- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.03.2019, 13:13)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera Deputaţilor a respins raportul privind iniţiativa UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc
Comisia juridică şi Comisia pentru Administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, un raport de respingere asupra proiectului UDMR care prevede autonomie pentru Ţinutul Secuiesc, respectiv separarea minorităţilor naţionale şi reprezentarea acestora în instituţii.
Urmărește
1522 afișări
Camera Deputaţilor a respins raportul privind iniţiativa pentru autonomia Ţinutului Secuiesc
Proiectul de lege iniţiat de UDMR prevede asigurarea minorităţilor naţionale istorice a reprezentării acestora în instituţiile administrative la nivel local, naţional şi european. De asemenea, proiectul legislativ prevede că la nivelul ministerelor să se asigure angajarea de personal, inclusiv în funcţii de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice.
Comisia juridică şi Comisia pentru Administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raport de respingere asupra propunerii legislative pentru implementarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Au fost 35 de voturi „pentru” raportul de respingere şi trei voturi împotriva acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Rezoluţiunea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 face parte din tradiţiile democratice ale poporului român, fapt dovedit de importanţa acordată acestei date. Astfel, încă din anul 1190 data de 1 decembrie a fost proclamată prin lege ziua naţională a României, ulterior Adunarea Constituantă decretând şi ridicând astfel la rang de prevedere constituţională, la art 12 (2), printre simbolurile naţionale, faptul că Ziua Naţională a României este 1 decembrie. Documentul căruia i s-a dat atunci citire prevede principii generoase de ordin social, electoral, economic şi de convieţuire interetnică. Acestea nu au fost preluate în anii scurşi de-atunci. Credem că în anul centenar a sosit momentul că principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională: -Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc-, drept pentru care am depus iniţiativa legislativă”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei.
Proiectul a fost depus de 30 de parlamentari UDMR.
„ Prezenta lege reglementează transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. La intrarea în vigoare a prezentei legi, fiecare popor conlocuitor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, prevede proiectul legislativ.
De asemenea, în iniţiativă se traduc următorii termeni astfel:
„Popor conlocuitor-minorităţile naţionale istorice, care în anul 1018 trăiau deja în teritoriile care după 1920 au devenit părţi componente ale României.
Minorităţi naţionale istorice- comunităţile albaneze, armeană, bulgară, cehă, croată, elenă, evreiască, germană, italiană, macedoneană, maghiară, poloneză, rusă-lipoveană, romă, ruteană, sârbă, slovacă, tătară, turcă, ucraineană.
Corpuri legiuitoare- Parlamentul European, Parlamentul României, consilii judeţene şi consilii locale”.
Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că „la nivelul ministerelor, precum şi nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, se va asigura angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naionale istorice atât la nivelul naţional cât şi la nivel loca”.
Propunerea legislativă iniţiată de UDMR urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaţilor, ca primă cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PRIMA MAŞINĂ: Guvernul modifică astăzi ordonanţa pentru aprobarea Programului de cumpărare a autoturismelor noi. Care sunt condiţiile
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36