul rând, prevederile privind centralizarea achiziţiilor la nivelul Ministerului Sănătăţii contravin tuturor principiilor de descentralizare despre care vorbeşte Guvernul şi încalcă principiul autonomiei locale, care este înscris în Constituţie", a declarat Cseke Attila.
Potrivit acestuia, dacă un primar constată că la un spital din subordinea Consiliului Local este nevoie de un computer tomograf, iar din bugetul local se votează alocarea în acest scop a 90% din suma necesară, urmând ca 10% să fie cofinanţare de la Ministerul Sănătăţii, în baza prevederilor legii de aprobare a OUG 71/2012, deşi comunitatea locală va da mare parte din sumă, achiziţia se va face la nivel central.
"Acest lucru încalcă principiul autonomiei locale, pentru că, practic, banii comunităţilor sunt naţionalizaţi la nivel central", a afirmat fostul ministru al Sănătăţii.
Totodată, potrivit lui Cseke, care este şi deputat UDMR, noile prevederi legale contrazic unele aspecte din legea finanţelor publice locale.
"Cine va răspunde de cheltuirea banilor locali la nivel central? Este o problemă, deoarece, conform Legii finanţelor publice locale, responsabilitatea privind cheltuirea sumelor din bugetele locale aparţine ordonatorilor de credite de la nivelul administraţiei locale, iar cum Legea finanţelor publice locale este o lege organică, ea nu poate fi modificată printr-o lege ordinară, cum este cea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă”, mai spune Cseke.
Deputatul UDMR consideră că noua lege contravine şi principiului descentralizării, care ar trebui respectat cu atât mai mult cu cât se pregăteşte regionalizarea administrativ-teritorială, însă concomitent anulează şi o parte din efectele pozitive ale descentralizării din domeniul sanitar.
"Aceste măsuri trădează o tendinţă contrară descentralizării despre care se vorbeşte, deşi se pregăteşte şi regionalizarea, şi anulează o parte din efectele descentralizării spitalelor pe care am făcut-o în 2010 şi care sunt pozitive", a mai spus fostul ministru al Sănătăţii.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Fiul Laurei Vicol, viață de nabab în Elveția și Monaco! Câte sute de mii de euro îi transfera mama lui, regulat
CANCAN.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe