- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.12.2019, 11:58)
- Teodor Bobei
Camera Deputaţilor a adoptat abrogarea recursului compensatoriu. Legea merge la promulgare la preşedintele Iohannis - VIDEO
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, cu amendamentul prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deţinute în condiţii improprii.
Urmărește
3951 afișări
Abrogarea recursului compensatoriu, vot final în Camera Deputaţilor, după ce proiectul a trecut cu unanimitate de voturi de Comisia juridică
Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 272 de voturi „pentru” şi cinci abţineri.
Ştirea iniţială:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Plenul Camerei Deputaţilor va vota, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, după ce Comisia juridică a adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, raport favorabil.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, raport favorabil pe proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu.
„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi aă măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat, marţi, de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL şi USR.
Referitor la subiect, premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Şeful Executivului a precizat că mpsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.
Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.
Deputaţii vor dezbate în plen acest proiect sub rezerva primirii raportului de la comisia juridică.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Deputat PSD: Din 20.000 de recidivişti eliberaţi, sub 600 aveau nevoie de recursul compensatoriu
Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Nicuşor Halici, a declarat, în plenul şedinţei de miercuri a forului legislativ, că "doar o foarte mică parte", sub 600 dintre recidiviştii care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu aveau nevoie de această lege.
"Din ăia 20.000 de recidivişti eliberaţi, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mică parte, se pare că sub 600. O să vedem şi ce ne spune Ministerul Justiţiei cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus «veniţi cu soluţii». Din partea PSD, va avea susţinerea în condiţii în care aceste soluţii sunt sustenabile şi în avantajul societăţii în ansamblul său", a afirmat Nicuşor Halici la dezbaterile din Camera Deputaţilor privind abrogarea recursului compensatoriu.
Deputatul PNL Florin Roman a declarat că dintre cei 22.000 de deţinuţi eliberaţi în baza recursului compensatoriu, 7.000 au fost "criminali, violatori, tâlhari".
"Vorbim astăzi de abrogarea recursului compensatoriu, pentru că PNL a scris un proiect de lege şi l-a depus în luna februarie. În februarie erau eliberaţi în baza recursului compensatoriu 12.000 de deţinuţi. Dacă am fi avut înţelepciunea şi aţi fi ascultat rugămintea opoziţiei de la acel moment astăzi 10.000 de deţinuţi nu ar umbla liberi pe străzile României. Am ajuns la o situaţie înfiorătoare: 22.000 de deţinuţi eliberaţi mai repede, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari, deţinuţi care au ajuns în puşcării pentru că au comis fapte extrem de grave. Dintre ei, 500 au ieşit şi au comis din nou. Alţi 2.000, după ce au fost eliberaţi, s-au întors în penitenciare", a spus Roman.
Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că este de apreciat că UDMR şi-a recunoscut greşeala în ceea ce priveşte susţinerea legii recursului compensatoriu.
"Unii dintre cei care au susţinut această lege şi au votat-o au recunoscut în mod public greşeala. Cred că este de apreciat cel puţin din partea UDMR că şi-au recunoscut public această greşeală. Cei care au promovat această lege (recursul compensatoriu - n.r.) trebuie să recunoască că a fost o eroare foarte mare", a precizat Stelian Ion.
Plenul Camerei Deputaţilor va vota, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, după ce Comisia juridică a adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, raport favorabil.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe