Camera Deputaţilor adoptă pe articole legea privind pronunţarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor Parlamentului

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, luni, proiectul care elimină hotărârile Parlamentului din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională, votul final fiind programat pentru marţi.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor adoptă pe articole legea privind pronunţarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor Parlamentului

Camera Deputaţilor adoptă pe articole legea privind pronunţarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor Parlamentului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Comisia Juridică a menţinut raportul favorabil acestui proiect, după ce săptămâna trecută deputaţii deciseseră rediscutarea proiectului în Comisie.

Liderul grupului PDL Mircea Toader a criticat acest proiect, arătând că se urmăreşte atacarea lui Traian Băsescu printr-o eventuală suspendare din funcţia de preşedinte, fără posibilitatea de adresare la Curtea Constituţională, dar şi soluţionarea disputei juridice referitoare la cine este şeful statului.

"Nu dorim să existe o dictatură a unui Parlament majoritar", a spus Toader.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Comisiei juridice, a respins aceste acuzaţii ale lui Mircea Toader, arătând că pe legile emise de Parlament, Curtea Constituţională trebuie să se exprime, dar hotărârile Parlamentului nu trebuie cenzurate de Curte.

El a arătat că în Constituţie este prevăzut că avizul Curţii Constituţional la suspendarea preşedintelui este consultativ şi aşa trebuie să rămână. "Nu considerăm că e nevoie de o a treia Cameră a Parlamentului, iar Hotărârile Parlamentului să fie supuse cenzurii Curţii Constituţionale", a adăugat Iordache.

Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.

Modificarea aprobată în Comisia juridică reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale.

În expunerea de motive a propunerii legislative, Severin şi Pieptea precizează că prin Legea 177/2010 în sarcina Curţii Constituţionale a fost stabilit şi pronunţarea asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit căruia Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe subiectul suspendării preşedintelui României, a fost respins, luni, de Comisia juridică, cu 3 voturi pentru, 10 împotrivă şi o abţinere.

Camera Deputaţilor este prima Cameră Sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Proiectul va fi supus votului final în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici