Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă prin care PNL cere demisia ministrului Ivaşcu

Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, intitulată "PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului", urmând ca deputaţii să o voteze în plenul de miercuri.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă prin care PNL cere demisia ministrului Ivaşcu

Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă prin care PNL cere demisia ministrului Ivaşcu

"Prezenta moţiune aduce în atenţie apărarea intereselor sectorului cultural, ale instituţiilor din domeniu, ale oamenilor implicaţi, şi, în acelaşi timp, subliniază necesitatea urgentă a soluţionării problemelor cu care se confruntă acest domeniu sub actuala guvernare. În acest context, deputaţii opoziţiei consideră necesară o dezbatere publică având ca temă găsirea de soluţii pentru revigorarea culturii româneşti măcar în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri", se arată în textul moţiunii simple a PNL.

Liberalii îi reproşează ministrului Culturii că operele lui Costantin Brâncuşi erau să fie distruse în totalitate, în ultimele luni, din cauza inundaţiilor şi sau prăbuşirii copacilor în Parcul Brâncuşi din Târgu Jiu.

"Pentru a nu ştiu câta oară, nu putem să nu remarcăm neimplicarea dumneavoastră, domnule George Ivaşcu, dovedită de faptul că nu reuşiţi să luaţi nicio măsură pentru protejarea patrimoniului nostru naţional. Conform statisticilor, România are rata cea mai mare de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, putându-ne compara cu ţările care sunt în stare de război! Stupefiant este şi faptul că Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, a redepus dosarul de candidatură al Ansamblului Brâncuşi pentru Lista UNESCO, în condiţiile în care operele sunt nerestaurate, şi total disparate pe o Axă Brâncuşi care devine din ce în ce mai greu circulabilă pietonal", potrivit sursei citate.

De asemenea, PNL reamiteşte faptul că, la începutul lunii iulie, "România a fost făcută de râs pe plan internaţional, pentru a nu ştiu câta oară, din cauza guvernanţilor actuali", din cauză că dosarul Roşia Montana nu a intrat în patrimoniul UNESCO.

"Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, care trebuia să decidă soarta dosarului Roşia Montana, în sensul includerii sau nu în lista patrimoniului mondial, a amânat votul la solicitarea Guvernului nostru şi a returnat dosarul. Practic, singurul stat care a dat veto asupra acestui proiect a fost România, prin solicitarea de amânare a votului pe Roşia Montană. Este evident faptul că România a fost umilită pe plan internaţional, din cauza acţiunilor care se bat cap în cap luate de către marionetele din guvern. Dacă până la începerea sesiunii Comitetului, pe data de 1 iulie, România, printr-o scrisoare a ministrului Culturii solicita retragerea deciziei privind înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul Unesco, România are acum o solicitare de returnare a dosarului de nominalizare pentru mai multe clarificări!", se arată în textul moţiunii simple.

Liberalii mai acuză că ministrul Culturi, George Ivaşcu, nu a avut curajul de a fi prezent personal la şedinţa Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, în Bahrain, preferând să trimiteţi un subordonat pentru a aranja pe ascuns trântirea dosarului Roşiei Montane.

"Este clar că această acţiune a guvernanţilor reprezintă un act de trădare naţională şi de îngropare a Roşiei Montane, pentru interese care nu sunt făcute publice. Trebuie să răspundeţi pentru acest gest de trădare naţională! Trebuie să adoptaţi o atitudine fermă şi să faceţi demersuri pentru ca Roşia Montană să fie inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să fie salvată această moştenire culturală unică pentru generaţiile viitoare", conform sursei menţionate.

PNL îi reproşează ministrului Culturii şi nerealizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia care este probabil să nu fie finalizat nici până la începutul lunii decembrie a acestui an.

"Ce să mai spunem despre realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia care a ajuns să fie mult decalată din cauza finanţării întârziate, iar acum să avem cu toţii emoţii pentru finalizarea sa până la 1 decembrie 2018?! De ce s-a întâmplat una ca asta? Vă spunem tot noi, domnule ministru! Pentru că nimeni nu a avut curajul să îi bată la uşă domnului Dragnea şi să îi ceară să scoată de la sertar, acolo unde a zăcut aproape doi ani, propunerea legislativă prin care se prevedea finanţarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia! Iar acest lucru a fost posibil doar în urma apelurilor disperate pe care le-am făcut noi, parlamentarii Opoziţiei, dar şi autorităţile locale, care au atras atenţia constant că este pusă sub semnul întrebării aniversarea în condiţii onorabile a Centenarului Marii Uniri", mai precizează liberalii.

Prin urmare, PNL solicită votul, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor, a moţiunii simple prin care să poată fi ulterior demis George Ivaşcu.

"Prin această moţiune simplă, solicităm exprimarea votului de neîncredere faţă de incapacitatea actualului Guvern în ceea ce priveşte implementarea politicilor din domeniul cultural în acest an al aniversării Centenarului şi, de asemenea, pentru regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE", conchis semnatarii moţiunii simple.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici