Camera Deputaţilor: disciplina ''Noţiuni de prim ajutor'', introdusă în şcoli

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, o modificare la legea educaţiei naţionale prin care se introduce în sistemul preuniversitar şi universitar disciplina ''Noţiuni de prim ajutor''.

Urmărește
809 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor: disciplina ''Noţiuni de prim ajutor'', introdusă în şcoli

Camera Deputaţilor: disciplina ''Noţiuni de prim ajutor'', introdusă în şcoli (Imagine: Dan Tautan/ Mediafax Foto)

''În toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ, preuniversitar şi universitar, cu excepţia celui prevăzut la art 23. alin (1), lit. a), se include disciplina «Noţiuni de prim ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu'', se arată în proiectul adoptat tacit în Camera Deputaţilor.

Singura categorie exceptată de această prevedere legislativă vizează educaţia timpurie (0—6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0—3 ani).

''Educaţia fizică şi sportul, precum şi orele de Noţiuni de prim ajutor în învăţământul preuniversitar sunt cuprinse în trunchiul comun al planurilor de învăţământ'', se mai arată în iniţiativa legislativă.

În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul anunţat că nu susţine această modificare legislativă. ''Precizăm că, în prezent, există în curricula şcolară, ca disciplină opţională «Disciplina de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate», care include şi noţiuni de prim ajutor'', arată Executivul.

De asemenea, acesta reaminteşte că disciplinele obligatorii din cadrul curriculumului naţional se stabilesc prin planurile cadru.

Camera decizională pentru acest proiect este Senatul.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca niciun proiect de lege să nu mai fie adoptat tacit, urmând ca şi iniţiativele legislative pentru care comisiile de specialitate nu au formulat un raport să poată fi discutate în plen, a declarat, în data de 17 februarie, secretarul Niculae Mircovici.

Decizia a fost anunţată după ce Camerei Deputaţilor a adoptat tacit o propunere legislativă care prevede interzicerea utilizării limbii materne a minorităţilor naţionale în raporturile cu autorităţile administraţiei publice locale, precum şi cu serviciile publice deconcentrate, decizie criticată în plen de reprezentanţii minorităţilor naţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici