Camera Deputaţilor a respins raportul privind iniţiativa UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Comisia juridică şi Comisia pentru Administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, un raport de respingere asupra proiectului UDMR care prevede autonomie pentru Ţinutul Secuiesc, respectiv separarea minorităţilor naţionale şi reprezentarea acestora în instituţii.

Urmărește
1524 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a respins raportul privind iniţiativa UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Camera Deputaţilor a respins raportul privind iniţiativa pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Proiectul de lege iniţiat de UDMR prevede asigurarea minorităţilor naţionale istorice a reprezentării acestora în instituţiile administrative la nivel local, naţional şi european. De asemenea, proiectul legislativ prevede că la nivelul ministerelor să se asigure angajarea de personal, inclusiv în funcţii de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice.

Comisia juridică şi Comisia pentru Administraţie ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raport de respingere asupra propunerii legislative pentru implementarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Au fost 35 de voturi „pentru” raportul de respingere şi trei voturi împotriva acestuia.

„Rezoluţiunea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 face parte din tradiţiile democratice ale poporului român, fapt dovedit de importanţa acordată acestei date. Astfel, încă din anul 1190 data de 1 decembrie a fost proclamată prin lege ziua naţională a României, ulterior Adunarea Constituantă decretând şi ridicând astfel la rang de prevedere constituţională, la art 12 (2), printre simbolurile naţionale, faptul că Ziua Naţională a României este 1 decembrie. Documentul căruia i s-a dat atunci citire prevede principii generoase de ordin social, electoral, economic şi de convieţuire interetnică. Acestea nu au fost preluate în anii scurşi de-atunci. Credem că în anul centenar a sosit momentul că principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională: -Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc-, drept pentru care am depus iniţiativa legislativă”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei.

Proiectul a fost depus de 30 de parlamentari UDMR.

„ Prezenta lege reglementează transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. La intrarea în vigoare a prezentei legi, fiecare popor conlocuitor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, prevede proiectul legislativ.

De asemenea, în iniţiativă se traduc următorii termeni astfel:

„Popor conlocuitor-minorităţile naţionale istorice, care în anul 1018 trăiau deja în teritoriile care după 1920 au devenit părţi componente ale României.
Minorităţi naţionale istorice- comunităţile albaneze, armeană, bulgară, cehă, croată, elenă, evreiască, germană, italiană, macedoneană, maghiară, poloneză, rusă-lipoveană, romă, ruteană, sârbă, slovacă, tătară, turcă, ucraineană.
Corpuri legiuitoare- Parlamentul European, Parlamentul României, consilii judeţene şi consilii locale”.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că „la nivelul ministerelor, precum şi nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, se va asigura angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naionale istorice atât la nivelul naţional cât şi la nivel loca”.

Propunerea legislativă iniţiată de UDMR urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaţilor, ca primă cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici