- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.03.2015, 17:28)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera Deputaţilor a respins modificările la propriul regulament
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, modificarea regulamentului propriu, care stabilea că revocarea preşedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, iar cererea de arestare preventivă, reţinere trebuie să fie motivată ”în fapt şi în drept”.
Urmărește
334 afișări
Camera Deputaţilor a respins modificările la propriul regulament (Imagine: Mediafax Foto / Bogdan Maran)
Deputaţii au votat cu 186 voturi "pentru", 108 abţineri şi 4 voturi "împotrivă", însă este vorba despre o lege organică, astfel că erau necesare 198 de voturi favorabile.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus, după vot: "Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine”.
Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că UDMR consideră că majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar că s-a limitat dreptul la cuvânt al deputaţilor: "Dreptul la cuvânt ne-a fost tăiat, noi ne-am înţeles. Nu este în interesul parlamentarismului şi politica de pumn în gură a majorităţii nu a dat roade de data aceasta”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus, la rândul său, că regulamentul a fost respins din cauza unei” încăpăţânări” de a amâna această dezbartere pentru o săptămână.
”Din păcate, s-a respins regulamentul din cauza unei încăpăţânări de a amâna dezbaterea cu o săptămână. Dezbaterea a fost jenantă, nimeni nu a înţeles despre ce este vorba, e păcat de părţile bune. Suntem dispuşi să ne aşezăm la masă să discutăm”, a afirmat Orban.
La rândul său, liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a apreciat că motivele invocate de deputaţii UDMR şi PNL care s-au abţinut la vot reprezintă ”două încercări jenante de a susţine motive care nu există”.
”Nu s-a dorit transparenţă pentru că nu v-a împiedicat nimeni să vorbiţi, n-aţi dorit ca deciziile CC să fie prinse şi nici transparentizarea procedurilor în cazul cererilor justiţiei. Este un şantaj minor, mi-aţi votat doar două din cinci. Vom relua discuţiile, nu au fost duse la bun sfârşit pentru nişte ambiţii stupide”, a spus Neacşu.
Acest vot are loc după ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentară, eliminând faptul că cererile de arestare preventivă, reţinere şi percheziţie a deputatului trebuie să cuprindă motive temeinice si concrete şi introducând faptul că aceste cereri trebuie motivate ”în fapt şi în drept”, punând în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Regulamentul respins mai prevedea şi termene în cazul cererilor de începere de urmărire penală a unui deputat fost ministru, astfel încât Comisia juridică trebuie să prezinte Biroului Permanent în 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.
O modificare a regulamentului care a căzut la vot prevedea că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.
Regulamentul instituia şi ora primului ministru odată pe lună, la începtul fiecărei luni calendaristice şi faptul că deputaţilor absenţi nemotivaţi li se va reţine 1% din indemnizaţia brută.
Şi în în timpul dezbaterilor, reprezentanţii PNL criticau modificările la regulament, viceliderul grupului Tinel Gheroghe arătând că acestea sunt ”ca în gimnastică, impuse de PSD” şi că prevederea privind revocarea preşedintelui nu aparţine PNL, ci PSD. El a mai spus că PNL susţinea ca asupra cererilor de arestare preventivă şi de reţinere să fie dat un vot deschis, nu secret.
Ludovic Orban a spus că PNL nu a căzut niciodată de acord cu articolele care se referă la procedurile de imunitate parlamentară şi la revocarea preşedintelui Camerei.
Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a afirmat, însă, că modificările regulamentului arată o voinţă politică şi că sunt doar două cazuri în care nu există consens.
”Este important că în proporţie de 90% am căzut de acord, în rest, cine a avut dreptate, cine a fost primul nu contează. Modificările acoperă o gaură pe care am avut-o în regulament de an de zile. Uitându-mă la ce se întâmplă la Senat, această Cameră este cu mulţi paşi înainte în reformă decât Senatul”, a afirmat atunci Zgonea.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe