- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera Deputaţilor: Dezbatere şi vot pentru proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Orban: Mai bine se adoptă proiectul şi îl corectăm în Guvern
Cameră Deputaţilor se reuneşte, marţi, în sesiune extraordinară pentru a dezbate şi vota în plen proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale.
LIVE VIDEO. Camea Deputaţilor se reuneşte în sesiune extraordinară. Dezbatere şi vot pentru pensiie speciale
Ludovic Orban a declarat că iniţiativă ar trebui rediscutată în comisia de muncă, deoarece nu este de acord cu propunerile deputatului PSD Adrian Solomon care prevăd eliminarea pensiilor speciale şi ale sportivilor sau oamenilor de cultură, propuneri care au fost acceptate în comisie. Orban preferă ca iniţiativa să fie adoptată de Parlament, pentru ca mai apoi să fie „corectată” de Guvern.
„Asta va stabili grupul parlamentar din Cameră. E proiectul nostru de lege. PNL militează pentru aplicarea în calcul principiul pensiei prun calculul contributivităţii, cu excpepţia pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul este depus de parlamentari ai PNL, nu este asumat de Guvern. În funcţie de dezbaterile care vor fi în Cameră grupul parlamentar din Cameră va lua decizia. Vedem cum evoluează dezbaterile. Mai bine se adoptă proiectul ăsta de lege şi îl corectăm în Guvern prin angajare de răspundere sau OUG”, a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
El a adăugat că subliniat că PNL nu vrea eliminarea indemnizaţiilor sportivilor şi ale oamenilor de cultură, propunere făcută de social-democratul Adrian Solomon şi aprobată în comisia de muncă.
„Avem şi noi motive, din cauza faptului că domnul Solomon a introdus şi eliminarea unor categorii de venituri asimilate în mod forţat pensiilor speciale pe care noi am vrea să le păstram, cum sunt de exemplu pensiile sportivilor cu rezultate bune la competiţii sau indemnizaţiile de merit de care beneficiază oamenii de cultură. Noi nu am avut intenţia de a sista acordarea acestor drepturi”, a subliniat Orban.
Valeriu Steriu a declarat, la RFI, că PSD va vota proiectul de lege, cu excepţia pensiilor militarilor. El a dat asigurări că toţi social-democraţii vor avea acelaşi vot şi vor susţine proiectul de lege, aşa cum a fost discutat în Comisia de muncă.
„Vom vota pentru eliminarea pensiilor speciale, aşa cum s-a discutat în Comisia de Muncă şi aici includem toate pensiile, care astăzi chiar depăşesc nişte cifre care nu se pot compara cu pensiile normale din România, mai puţin pensiile militarilor, care le considerăm în clipa de faţă încadrate în bugetele MAI, MApN şi bugetul SRI şi care vor rămâne în continuare aşa cum sunt. Deci practic vorbim de celebrele pensii ale parlamentarilor, ale funcţionarilor publici parlamentari, personalul diplomatic consular, procurori, judecători, personalul din Curtea de Conturi şi într-adevăr personalul auxiliar de specialitate pentru instanţele judecătoreşti şi pentru Parchete”, a spus Steriu, la RFI.
El a precizat că toţi social-democraţii vor avea acelaşi vot în plenul Camerei Deputaţilor, cu privire la proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale.
„Există garanţia că parlamentarii Partidului Social Democrat o vor vota. Este practic o intenţie stabilită şi votată în grupul nostru. Vom avea cu toţii acelaşi vot şi vom vedea mai departe cât de reale erau declaraţiile publice ale celor din PNL, care susţineau că vor vota şi ei eliminarea pensiilor speciale”, a completat Steriu.
CSM: Aborgarea pensiilor magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora
CSM precizează că eliminarea pensiilor magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora şi solicită Parlamentului să renunţe la aceste iniţiative legislative. Consiliul transmite că este deschis la dialog.
Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale convocate în data de 21 ianuarie, în sensul în care „abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora”.
„Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra riscurilor pe care un astfel de demers le poate produce asupra actului de justiţie.Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii reiterează solicitarea adresată Parlamentului României în sensul renunţării la astfel de iniţiative legislative şi îşi exprimă disponibilitatea unui dialog onest, pornind de la premisa necesităţii de a consolida statutul de independenţă a magistraţilor judecători şi procurori”, transmite CSM, printr-un comunicat de presă.
Deputat USR: Abrogarea pensiilor magistraţilor este neconstituţională. Noi am propus plafonarea
Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, marţi, că abrogarea pensiilor speciale pentru magistraţi este un demers neconstituţional. El a adăugat pensiile magistraşilor ar trebui doar plafonate, pentru a nu se ajunge „în situaţia pensiilor nesimţite”.
„ În proiectul de lege de abrogare a pensiilor speciale, propus de USR şi care e propus pe respingere noi am spus că pensiile magistraţilor trebuie plafonate să nu se ajungă în situaţia pensiilor nesimţite. Includerea abrogării pensiilor magistraţilor în această lege va duce la declarea ei ca neconstitutională. În momentul de fată, ignoarea ei este de fapt un compromis pentru că majoritatea parlamentară PNL şi PSD să poată să zică, noi am dorit eliminarea pensiilor speciale, dar CCR a respins”, a susţinut Cristian Seidler, după discuţiile de marţi din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, unde a propus rediscutarea proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale, propunere care a fost respinsă.
Deputatul USR a amintit că USR a propus plafonarea pensiilor speciale .
„Ar trebui ca pensia să nu fie mai mare decât ultimul venit net. E normal ca atunci când te pensionezi să nu ai un venit mai mare decât atunci când lucrezi, pentru că atunci toată lumea ar vrea să fie la pensie”, a subliniat acesta.
ALDE vrea ca proiectul de eliminare a pensiile speciale să fie redezbătut în comisie: Nu e firesc
ALDE transmite, pe Facebook, că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ar trebui redezbătut în Comisia de muncă şi că partidele politice ar trebui să ajungă la un consens şi să nu mai ia decizii populiste în prag de alegeri, deoarece nu se rezolvă astfel problema bugetară.
„ALDE consideră că pentru un astfel de proiect ar trebui ca toate partidele parlamentare să meargă în comisiile de specialitate pentru a exista o discuţie serioasă cu privire la schimbarea sistemului privind pensiile speciale. Nu este firesc ca în prag de alegeri să ajungem să luăm nişte decizii populiste care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară şi care afectează mai multe categorii profesionale. De aceea, ALDE susţine ca astăzi, în Camera Deputaţilor, proiectul de lege să fie retrimis în comisiile de specialitate pentru a fi dezbătut şi analizat împreună cu reprezentanţii categoriilor profesionale vizate”, se arată în postarea ALDE de pe Facebook.
Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu subliniază că în cazul magistraţilor ar trebui să existe un regim care să le dea confortul necesar pentru a putea fi independenţi.
„Astăzi ar trebui să intre la vot în Camera Deputaţilor proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Din păcate, vedem foarte mult populism în abordarea acestui subiect, iar acest lucru are consecinţe în spaţiul public (printre care protestele din justiţie). Din punctul ALDE de vedere, în cazul sistemului de justiţie nu trebuie neglijat dezechilibrul existent, care afectează grefierii şi personalul auxiliar. Totodată, în cazul magistraţilor, trebuie să existe un anumit regim care să le dea confortul necesar, pentru a avea totală independenţă în exercitarea atribuţiilor şi responsabilităţilor pe care le au”, se mai arată în postarea ALDE
Dana Gîrbovan: Discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este unul demagogic şi manipulator
Judecătorul Dana Gîrbovan precizează că discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este unul demagogic şi manipulator, subliniind că „populismul” a eliminat orice şansă la o dezbatere care ar putea identifica soluţii. Abrogarea pensiilor va da un fals sentiment de echitate, spune magistratul.
„Discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este unul demagogic si manipulator (...) Discutiile din spatiul public vizand eliminarea pensiilor de serviciu se poarta asemenea celor ce au vizat abrogarea recursului compensatoriu. Si intr-un caz, si in altul, populismul a omorat orice sansa la o dezbatere rationala care sa permita gasirea unor solutii practice reale la problemele ridicate in societate”, scrie judecătorul Dana Gîrbovan pe Facebook.
Solomon refuză reintroducerea eliminării pensiilor speciale pe ordinea de zi a Comisiei pentru Muncă
Preşedintele Comisiei pentru Muncă Adrian Solomon a refuzat propunerea deputatului USR Cristian Seidler de a reintroduce pe ordinea de zi legea pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru un raport suplimentar. "Supun la vot lucruri normale, nu glume de-ale USR-ului", a replicat social-democratul.
"Am o propunere de modificare a ordinii de zi, în sensul repunerii raportului de adoptare la plx 292/2019 şi de respingere a plx 166/2018. E vorba tocmai de punctul doi de pe oridinea de zi a plenului de la ora 14, să dăm un scurt raport suplimentar prin care să eliminăm unele probleme care au fost semnalate în spaţiul public şi care pun inclusiv probleme de constituţionalitate", a solicitat deputatul USR Gabriel Seidler, marţi, în debutul şedinţei comisie pentru Muncă de la Camera Deputaţilor.
Social-democratul Adiran Solomon s-a opus propunerii aduse de USR.
"E o glumă? Eu aş lua-o în serios. O să supun la vot lucruri normale, glume de-ale USR-ului, nu. Nu ai prevederi regulamentare ca să mă obligi pe mine să fac asta.", i-a răspuns deputatului USR, preşedintele comisiei pentru Muncă Adrian Solomon.
Deputatul USR a insistat asupra faptului că propunerea adusă de acesta este "cât se poate de regulamentară", însă preşedintele comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaţilor a refuzat să introducă pe ordinea de zi a comisiei propunerea adusă de deputatul Gabriel Seidler, pe motive de nelegalitate a propunerii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%